Vapautunutta menoa NUTS Ylläs Pallaksella – helle koetteli juoksijoita

160km:n ja 100km:n juoksijat taivalsivat läpi yöttömän kesäyön. Kuva: Rami Valonen

Vuoden 2021 NUTS Ylläs Pallas juostiin kuumissa mutta muuten erinomaisissa oloissa Pallas-Yllästunturin kansallispuiston reiteillä 9.-10.7. Tapahtuma keräsi ennätykselliset lähes 1700 juoksijaa, jotka pääsivät nauttimaan Lapin kesästä parhaimmillaan.

Koronan väistyminen ja mahdollisuus pitkästä aikaa tavata kanssajuoksijoita lähes normaaleissa merkeissä nosti kisatunnelman huippuunsa. Ilmapiiristä nauttivat niin juoksijat, huoltajat, yleisö kuin muut ulkoilijat, joita liikkui reiteillä runsaasti.

NUTSin järjestelykoneisto näytti myös osaamistaan: kisan toiminnot rullasivat vankalla kokemuksella, ja osanottajien kisakokemus oli erinomainen. Maalialueen tunnelma lauantain helteessä nousi hetkittäin lähes hurmokselliseksi, ja palkintojenjako keräsi porukan yhteen tavalla, jota ei pariin vuoteen ole voinut juuri harkita.

Kisareittiin tuli tälle vuodelle useita muutoksia, ja neljästä matkasta (37km, 66km, 100km, 160km) vain lyhin oli täysin ennallaan. Metsähallituksen kestävöittämistoimet  ja maastopyöräreittien kehittäminen ovat paikoin siloitelleet rakkakivikoita kivituhkalla, mikä on muuttanut reitin pohjaa juoksijalle ystävällisemmäksi.

Simpanen säväytti satamailisella, Päärnille ensimmäinen voitto

Juuso Simpanen nousemassa Pallastunturille. Kuva: Terho Lahtinen

Urheilullisella puolella NUTS Ylläs Pallaksella näkyi Suomen polkujuoksun kärkitason laajeneminen, ja palkintopallille nousi ilahduttavasti tukku uusia nimiä. Tapahtuman sävähdyttävin suoritus oli kuitenkin Juuso Simpasen suvereeni veto 160km:n kisassa.

Simpanen teki ennen kisaa itselleen 17 tunnin aikataulun, lähes kaksi tuntia alle aikaisemman reittiennätyksen. Reittimuutoksista huolimatta kokonaismatka ja nousumetrit olivat ennallaan, joten vertailtavuus aiempiin tuloksiin on hyvä.

Simpasen sorvasi uusiksi ennätyslukemiksi 16:44:11, joten suunnitelmassa oli vielä kiristämisen varaa. Pallakselle 66km:n huoltoon Simpanen saapui ajassa 5:59:54, mikä olisi riittänyt 66km:n kisassa toiseen sijaan. Tämä oli peräti 40 minuuttia edellä miehen omaa aikataulua, mikä olikin aiheutaa ongelmia.

Simpasen juoma loppui pitkällä huoltovälillä Ketomellasta Pallakselle, ja hän kärsi Pallaksella pahasta nestevajauksesta. 1,5 litraa juomaa huollossa, kaksi litraa molemmilla seuraavilla huoltoväleillä, ja vauhdin keventäminen imeytymisen varmistamiseksi pelastivat kuitenkin tilanteen. Koko matkalla Simpanen kertoi juoneensa noin 14 litraa ilman minkäänlaisia imeytymisongelmia, mikä oli yksi onnistuneen juoksun salaisuus.

100km:n osuudella Pallakselta maaliin Simpanen kellotti 10:41:35, jolla hän olisi jäänyt vain sekunneilla ulos 100km:n palkintopallilta. Nämä sekunnit kuluivat pienessä lisäkierroksessa Varkaankurun yläpäässä, jossa Simpanen erehtyi muutamaksi minuutiksi seuraamaan paluureitin merkkejä.

Miesten 160km:n kakkossijan otti Itävallan Gerhard Kaufmann ajalla 19:07:22 ja kolmanneksi sijoittui Jussi Vehviläinen, 20:28:45.

Irene Päärnin matka eteni joutuisasti loppuun asti. Kuva: Rami Valonen

Naisten 160km:n kisan ennakoitiin ratkeavan Eija Keski-Säntin, Heli Siston ja Irene Päärnin kesken. Päärni kesti Ylläksen helteen kolmikosta parhaiten ja vei ensimmäistä kertaa nimiinsä Suomen Ultra Trail Tourin kisan tuloksella 24:48:18.

Päärni kertoi kisan sujuneen kokonaisuudessaan hyvin.

