Polkujuoksu jatkoi myötätuulessa vuonna 2017

FQ4A4679

NUTS Karhunkierros oli vuoden 2017 Suomen toiseksi suurin polkujuoksutapahtuma, ja vuonna 2018 hyvin todennäköisesti suurin. Lumitilanne on taas jännityksen aihe. Kuva: Aapo Laiho

2017 polkujuoksutilastot – kävimme läpi vuoden tulosluettelot

5-6 vuotta sitten alkanut polkujuoksuharrastuksen kasvu jatkui Suomessa edelleen vuonna 2017. Muutaman vauhdikkaan kasvuvuoden jälkeen kasvuprosentit alkoivat kuitenkin tasaantua: yksittäisten tapahtumien määrä nousi alle kymmenellä noin 120:een ja tapahtumien kokonaisosanottajamäärä kasvoi vuoden 2016 noin 14000:sta arvoilta 16000:een. Osanottajamäärän kasvu oli noin 13%. Keräsimme tilastot tapahtumien tuloslistoilta.

Viisi suurinta polkujuoksutapahtumaa vuonna 2017 olivat
1. Bodom Trail (sis. Bodom Team ja Bodom Night) 1708 osanottajaa
2. NUTS Karhunkierros 1433 osanottajaa
3. Vaarojen Maraton 954 osanottajaa
4. NUTS Ylläs Pallas 703 osanottajaa
5. Nuuksio Classic 652 osanottajaa

Vuoden 2017 suurin uusi polkujuoksu oli 394 juoksijan Himos Trail. Suhteessa eniten kasvoi Trail Run Korkatti, jonka onnistunut markkinointi houkutteli Haapavedelle 332 juoksijaa, lähes kolminkertaisesti vuoteen 2016 verrattuna.

DSC_1888

Bodom Trail kasvatti kapasiteettia ottamalla ohjelmaan elämyksellisen yöpolkujuoksun ja erillisen tiimikisan yritysryhmille. Kuva: Poppis Suomela

Vuoden 2017 aikana suomalaisessa polkujuoksussa oli havaittavissa muutamia mielenkiintoisia ilmiöitä:

Suosituimmat kisat kasvoivat eniten, kapasiteetti tiukilla

Yhteinen piirre hyville polkujuoksutapahtumille on upea ja elämyksellinen reitti, mutta samalla harmillisen usein myös tapahtumajärjestelyjen kannalta niukka infrastruktuuri. Tämä rajoitti mm. viime vuoden kolmen suurimman polkujuoksun kokoa. Nämä tapahtumat ovat lunastaneet paikkansa takuuvarmalla huippuluokan juoksuelämyksellä, ja tulijoita niihin on jatkuvasti enemmän. NUTS Karhunkierroksen kapasiteetti kasvoi tänä vuonna 2500 osanottajaan, ja sekin tuli täyteen nopeasti. Kysyntää hyvin järjestetyille, hienoille luontojuoksuille siis riittää.

Järjestäytynyt lenkkitoiminta ja valmennuspalvelut

Vuoden 2017 aikana muutamat kaupalliset toimijat ja yhteisöt ottivat polkujuoksun ohjelmaansa. Suomen Latu on kouluttanut jo kymmeniä polkujuoksun ohjaajia, jotka vetävät lenkkejä säännöllisesti eri puolilla Suomea. Koulutukset ja lenkkiryhmät pyörivät vuonna 2018 entistä laajemmin. Ruotsalainen polkujuoksuryhmiä pyörittävä Team Nordic Trail laajeni Suomeen, ja uusia Team Nordic Trailin treeniryhmiä syntyy vähitellen eri puolille Suomea. Myös monet juoksuvalmennusyritykset ovat perustaneet polkujuoksukouluja. Kaikki nämä yhdessä helpottavat polkujuoksuharrastuksen aloittamista ja tuovat uusia harrastajia lajin pariin.

Kansainvälistymisen merkkejä

Suomalainen polkujuoksu muuttui vuoden 2017 aikana pykälän kansainvälisemmäksi. Ulkomaalaisten osanottajien määrä suosituimmissa tapahtumissa kasvoi selvästi, samoin suomalaisten juoksijoiden osallistuminen tapahtumiin ympäri maailman. Myös suomalaisten juoksijoiden määrä kansainvälisellä rankinglistalla on vahvassa kasvussa, ja erityisen ilahduttavaa vuoden aikana oli Henri Ansion läpimurto kansainväliselle kärkitasolle ja muutamien muiden juoksijoiden kovat suoritukset kv. kisoissa.

Tapahtumia peruttiin ja lopetettiin

2017 nähtiin myös muutamien tapahtumien peruuntumisia ja aiemmin järjestettyjen tapahtumien jäämistä pois ohjelmasta osanottajapulan vuoksi. Viime vuosina median polkujuoksuhehkutuksen myötä muutamat urheiluseurat ja yksittäiset ihmiset innostuivat järjestämään polkujuoksutapahtumia tiedostamatta mitä kaikkea hyvän tapahtuman järjestäminen vaatii. Polkujuoksu ei ole taikasana, joka saa automattisesti aikaan osanottajaryntäyksen, vaan onnistunut polkujuoksutapahtuma edellyttää paitsi hyvää osanottajakokemuksen rakentamista tapahtuman aikana, myös kohdeyleisön tavoittamista etukäteen, ja jälkihoitoa tapahtuman jatkuvuuden varmistamiseksi – aivan kuten mikä tahansa muukin harrastustapahtuma.

2018 näkymät

Vuonna 2018 kaikki neljä trendiä jatkuvat edelleen. Lisäksi kalenterissa on muutamia uusia tapahtumia, joille voi ennustaa hyvää tulevaisuutta, sillä ne järjestetään mielenkiintoisissa juoksukohteissa, ja järjestäjillä on riittävästi resursseja ja ymmärrystä polkujuoksun harrastajan kannalta tärkeistä asioista. Lue 2018 kiinnostavimpien uutuusjuoksujen esittely täältä. Listaan voi lisätä vielä juuri julkaistun Kopparnäs Coast Trailin.

Hyvien uutuuskisojen, kasvavan yhteislenkkitarjonnan ja vanhojen suosikkitapahtumien kehittymisen ansiosta polkujuoksun harrastajamäärät jatkavat kasvuaan myös vuonna 2018. Yhteenvetona voidaan kuitenkin sanoa, että polkujuoksu on edelleen pienen mutta innostuneen aktiiviporukan harrastus. Esimerkiksi maantie- ja kaupunkijuoksuihin verrattuna polkujuoksun suoritusmäärät ovat vasta murto-osia.

Tsekkaa täältä, mitä ennustimme polkujuoksuharrastuksen osalta vuosi sitten.

Nähdään poluilla!

1VSN0014

Polkujuoksu on pop myös 2018. Lähde mukaan! Kuva: Juha Saastamoinen /Onevision.fi