Yöjuoksu lumosi Bodom Traililla

Ansio ja Oravamäki voittoihin päämatkalla

Ennakkosuosikit Maija Oravamäki ja Henri Ansio lunastivat heihin kohdistuneet odotukset Suomen suurimmassa polkujuoksutapahtumassa Bodom Trailissa. Kaksipäiväiseksi laajentuneeseen kilpailuun osallistui Espoon Pirttimäessä lopulta lähes 1700 juoksijaa.

SM-puolimaratonilla pari viikkoa aikaisemmin seitsemänneksi omalla ennätysajallaan (1.08.51) sijoittunut Ansio näytti, että hänen kevätkuntonsa on rautaa. Ansio alitti Bodom Trailin puolimaratonilla puolentoista tunnin haamurajan 14 sekunnilla ja uusi viime vuoden voittonsa 40 sekunnin turvin ennen maajoukkuetason suunnistajaa Antti Parjannetta.

– Reittiennätys oli kieltämättä yllätys. Huomenna sunnuntaina olisi vielä SM-maastot tiedossa ja tarkoitus oli hieman säästellä. Eka kierros (12 km) mentiin reipasta vauhtia, mutta ei liian kovaa. 15 kilsan kohdalla laitoin vähän vauhtia lisää ja Antti alkoi jäädä, Ansio kertasi kisan ratkaisuhetkiä.

Bodom Trail 2017 - Miska Koivumäki-89

Parjanne (vas) ja Ansio tyytyiväisinä palkintopallilla. Kuva: Miska Koivumäki

Viime vuonna lähes voittamattomana kotimaan polkujuoksuissa kilpaillut Ansio ahmi talven aikana kilometrejä noin 150 kilometrin viikkotahdilla. Kaikki tähtää menestykseen polkujuoksun MM-kisoissa Italiassa kesäkuun puolivälissä. Vuosi sitten Ansio oli kovassa seurassa upeasti 15:s.

– Matka on 49 km ja korkeuseroa on noin 3000 metriä. Voisin kuvitella, että se on minulle optimaalimatka. Jos kaikki osuu kohdalleen, niin olen haaveillut 10 joukkoon sijoittumisesta.

Ennen Italian reissua Ansio kilpailee ahkerasti. Maastojuoksun SM-kisojen lisäksi kalenterissa on mm. Helsinki City Run ja NUTS Karhunkierros (53 km).

Ansion ja Parjanteen jälkeen Buff Trail Tour Finlandin avauskilpailun kolmanneksi ajalla 1.31.36 sijoittui ehjän treenikauden alle saanut Sami Vähänen, joka nelikymppisenä lähenee elämänsä kuntoa.

Bodom Trailin 21km avasi myös kauden 2017 Buff Trail Tourin. Ansio korjasi voitosta täydet 100 pistettä, perässä Parjanne 98,05 ja Vähänen 94,50. Pisteet lasketaan suhteessa voittajan aikaan. Trail Tourin yhteispisteisiin lasketaan neljän parhaan osakilpailun pisteet kuudesta.

Oravamäki loi kuntopohjansa hiihtämällä

bodom2017-0778

Maija Oravamäki vauhdissa. Kuva: Juha Saastamoinen

Hyvä talviharjoittelu näkyi myös Maija Oravamäen menossa. Hän kukisti kovimman vastustajansa Jaana Monosen neljällä minuutilla ja pysäytti kellot uuteen reittiennätykseen 1.43.20.

– Hiihdin talvena tosi paljon kilpaa, ja se auttoi kehittämään hapenottokykyä näitä polkujuoksuja ajatellen. Toki myös pitkästä juoksutaustastani on hyötyä, vaikka tuntuu, että iän karttuessa se etu vähenee koko ajan, Oravamäki naurahti.

Oravamäki jättää rankan Karhunkierroksen väliin ja keskittyy Italian MM-kisoihin.

– Matka MM:issä on sopivan “lyhyt” ja odotan kisaa hyvällä mielellä. Noususumma ei niinkään hirvitä, vaan suurin haaste meille suomalaisille – tai ainakin itselleni – ovat pitkät alamäet, joissa jalkoihin kohdistuu kovat iskutukset.

Kilpailun kolmas oli Oravamäen tavoin kokenut juoksija, Maria Söderström, 50 sekuntia Monosta hitaampana.

Buff Trail Tourin pisteissä Oravamäki määräsi tahdin ja jätti Monoselle 89,89 ja Söderströmille 87,88 pistettä.

 

Yöjuoksu tarjosi mystiikkaa ja elämyksiä

Bodom Trailissa kilpailtiin ensimmäistä kertaa 10 kilometrin pituisessa Bodom Night by Petzl -yökisassa. Otsalamput, soihdut, heijastimilla merkitty rata sekä Veikko Lappalaisen valotaideteokset loihtivat kilpailuun maagisen tunnelman.

– Aika harva käy lamppu päässä metsässä lenkillä ja tällaisen tapahtuman kautta saatiin sitä kokemusta jaettua. Ja palautteen perusteella osanottajat tykkäsivät tästä uudistuksesta kovasti, kilpailunjohtaja Terho Lahtinen iloitsi.