— Helle tuotti energian otamisessa haasteita, tahdon voimalla piti ottaa ja juoda paljon. Pahaa oloa oli monessa vaiheessa, mutta onneksi pärjäsin sen kanssa. Viimeiset nousut Ylläkselle ja Pirunkurulle olivat superrankkoja, mutta niistäkin selvisin. Yllättäen pystyin juoksemaan loppuun asti tasaiset ja alamäet.

Päärni kertoi olleensa kohta vuoden Jalanjäljen etävalmennuksessa, ja arveli sen tuottavan tulosta. Kisan jälkeen hän oli jäämässä lomailemaan Äkäslompoloon perheen kanssa, ja suunnitelmissa oli paluu kisareiteille kevyesti fatbikella.

Kakkos – ja kolmossijat ratkoivat alkumatkasta johtanut Keski-Säntti (26:10:05) ja lopussa eroa selvästi kaventanut Sisto (26:21:48).

Nikula ja Särkijärvi 100km:n ykköset

Jasmina Nikula juoksi tasaisesti ilman ongelmia. Kuva: Rami Valonen

Naisten 100km:n ykkönen Jasmina Nikula kertoi haaveilleensa lähdöstä katsomaan yöttömän yön tunturimaisemaa heti kisan julkistamisesta lähtien. Nikula ei suuremmin valmistautunut tapahtumaan, vaan hankki paikan kisaan vasta pari viikkoa ennen starttia.

— Kokonaisuutena aika tasainen juoksu. Alun maisemien ihailun jälkeen oli ajoittain hankalia hetkiä, mutta yli 12 tunnin aikana ehtii tapahtua paljon. Juoksen todella fiilispohjalta ja en juurikaan katsele vauhtia tai matkaa etenkään alkuvaiheessa. Nestettä kului yölläkin aikaisempaa runsaammin, eikä päivän helle onneksi ihan ehtinyt pahimmilleen, kun pääsin reitiltä. Viimeinen 5km meni ilman vettä, ja maalissa parasta oli saada vettä ja kokista!

Nikulan voittoaika oli 12:20:18. Toiseksi sijoittui Mia Tuoriniemi ensimmäisellä satakilometrisellään ajalla 12:48:08. Kolmantena reitin selvitti Laura Alestalo, 13:09:32.

Jari Särkijärvi vauhdissa Ylläksen ja Kesängin välimaastossa. Kuva: Rami Valonen

Miesten satasen vei nimiinsä parin vuoden ajan määrätietoisesti kohti Suomen polku-ultrakärkeä noussut Jari Särkijärvi. Särkijärvi jätti toiseksi sijoittuneen Jussi Nokelaisen Ylläksen nousussa, jossa Nokelainen juoksi vahingossa jonkin matkaa reitin ulkopuolella, ja menetti aikaa palatessaan reitille alempana rinteessä.

— Tähän mennessä melkein joka kisassa on ollut jotain ongelmaa, mutta nyt kaikki meni nappiin, kellon aikaan 10:06:52 pysäyttänyt Särkijärvi iloitsi.

— Loppumatkalle sain pienen ekstraboostin, kun huomasin olevani johdossa. 6km ennen maalia kuulin eron olevan kuusi minuuttia. Sain pidettyä siinä vielä 4:40 kilometrivauhtia, ja laskin, että Jussi ei enää pysty tavoittamaan minuuttia per kilometri.

Myös Nokelainen oli maalissa erittäin tyytyväinen juoksuunsa. Hän oli viime hetkeen asti epävarma starttaamisesta, mutta huolta aiheuttanut jalka kesti urakan, ja maaliin pääsy oli miehelle juhlan paikka.

Nokelainen myönsi, ettei olisi pystynyt vastaamaan Särkijärven loppuvetoon, joten pieni ajan menetys pummissa ei harmittanut häntä lainkaan. Nokelaisen loppuaika oli 10:20:47.

Kolmanneksi miehistä jaksoi ajalla 10:41:18 Janne Ala-Äijälä, joka ainakin toimittajan tietojen mukaan oli yksi monista ensimmäisen sadan kilometrin kisan juosseista NUTS Ylläs Pallaksen osanottajista.

Kari ja Oravamäki hallitsivat 66km:lla

Tuomas Karista aloitti ultrajuoksu-uransa voitolla. Kuva: Terho Lahtinen

Hetta-Pallas, yksi Suomen retkeilyreittien klassikoista sai tänä vuonna NUTSin käsittelyssä uuden mausteen, kun kisareitti vietiin Tappurin autiotuvalta Ketomellaan ja sieltä Hietajärven kautta takaisin tunturiylängölle. Muutos paransi kisan huolto- ja turvallisuusjärjestelyjä ja tarjosi juoksijoille mielenkiintoisia uusia maisemia kansallispuiston omalaatuisesta kulmasta.

