Polkujuoksun kasvuennusteita

Polkujuoksun harrastajamäärä kasvoi Suomessa lähes 50% vuonna 2016. Trailrunning.fi ennustaa kasvun jatkuvan vahvana vielä useita vuosia. Tähän viitteitä antavat USA:n ja Ruotsin tilastot: molemmissa maissa polkujuoksu on edelleen nopeimmin kasvavien liikuntaharrastusten joukossa, vaikka kasvu on alkanut vähintään viisi vuotta aikaisemmin kuin Suomessa.

Olosuhteet lajin harrastamiseen Suomessa ovat loistavat, onhan maamme täynnä mukavia polkuja kaupunkien lähipoluista aina Lapin upeisiin retkeilyreitteihin. Polkujuoksu vastaa myös erinomaisesti liikuntatottumusten yleiseen muutokseen, jossa elämykset ja hyvinvointi ovat tärkeässä osassa tulosten ja kilpailemisen sijasta.

Polkujuoksu sopii osaksi kaikkien juoksijoiden ohjelmaa. Harrastajapotentiaalia on siis yhtä paljon kuin juoksijoita yhteensä – tai vähän enemmänkin, koska rennon ilmapiirin ja luontokokemusten takia polkujuoksu kiinnostaa sellaisiakin ihmisiä, joille tielenkkeily ei maistu lainkaan. Löytyypä sellaisiakin juoksijoita, joille polkujen vaihteleva ja kimmoisa alusta on jalkavaivojen takia ainoa vaihtoehto juoksun harrastamiseen.

Karhunkierroksen polut innostavat juoksijoita. Kuva: Aapo Laiho

Kasvun jatkumiseen viittaa myös vuoden 2017 kisojen ilmoittautumistilanne: NUTS Karhunkierroksen 1600 paikkaa täyttyivät hetkessä, ja toukokuun lopussa Rukalla on odotettavissa todellinen polkujuoksufestivaali. Myös NUTS Pallaksen ilmoittautumistilanne etenee selvästi vuotta 2016 edellä. Bodom Trail on parhaansa mukaan vastannut kysyntään kilpailukeskuksen kapasiteetin puitteissa, mutta enää se ei riitä, joten ensi keväälle tapahtuma laajenee kaksipäiväiseksi ja mahdollinen osanottajamäärä tuplaantuu.

Kasvu on pitkälti kiinni tarjolla olevien hyvälaatuisten polkujuoksukokemusten määrästä ja siitä, kuinka tietoisuus polkujuoksusta leviää. Kynnys polkujuoksun aloittamiseen on paljon korkeampi kuin tavallisessa tiehölkässä, jolle voi lähteä suoraan kotiovelta. Polkujen makuun pääseminen edellyttää tietoa polkujen olemassaolosta ja mahdollisista reiteistä, jonkinlaista suunnistustaitoa tai paikallistuntemusta, lenkkiseuraa ja uskallusta laajentaa omaa reviiriä.

Trailrunning.fi kannustaakin aktiivipolkujuoksijoita, seuroja ja muita asiasta innostuneita tahoja järjestämään yhteislenkkejä poluilla, polkujuoksukouluja ja kisatapahtumia. Tapahtumien suuri etu uusille polkujuoksijoille on merkitty reitti ja juoksuseura, joiden ansiosta mukaan lähteminen on helpompaa kuin omin päin. Mm. Suomen Latu onkin ilahduttavasti laajentamassa vuonna 2016 alkanutta polkujuoksuryhmien toimintaa runsaasti. Vuoden 2017 polkujuoksun kisakalenteri rakentuu tänne. Ohjepaketin polkujuoksun järjestämiseen voit ladata täältä.

Kovin huolettomasti ei polkujuoksuja kuitenkaan kannata lähteä pystyttämään. Vuoden 2016 aikana nähtiin, että joidenkin tapahtumien osanottajamäärät laskivat aikaisemmasta tai jäivät kauas järjestäjien tavoitteesta, koska tapahtumat eivät tavoittaneet tai innostaneet kohderyhmäänsä. Polkujuoksu ei ole taikasana, jolla hoidetaan helpolla seuran talous kuntoon, vaan tapahtumia järjestetään ensisijaisesti osanottajia varten. Osanottajat tunnistavat hyvän ja huonon kokemuksen, ja viidakkorumpu voi joko houkutella tai karkoittaa juoksijat.

NC mökkireissu 20161126

Bodom Trail laajenee kaksipäiväiseksi ja sisältää myös yöjuoksun. Kuva: Kari Koskinen