Elämyksiä ja huippusuorituksia Nuuksio Classicilla

Maija Oravamäen reittiennätys ja uusi Nuuksio70 Trail Ultra olivat Nuuksio Classicin kohokohtia. Jännitystä päivään tarjosivat Henri Ansion ja Mårten Boströmin sekä Juuso Simpasen ja Miikka-Pekka Rautiaisen kaksintaistelut. Huippusuoritukseen ylsivät myös järjestäjät ja tapahtuman pääosaa näyttelevä Nuuksion luonto.

FQ4A0716

Syksyyn valmistautuva luonto helli juoksijoita Nuuksiossa. Kuva: Aapo Laiho

 

Uusi Nuuksio70 Trail Ultra innosti uusia ultrajuoksijoita

Vuoden uutuus Nuuksiossa oli 70km:n ultrajuoksu, joka houkutteli monia uusia ultrajuoksijoita. Kisa täyttyi ilmoittautumisen auettua hetkessä, ja kovan kiinnostuksen vuoksi peruutuspaikatkin kelpasivat halukkaille vielä aivan kisaa edeltävinä päivinä. Upealle Nuuksio70:n neitsytmatkalle kansallispuiston parhaille poluille ja kauneimpiin maisemiin pääsi lopulta 105 juoksijaa.

Kisan kärkitaistosta ennakoitiin Samba Trail Running Clubin Juuso Simpasen ja Miikka-Pekka Rautiaisen jäsentenvälistä molempien vahvan kauden perusteella. Näin myös kävi, sillä alkumatkasta selvän kaulan ottaneet Venäjän Maxim Voronkov ja Anton Kalashnikov joutuivat matkan edetessä taipumaan sijoille 3 ja 5.

Simpanen ja Rautiainen taittoivat matkaa yhdessä 55km:iin asti, kunnes Rautiaisen askel alkoi painaa.
– Kisa ratkesi noin 15 kilometriä ennen maalia, kun Miikka-Pekka osoitti hieman alakuloisuutta ylämäessä. Siinä kohdassa päätin siirtyä kisan kärkeen, Simpanen analysoi.

Simpanen juoksi reitille huikean pohja-ajan 6.36.18, josta Rautiainen jäi lopulta noin viisi minuuttia. Reittiä Simpanen kehui todella hienoksi, vaikka kaipaili Nuuksioon suurempia mäkiä.
– Erityisesti toinen lisälenkki oli upeaa, todellista peikkometsää, Simpanen tunnelmoi.

Naisten Nuuksio70 ultramatkan historian ensimmäinen maaliintulija oli Pirjo Saukko ajassa 8.11.29. Saukko oli ensimmäistä kertaa tutustumassa Nuuksion maastoihin, ja tekikin sen tehokkaasti.

– Lähdin lähinnä ylittämään itseäni ja pistämään kaiken peliin. Maasto oli todella hienoa, näihin maisemiin voisi tulla uudestaan vaikka vaeltamaan ajan kanssa, Saukko tunnelmoi maalissa. Saukon seuraava pidempi ulkoilu on kuitenkin Vaarojen Maratonin 86 km Kolilla. Naisten muut kärkisijat veivät Mia Tuoriniemi ja Petra Poutiainen.

FQ4A0459

Pirjo Saukon tutustumiskäynti Nuuksioon palkittiin naisten Nuuksio70:n ykkössijalla. Kuva: Aapo Laiho

 

Odotettu taistelupari Ansio-Boström vei miesten maratonin kärkisijat

Kuudennen Nuuksio Classicin ennakkoasetelmissa kiinnostusta herätti Suomen polkujuoksuja hallitsevan Henri Ansion ja huippusuunnistaja Mårten Boströmin kohtaaminen. Boström on käynyt harvakseltaan napsimassa hyviä sijoituksia lyhyemmissä polkujuoksuissa ulkomailla, mutta kotimaan polkukisoissa kyseessä oli Boströmin debyytti.

Kaksikko karisti odotetusti letkat taakseen jo muutaman kilometrin jälkeen ja eteni puoliväliin yhdessä. Alkupuoliskon syheröiset pikkupolut tekivät Boströmin lihaksille tepposet, ja mies joutui pitämään 23km:n tienoilla kramppien takia pienen hierontatauon. Ansio ei jäänyt odottelemaan, vaan ratkasi pelin ja karkasi samalla Buff Trail Tourin pisteissä tavoittamattomaan johtoon.

– Tänään oli kyllä hyvää kisailua koko matkan, ja enempää ei olisi pystynyt puristamaan. Viimeiset viisi kilometriä sai vähän nautiskella, kun kuulin Boströmin tipahtaneen sen verran kelkasta, Ansio kommentoi.

– Lonkan koukistajat joutuivat yllättävän koville. Pitää varmaan tehdä enemmän voimatreeniä, totesi Boström, jota polkujuoksu selvästi houkuttaa. Toivotammekin lämpimästi Måren jatkossa hämmentämään Suomen polkujuoksun kärkikuvioita.