638 osanottajallaan 66km oli tapahtuman suurin matka, ja moni juoksijoista oli ensimmäisellä ultramatkallaan. Näin oli myös miesten voittaja Tuomas Kari, jonka aikaisempi pisin lenkki oli 45km.

— Siihen nähden meni oikein hyvin, totesi Kari, joka 20 vuoden ahkeran suunnistuskisaamisen jälkeen etsii uusia elämyksiä polkujuoksun parista.

— Olin tehnyt aikataulusuunnitelman, joka piti melko hyvin, ja olin maalissa 10min etuajassa (5:46:29). Alkuvauhti oli vähän suunniteltua nopeampi Tomi Mikkolan vetäessä, ja muutenkin tuntui raskaalta. 15km:n kohdalla alkoi kulkea, ja Pyhäkeron jälkeen alamäessä sain nopeasti kelattua Tomin tekemän minuutin eron kiinni. Aika pian siirryin edelle, ja loppumatkan juoksin yksin omaa vauhtia.

— 55km tuli mukavasti, mutta sitten alkoi jalkojen sovittaminen kivikkoiseen maahan tuottaa vaikeuksia, ja vika kymppi oli aavistuksen tuskaista. Kokonaisuutena kuitenkin onnistunut kisa, hieno kokemus ja loistofiilis, kertasi Kari kisan kulkua.

Toiseksi sijoittunut Tomi Mikkola (6:02:08) valitteli erittäin tahmeaa juoksua alusta alkaen. Loppua kohti helle ja 35km:n huolloton taival Ketomellasta maaliin aiheutti tahmeutta monelle muullekin pitkään hyvässä vauhdissa olleelle juoksijalle, ja niinpä kolmossijan kuittaisi Heikki Tapaninen (6:40:30), joka paranteli sijoitusta tasaisesti matkan varrella.

Maija Oravamäki tuntee Pallaksen polut. Kuva: Terho Lahtinen

Naisten 66km:lla kokemus ratkaisi, ja Maija Oravamäki otti omansa hallitulla suorituksella. Oravamäki eteni koko matkan rennosti ja tasaisesti, ja ylitti maaliviivan ajassa 6:46:42 päästäen edelleen vain kolme miestä. Toiseksi ehti maantiejuoksuista vauhtia kerännyt Riitta Paasio, 7:06:47 ja kolmospallille ehti Paula Havu (7:20:19), jonka selkää päivän nelonen Julia Silvennoinen imi lopun alamäessä tiukasti kiinni.

Ylinen vankisti asemia Trail Tourilla, Lehtolalle ensimmäinen voitto

37km:n Buff Trail Tour -matka keräsi myös ennätykselliset yli 600 osanottajaa Ylläksen ja Kesängin ylittävälle reitille. Kisan ensimmäiset 15km edetään vauhdikasta latupohjaa, jonka jälkeen alkaa raastava nousu Ylläksen huipulle louhikkoisessa laskettelurinteessä.

Varsinainen rääkki on kuitenkin lasku huipulta Kesänkijärven laaksoon. 500 korkeuserometriä paikoin erittäin jyrkkää alamäkeä panee etureidet koville ja vaatii veronsa loppumatkasta.

Vauhdikkaan pitkospuuosuuden ja tasaisen Kesänkijärven rantapolun jälkeen koittaa reitin viimeinen kiusaus, auringon paahtama Pirunkurun rakkanousu, jonka selvittäneet voivat huokaista helpotuksesta ja rullailla maaliin hyväkulkuista hiekkapolkua loivaan alamäkeen, jos vain lihaksissa vielä on energiaa elastiseen menoon ilman kramppeja.

Erika Lehtolan vauhti riitti loppuun saakka. Kuva: Rami Valonen

Naisten sarjassa ensimmäisen BTTF-voittonsa saavutti Erika Lehtola, joka piti kärkisijaa hallussa alusta alkaen. Lehtola kertoi startanneensa nopeasti, koska koki alun vauhtipätkät omaksi vahvuudekseen.

— Oli kyllä rankka kisa kelin puolesta. En ollut täällä ennen juossut, niin en tiennyt millaisia nuo nousut ovat. Alku oli mukavaa rallattelua, mutta Ylläkselle nousu ja sitä seuraava lasku oli reisille kova koettelemus. Onneksi sain tasaisella pätkällä vähän palauteltua reisiä, niin pääsin Pirunkurun ylös ihan kohtuudella.