– Meno näytti niin houkuttelevalta, että ensi vuonna haluan itsekin osallistua yöjuoksuun. Pitää vain järjestää kisa niin hyvin, että voin lähteä huoletta juoksemaan, suunnitteli Lahtinen.

Bodom Night 2017

Bodomin yön tunnelmavalaistusta. Kuva: Kari Koskinen

– Olen ylpeä siitä, että saimme tuotua juoksutapahtumaan taideteoksia, jotka tekivät tunnelmasta entistä tiiviimmän. Taide, liikunta ja luonto ovat ihmiselle hyväksi, siksi tämä on niin hienoa, Lahtinen kiteytti.

Ensimmäisen yöjuoksun voittoon kirmasivat Minna Hyvärinen ja Antti Parjanne. Molemmat voittivat myös Bodom Doublen, jossa paremmuus ratkesi yökisan ja 21 kilometrin yhteisajan perusteella.

– Oli kivaa nautiskella eilen yökisassa, tosi hyvä uudistus tämä tupla. Hieman se yökisa kieltämättä painoi jaloissa tänään, enkä pystynyt haastamaan Ansiota loppuun asti, Parjanne sanoi.

Pari viime vuotta loukkaantumisten kanssa kamppailut Parjanne ei mahtunut suunnistuksen maailmancupin valintakisoihin tai Huippuliigaan, joten hän on päättänyt satsata polkujuoksuun.

– Yritän päästä vielä mukaan Karhunkierrokselle ja sitten olisi tarkoitus mennä NUTS Pallakselle sekä Nuuksio Classiciin, totesi Parjanne, joka kilpaili Bodom Trailissa mitä ilmeisemmin häntäluu murtuneena.

Ulkomaisten osanottajien määrät kasvussa

Tapahtuman uutuuksiin lukeutui myös yritysryhmille ja kaveriporukoille suunnattu Bodom Team, jossa tarjolla olivat 7 ja 10 kilometrin matkat. Joukkuekisa innosti mukaan runsaat 300 osanottajaa yli 40 yrityksestä. Monille kisa oli ensimmäinen kosketus polkujuoksuun, mutta kommenteista päätellen ei suinkaan viimeinen.

IT-palvelutalo HiQ Finland oli mukana 25 hengen voimin. HiQ:n Minttu Mustonen kertoi, että yrityksen työntekijät ovat aiemmin osallistuneet moniin maantiejuoksukisoihin.

– Nyt otimme kevään ohjelmaan polkujuoksun, ja oli selvää, että Bodom Teamista tulisi meillä hitti. Polkujen lisäksi haluamme toteuttaa ketteryyttä myös päivittäisessä työssämme, Mustonen jatkaa.

Silmiinpistävää oli myös ulkomaisten juoksijoiden määrän kasvu. Sama trendi on ollut nähtävissä myös muissa Suomen polkujuoksuissa.

– Nyt on saatu kotimaisia kisoja paremmin kansainvälisiin kalentereihin ja panostettu markkinointiin. Varsinkin Karhunkierroksen ja Ylläs-Pallaksen-kisaa järjestävä NUTS on tehnyt tässä ansiokasta työtä. Sitä kautta tietoisuus Suomen upeista maisemista ja poluista on levinnyt, kilpailunjohtaja Terho Lahtinen uskoo suosion syyksi.

PhilippReiter_KuvaKariPoppisSuomela

Philipp Reiter ja keskittynyt katse – pohkeet vielä vailla turvekylpyä. Kuva: Poppis Suomela

– Tämä oli todellista polkujuoksua metsässä. Vuoristopolkuihin verrattuna ylämäet olivat helppoja juosta, ja niissä ohitin muita, mutta pehmeillä osuuksilla osat vaihtuivat. Oli myös valtavan mukavaa nähdä satoja leppoisasti juoksuun suhtautuvia samalla reitillä. Keski-Euroopassa useiden kilpailujen osallistujat koostuvat vain pienestä joukosta eliittijuoksijoita, kertoi saksalainen Philipp Reiter, jolla on perspektiiviä lajiin monista kansainvälisistä polkujuoksukisoista Salomonin tallin jäsenenä.

– Yllätyin, kuinka henkisesti vaativa reitti oli. Jouduin jatkuvasti keskittymään, jotta en kaatuisi tai jäisi jumiin mutaisiin kohtiin. Suomalaiset juoksijat loikkivat vauhdikkaasti mättäältä toiselle, mutta painoin vain menemään suoraan pohjia myöten, Reiter naureskeli kuraisena maalissa.

Ylipäänsäkin kiinnostus luontoliikuntaa ja retkeilyä kohtaan on vahvassa kasvussa. Kesäkuussa Hossaan avataan maamme 40. kansallispuisto, mikä lisää entisestään kiinnostusta suomalaiseen luontoon.

– Olen itsekin retkeillyt Hossassa ja siellä on aivan upeat juoksupolut mahtavissa maisemissa. Toivottavasti jokin paikallinen taho järjestäisi sinnekin joskus polkujuoksukisan, Bodom Trailin lisäksi Nuuksio Classicin perustajiin lukeutuva Lahtinen ehdottaa.

Tulokset

Valokuvat

Teksti: Marko Krapu

BodomNight_KuvaKariPoppisSuomela

Bodom Nightin juoksijoita Sulalammen rannalla. Kuva: Poppis Suomela