Miesten kärjessä nähtiin myös toinen mielenkiintoinen otatus Simo-Pekka Fincken ja Nuuksion kaksinkertaisen mestarin Janne Monosen välillä. Miesten juoksut olivat kuin peilikuvat: Loukkantumisten jäljiltä viime tipassa juoksukuntoon päässyt Mononen lähti testaamaan kärkivauhtia, mutta havaitsi pian jalkavaivojen edelleen hidastavan menoa. Fincke taas otti juoksun pitkänä treeninä, mutta pisti loppumatkasta ohitusvilkun päälle ja vei lopussa kolmossijan. Fincken todellinen isku ja vertailu Ansioon nähdään 16.9. SM-maratonilla, mutta mielenkiinnolla odotamme myös milloin miehet haastavat toisensa poluilla.

FQ4A0573

Henri Ansiolle ei löydy kotimaan poluilla vastusta. Kuva: Aapo Laiho

 

Maija Oravamäki kaunisteli reittiennätystä

Päivän komeimman tuloksen teki naisten maratonin voittaja Maija Oravamäki, joka vei matkan nimiinsä uudella reittiennätyksellä 3.49.31. Suorituksen arvoa nostaa se, että reittiin tälle vuodelle tehty muutos toi siihen puoli kilometriä lisää matkaa pienillä poluilla.

– Juoksin edellisen kerran Nuuksiossa kolme vuotta sitten, ja jossain kohtaa ihmettelin, että on vähän oudon näköistä. Selvisi, että se oli sitä uutta pätkää, joka oli todella hieno. Sai vähän käyttää käsiäkin, Maija kertoi hymyilevänä.

Toisena maaliin saapui Eija Hartikainen myös erinomaisen juoksun jälkeen ja kolmanneksi ylsi Julia Silvennoinen ensimmäisellä polkumaratonillaan. Molempien naisten kehityskäyrä näyttää lupaavasti ylöspäin.

Naisten Buff Trail Tourilla jäi vielä jännitettävää Vaarojen Maratonin finaaliin, joskin Oravamäki vie sarjan nimiinsä jos pääsee Kolilla ongelmitta maaliin. Hartikainen on vahva ehdokas kakkossijalle myös yhteispisteissä, kun Jaana Mononen joutui jättämään terveyssyistä Nuuksion väliin eikä saa neljän kisan pisteitä kokoon.

FQ4A0645

Oravamäen menevää askellusta Nuuksion rantakallioilla. Kuva: Aapo Laiho

 

Suitsutusta tunnelmalle ja järjestelyille

Kuudes Nuuksio Classic onnistui kaikilta osin nappiin ja sai osanottajien varauksettomat ylistykset kisapaikalla ja sosiaalisessa mediassa. Onnistuneiden järjestelyjen ja lämpimän tunnelman tärkein tae on innostunut ja sitoutunut toimitsijatiimi, jossa hääri yli 70 talkoolaista. Yksi järjestäjien ylpeydenaiheista on osanottomaksuista lohkaistava vuosittainen lahjoitus, joka tänä vuonna kartutti Nuuksion polkujen ylläpitobudjettia 7000 eurolla.

– Nuuksio Classic on meidän suosikkitapahtuma, koska juoksijoista ei jää maastoon jälkeäkään. Kilpailu tuo Nuuksioon pelkkää hyvää, iloisia juoksijoita ja uusia pitkoksia. Lahjoitus on merkittävä lisäys Nuuksion polkujen kunnostuskassaan, lahjoituksen vastaanottanut Metsähallituksen Minttu Perttula kiitteli.

– En voisi olla tyytyväisempi tapahtuman onnistumiseen, tuumii kisan johtaja ja tämän artikkelin kisatiedotteen pohjalta kirjoittanut Terho Lahtinen. Me järjestäjät saamme nauttia kisaprojektista on paljon pidempään kuin osanottajat. Varsinkin ydintiimi odottaa Nuuksio Classicia kuin joulua, ja on aivan mahtavaa, että se näkyy antaumuksellisen tekemisen kautta myös juoksijoille.

– Tänä vuonna oli erityisen hienoa huomata, että hehku alkaa säteillä myös ulkomaille, ja kansainvälisten osanottajien määrä on vahvassa kasvussa. Rohkaisenkin kaikkia kutsumaan omia kavereita ulkomailta Nuuksioon ja muihin upeisiin Suomen polkujuoksuihin. Vaikka meillä ei ole vuoria, luonto ja tapahtumien laatu kestävät vertailun mihin tahansa polkuklassikkoon maailmalla, kiteyttää Lahtinen.

Nuuksio Classicin ohjelmaan kuului myös suosittu lasten ja nuorten Minimaraton, jonka vauhdikkaista tunnelmista voit lukea täältä.

Kisan nettisivut

Tulokset

Nuuksion upea kuvagalleria

Lue myös samana päivänä juostun Vuokatti Trail Challengen yhteenveto!

DSC_5417

Nuuksio Classicin maalissa hymy on herkässä niin juoksijoilla, yleisöllä kuin toimitsijoilla. Voittajan on helppo hymyillä, ja tässä tapahtumassa oli pelkkiä voittajia! Kuva: Poppis Suomela