Uutuuspoimintoja vuoden 2018 polkujuoksukalenterista

Yksinäisen juoksijan silhuetti taivasta vasten puuttomassa tunturimaisemassa

Kaldoaivi Ultra Trail 11.8.2018 – juoksijalla riittää tilaa Suomen suurimmassa erämaassa. Kuva: Risto Jaara

Vuoden 2018 polkujuoksukalenterin ensimmäinen versio julkaistiin sopivasti joulun alla: mikä olisikaan mukavampaa joulutekemistä kuin herkuttelun ja lenkkeilyn lomassa avata tapahtumakalenteri ja ryhtyä miettimään alkavan vuoden mukavia ja kiinnostavia juoksuja.

Kalenterissa on mukana kaikki ne kisat, jotka on ilmoitettu kalenteriin tai joiden nettisivuilta löytyy uusi päivämäärä. Osa tapahtumista on bongattu netistä sattumalta, joten kaikkia julkaistuja kisoja ei välttämättä ole mukana. Kalenteria täydennetään sitä mukaa kun saamme tietoja kisoista. Jos olet itse järjestämässä polkujuoksutapahtumaa, voit ilmoittaa sen tiedot kalenterisivun linkistä.

Osa tapahtumista on liikkeellä pitkäjänteisesti suunnitellen, ja on julkaissut vuoden 2018 päivämäärän hyvissä ajoin. Jotkut järjestäjät taas aktivoituvat vasta lähempänä tapahtumaa ja päivittävät tiedot lyhyemmällä varoitusajalla. Jos tavoitteena on saada aikaan suosittu tapahtuma ja hyvä osanottajakokemus, suosittelemme lämpimästi suunnittelua ja tietojen julkistusta hyvissä ajoin!

Polkujuoksun suosion kasvu näyttää jatkuvan vahvana myös vuonna 2018. Kalenterissa tosin on vasta alle puolet vuoden 2017 tapahtumamäärästä, mutta mukana on useita merkittäviä uutuuksia, jotka varmasti saavat liikkeelle runsain määrin niin uusia polkujuoksijoita kuin kokeneita konkareitakin.

Kolme juoksijaa värikkäissä vaatteissa talvisessa metsässä.

Himos Winter Trail 3.2.2018 edistää talvipolkujen sanomaa. Kuva: Jani Sompi

Yksi kiinnostavimmista havainnoista kaletenterissa on peräti kolme uutta merkittävää tapahtumaa Hämeenlinnan seudulla. Tähän mennessä niistä eniten julkisuutta on saanut 30.6. juostava Aulanko Tower Trail, joka nousi yleisöäänestyksessä BUFF Trail Tourin uudeksi osakilpailuksi. Tapahtuman ilmoittautuminen alkoi 17.12., joten juuri nyt on hyvä hetki laittaa nimi listaan.

Aulangon kansallismaisemassa juostaan myös todellinen polku-ultra, sillä 4.8. kalenterista löytyy Aulanko 24h, jossa kierretään alueen parhailla poluilla 6km:n lenkkiä kokonainen vuorokausi. Voittaja on eniten kierroksia kokoon saanut juoksija, mutta tapahtumaan voi osallistua myös leppoisasti edeten. Kierrosten välillä voi käväistä kilpailukeskuksen rannassa uimassa, nautiskella huoltopöydän antimista ja liikunnallisesta kesätunnelmasta.

Hämeenlinnan kolmas uutuus on 21.-23.9. järjestettävä Evo Trail Weekend, johon kuuluu lauantaina 22.9. Evo Trail Run Evon ulkoilualueen kunnostetulla reitistöllä. Viikonloppuna poluilla myös vaelletaan ja ajetaan maastopyörällä.

Seikkailuhenkisten polku-ultraajien syksyä sähköisti tieto 11.8. Utsjoella järjestettävästä Kaldoaivi Ultra Trailista, ja tapahtuma täyttyi nopeasti. Sen 130km:n reitti kulkee Kaldoaivin erämaa-alueella, joka on Suomen laajin erämaa. Kaldoaivi on tavallisesti vain harvojen, kokeneiden kulkijoiden kohde, ja niin on myös tässä kisassa. Järjestäjien mukaan pitkä, haastava ja raastava reitti on äärimmäisen kaunis ja tunteita herättävä, mutta ei sovellu missään tapauksessa kaikille. Tämä ei ole matalan kynnyksen juoksutapahtuma!

Kovan luokan polku-uutuus on myös juhannusaattona 22.6. juostava Tahko Trail, joka oli toinen finalisti uuden BUFF Trail Tour -kisan valinnassa. Vaikka Tahkolla ei jaeta Tourin pisteitä, tulossa on upea tapahtuma, jonka puitteet ja järjestelyt varmasti vetävät vertoja mille tahansa Suomen polkujuoksulle. Tapahtumaan voi mukavasti yhdistää myös muuta Tahkon juhannusohjelmaa, jota löytyy runsaasti koko perheelle. Ilmoittautuminen on auennut joulukuussa.

Vuonna 2018 polkujuoksu laajenee vahvasti myös talvikaudelle: Himos Winter Trail 3.2. tekee tunnetuksi lumipolkujuoksua ja tuo esiin polkujen upeutta liikuntapaikkana myös talvella. Nykyisten vaihtelevien talvien aikana juoksusta on tullut yksi parhaista tavoista nauttia talvisesta luonnosta – myös poluilla ja umpihangessa, ja se ansaistee omat hyvin järjestetyt talvitapahtumansa.

Tässä kohtaa onkin hyvä muistuttaa, että osa poluista on talvella latuja, ja niillä edetään vain sukset jalassa. Juoksijan paikka on muualla kuin kunnostetuilla laduilla ja latupohjilla. Vaihtoehtoja kyllä riittää, ja hankeen voi tallata vaikka ihan oman polun.

Noston uutuuslistalle ansaitsee myös Lapinjärven SisuXtrail 12.5., jonka ennakkotiedotus henkii intoa ja hyvää sykettä. Tapahtumassa löytyy matkoja lasten 2km:sta alkaen aina 68km:iin asti, joka on tähän mennessä ainoa kevätkauden polku-ultra Etelä-Suomessa.

Näiden poimintojen lisäksi toimituksen korviin on kuulunut huhuja useista upeista uusista polkujuoksuista mitä kauneimmilla paikoilla Suomessa, ja monen jo vakiintuneen tapahtuman järjestäjät suunnittelevat parannuksia ja uudistuksia, jotka tarjoavat osanottajille entistäkin parempia kokemuksia ja lisää hyviä syitä lähteä juoksemaan satavuotiaan Suomen kauniisiin metsiin, rannoille ja tuntureille.

Hyvää joulua ja pirteää polkujuoksuvuotta!

23331448_1534999119920997_2905619201813447848_o

Aulangon kansallismaisemissa juostaan ensi kesänä peräti kaksi mielenkiintoista uutuuskisaa.