Nuuksio Classicin ennakkotunnelmat

Lauantaina 2.9. kuudetta kertaa juostavan Nuuksio Classicin suuri uutuus tänä vuonna on 70km:n Nuuksio70 Trail Ultra, joka on vuoden ainoa polku-ultra pääkaupunkiseudulla. Kisa on herättänyt runsaasti mielenkiintoa, sillä se sopii hyvin ensimmäiseksi ultrajuoksuksi ja on suurelle harrastajajoukolle helposti saavutettavissa. Miesten puolella on ollut havaittavissa myös kilpailullista kiinnostusta, ja useampikin juoksija toivoo saavansa nimensä historiankirjoihin ensimmäisen Nuuksio70:n voittajana.

Nuuksiossa juostaan myös jo perinteiseksi muodostunut maraton, joka on Buff Trail Tourin viides osakilpailu. Kokonaispisteiden kärkipää alkaa hahmottua, ja asemia haetaan ennen Vaarojen Maratonin finaalia. Useimmille osanottajille Nuuksio Classicissa on kuitenkin kyse oman kunnon koettelusta ja innostavasta yhteisöllisestä kokemuksesta Nuuksion upeassa luonnossa.

Sarkkisen rantapolku on tyypillistä Nuuksiota - lammenrantoja, avokallioita ja avaraa männikköä. Polkujuoksijan keho rasittuu, mutta mieli lepää. Kuva: Poppis Suomela

Nuuksion poluille ja järvimaisemiin lähtee lauantaina 2.9. lähes 700 maratoonaria ja ultrajuoksijaa. Kuva: Poppis Suomela

Simpanen ja Saukko Nuuksio70:n suosikit

Nuuksio70:n miesten sarjassa ennakkosuosikin viitta liehuu Juuso Simpasen harteilla, sillä viime vuoden Nuuksio Classicin yhdeksäs sija todistaa Simpasen nopeuden ja kesän pitkien ultrajuoksujen voitot ja 70km:n treenilenkit ultramatkojen kestävyyden.

Simpasen haastaa tiukasti elämänsä kunnossa oleva Miikka-Pekka Rautiainen, joka antoi kesällä vahvan näytön Andorra Ultra Traililla ja on ääneen kertonut tavoittelevansa kisan voittoa. Samaan letkaan on lähdössä Suomen lahja Espanjan polkujuoksulle, kokenut Kai Langel, jolla on erinomaisia suorituksia niin Nuuksion maratonilla kuin Espanjan vuoriultrilla.

Kärkikolmikon kantapäitä koettelevat Jere Lallo, Pontus Backlund, Venäjän Maxim Voronkov ja luultavasti muutama muukin nimi. Miesten puolella odotetaan mielenkiinnolla, montako seitsemän tunnin alitusta maalissa nähdään. Naisten kärki saapunee maaliin yhdeksän tunnin hujakoilla.

Naisten Nuuksio70:llä on oikeastaan vain yksi suosikki, kevään NUTS Karhunkierroksen 53km:n kakkonen Pirjo Saukko. Artikkelin kirjoitushetkellä upgreidausta maratonilta ultralle harkitsee vielä Mia Tuoriniemi, joka matkaa vaihtaessaan antaisi Saukolle tiukan vastuksen.

Sekä miesten että naisten sarjassa on ilahduttavan paljon ensikertalaisia ultraajia, joille toivotamme onnistunutta suoritusta. Muistakaa aloittaa rauhassa ja pitää paikat ehjänä!

DSC09150

Juuso Simpanen (edessä vasemmalla) on tutustunut Nuuksio70:n reittiin yhteislenkeillä. Karo Hämäläinen (oik) päivystää tällä kertaa klo 13:n cut-offissa toimitsijana. Kuva: Terho Lahtinen

 

Maratonin kärjessä jännittävät asetelmat

Naisten Nuuksio Classicilla on lähtöviivalla peräti seitsemän Buff Trail Tourin kärkinimeä ja tukku muita vauhdikkaita juoksijoita. Ilmeinen ehdokas letkan veturiksi on Bodom Trailin ja NUTS Pallaksen ykkönen Maija Oravamäki, jota reittiennätyksen haltija Jaana Mononen haastaa mikäli flunssa antaa myöten.

Kauden muut Trail Tour -osakisojen voittajat Reetta Peltonen ja Eija Hartikainen seuraavat lähituntumassa, ja mukaan ryhmään ehtivät myös Mia Tuoriniemi (ellei vaihda ultralle), Mirva Purkunen, Jenni LaineLotta Puttonen, Janna Anttila ja Trail Tourin kokonaiskisan johdossa oleva Sanna Viitanen.

Miesten itseoikeutettu ykkössuosikki on huikeaa kautta juokseva Henri Ansio, joka aikoi ottaa Nuuksio Classic hiukan kevyemmin. Tämän suunnitelman panee kuitenkin remonttiin suunnistaja Mårten Boström, joka lähtee ensimmäistä kertaa mittaamaan kotimaisen polkujuoksukerman haponkeston.

Parivaljakolle seuraa pitänevät lähes loppukiriin asti Tuomas Tervo, joka pysyi pitkään Ansion vauhdissa myös Tunturimaratonilla, ja kaksinkertainen Nuuksio Classic -voittaja Janne Mononen, joka tosin on kärsinyt kesän aikana loukkaantumisista.

Bodom Traililla Ansion kannoilla kolkutellut Antti Parjanne joutui harmillisesti vamman takia siirtymään yleisön puolelle, mutta tilalle tullut Matti Liukkonen ja viime vuoden vitonen Jaakko Leinonen ovat yhtä lailla ehdokkaita mitalisijoille.

Toivottavasti kärkiletkoihin nousee myös monia sellaisia nimiä, joita ei tässä mainittu. On ilahduttavaa nähdä tason nousevan vuosi vuodelta. Kaikkein upeinta niin Nuuksiossa kuin muissakin Suomen hienoissa polkujuoksuissa on kuitenkin koko ajan kasvava uusien osanottajien määrä, ja se onnistumisen ilo, jonka pelkkä maaliin pääsy osanottajille antaa.

Kisan seuranta Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä @nuuksioclassic.
Linkit GPS-seurantaan ja tuloksiin kisasivulla nuuksioclassic.com.

Nuuksio Classic 2014

Hakeeko Maija Oravamäki reittiennätyksen takaisin omiin nimiinsä? Kuva: Anne Dahlgren