— Olen panostanut tänä vuonna enemmän vauhtikestävyystreeniin, ja se näkyi kisassa erityisesti vauhtipätkillä, valotti Lehtola kehityksen taustoja.

Lehtolan takana käytiin tiukkaa kamppailua muista mitalisijoista. Alun rauhassa ottanut Pirjo Saukko tavoitti Lehtolaa selvästi Ylläksen ylityksessä, ja ero kutistui Ylläsjärven huoltopisteen noin kolmesta minuutista alle puoleen.

Saukon loppumatkaa hidastivat kuitenkin krampit, ja hän joutui päästämään viimeisillä tasaisilla kilometreillä ohitseen Minna Syvälän.

Molemmat valittelivat hellettä, ja Syvälä kärsi puolivälin jälkeen vatsakrampista, eikä pystynyt kisan jälkipuoliskolla ottamaan juomaa tai energiaa juuri lainkaan.

— Loppu tuli pelkillä huuruilla, mutta ihmeen hyvin pystyin silti pitämään vauhtia. Lopun helppo maasto suosi minunlaistani ratataustan omaavaa juoksijaa, tuumi Syvälä maalissa.

Lehtolan voittoaika oli 3.29:58, jonka alle ehätti miehistäkin vain mitalikolmikko. Syvälä ja Saukko kiersivät reitin tuloksilla 3:33:56 ja 3:36:01.

Juho Ylinen kesti helteen ja karisti kilpakumppanit 37km:lla. Kuva: Terho Lahtinen

Miesten 37km:lla tahtipuikkoa heilutti Juho Ylinen, joka vahvisti selvällä voitolla johtoaan Buff Trail Tourin kokonaiskisassa. Ylinen pysäytti kellon aikaan 2:48:07, joten tähtäimessä ollut Juuso Simpasen reittiennätys jäi vielä voimaan.

Arto Talvinen eteni Pirunkurun alkuun alle minuutin erolla Yliseen, mutta taipui maalissa lopulta 15 minuutilla ajalla 3:03:20. Kolmanneksi nousi yllätysnimi Eero Aittolampi, jonka tulos oli 3:11:45.

— Nousin Pirunkurun sellaista pikakävelyä, kun taas Arton nousu näytti enemmän vaellukselta, kertoi Ylinen maalissa kisan ratkaisuvaiheesta.

— Kun mahdollisuudet reittiennätykseen olivat menneet, keskityin pääsemään varmasti maaliin, jatkoi mies päivän taktiikasta.

Äkäslompolon maisemat kutsuvat juoksijaa. Kuvan pitkospuita painelivat 37, 100 ja 160km:n kisaajat. Kuva: Rami Valonen

Buff Trail Tourin kärjen asetelmat alkoivat jossain määrin hahmottua. Juho Ylisen asemaa miesten kärjessä ei tällä hetkellä näytä uhkaavan kukaan. Toiseksi miehissä nousi Ylläksen kutonen Markku Kaartinen ja kolmanneksi Otto Oksman, joiden pistekeskiarvot eivät kuitenkaan todennäköisesti riitä koko kauden kärkikolmikkoon.

Bodomin voittaja Mårten Boström juoksee ainakin vielä Nuuksiossa, ja voi sekoittaa pakkaa jos ehtii kansainvälisten kisojen ohessa keräämään BTTF-pisteitä. Peli Ylisen takana on vielä täysin avoin, ja koska neljän kisan pisteet lasketaan yhteistuloksiin, voi jopa voittotaistoon nousta nimiä, joilla ei ole vielä ainuttakaan BTTF-starttia tällä kaudella.

Naisten puolella Anna-Stiina Erkkilä hallitsee tilannetta suvereenisti. Erkkilän palautellessa Mont-Blanc Marathonilta Saukko nousi kuitenkin Buff Trail Tourin johtoon ja taistelee kolmanneksi nousseen Syvälän kanssa tasaisesti muista mitaleista.

Hyvät yhden kisan pisteet löytyvät myös Lehtolalta, Ylläksellä sijoille 4-6 juosseilta Riina Kuuselolta, Greta Sariolalta ja Kaisa Laapakselta ja Bodomin kakkoselta Sofia Haajaselta, joten heillä on hyvää potentiaalia koko kauden kärkikahinoihin.

Buff Trail Tour jatkuu NUTS Pyhällä elokuussa, mutta sitä ennen on vielä monta mielenkiintoista polkujuoksutapahtumaa eri puolilla Suomea. Valitse omasi kisakalenterista!

NUTS Ylläs Pallas kisasivu + tulokset

Buff Trail Touri Finland -tilanne

Lapin tunturit ovat ulkonaliikkujan unelmakohde, oli kesä tai talvi, kisa tai oma lenkki. Kuva: Rami Valonen