Henri Ansio neljänteen peräkkäiseen voittoon Tunturimaratonilla, Reetta Peltonen naisten nopein

Pyhällä nautittiin polkujuoksusta huippuolosuhteissa. Tunturikympillä juostiin reittiennätykset uusiksi.

DSC_5404

Tunturimaratonin maisemia paluumatkalla. Taustalla Kultakero, jonne noustaan tiukka loppunousu. Kuva: Teemu Kuisma

Pyhä-Luoston kansallispuisto tarjosi lauantaina parastaan Pyhä Tunturimaratonin juoksijoille. Aamun pilvinen sää kääntyi päivän mittaan aurinkoiseksi ja lämpimäksi. Tuntureilla raikas tuuli vilvotti jouksijoita. Suomen vanhimman kansallispuiston 43km:n päämatka koetteli juoksijoiden kestävyyttä ja ketteryyttä 1150:n nousumetrillä ja tiukoilla osuuksilla rakkakivikossa. Huippukuntoisilla reiteillä päästiin nauttimaan myös kangasmetsä- ja tunturipaljakkapoluista. Loppurutistus Kultakeron huipulle ja laskettelu sieltä maaliin oli totutusti reitin kovin osuus.

Tunturimaratonilla selvään voittoon kirmasi Henri Ansio (Salomon Suunto Racing Team) ajalla 3:28:52, joka jää reilulla minuutilla hänen omissa nimissään olevasta reittiennätyksestä. Voitto oli Ansiolle neljäs perättäinen Pyhällä.

– Lähdin hakemaan hyvää viimeistelyä ennen ensi viikona Ultravasan -kisaa Ruotsissa (90 km). Ajatuksena oli aloittaa rauhassa ja kiristää lopussa, jos voimia riittää ja on tarvetta. Kisa meni hyvin suunnitelmien mukaan ja sain hyvän treenin ensi viikkoa varten. Keli oli lähes optimaalinen ja reitti hyvässä kunnossa, Ansio kuvaili kisaansa.

DSC_5476

Henri Ansion keskittynyttä menoa yhdellä reitin rakkakiviosuuksista. Kuva: Teemu Kuisma

Miesten Tunturimaratonin toiseksi juoksi Sajaniemen Sonnien Tuomas Tervo ajalla 3:38:26 ja kolmanneksi Matthew Daugherty, 3:48:02.

Naisten sarjassa voiton vei Reetta Peltonen (Sajaniemen Sonnit) ajalla 4:41:49.

– Olin ensimmäistä kertaa juoksemassa Pyhällä.  Tavoitteeni oli juosta alle 4:40, joten ihan siihen en tällä kertaa päässyt. Minulla oli ensimmäisellä puolikkaalla vähän ongelmia vatsan kanssa, mutta sen jälkeen alkoi kulkemaan paremmin. Reitillä nousut eivät olleet niin pahoja kuin odotin, mutta muutamat rakkakiviosuudet olivat haastavia, Peltonen kertoi kokemuksistaan. Hän aikoo osallistua tällä kaudella vielä Nuuksio Classiciin ja Vaarojen maratonille.

DSC_4700

Reetta Peltonen jätti kilpasiskojaan matkalla lähes 25 minuuttia. Kuva: Teemu Kuisma

Naisten Tunturimaratonilla seuraavina maaliin tulivat Sanna Viitanen (Samba Trail Running Club), 5:05:15 ja Janna Anttila (Ajo), 5:06:19, jotka juoksivat suuren osan reitistä yhtä matkaa vuorovedolla. Lopussa krampit hidastivat Anttilan matkaa, ja Viitanen vei hopeasijan.

Tunturimaratonin lisäksi Pyhällä juostiin uutena matkana 32 km:n Tunturikolmonen sekä 21,5km:n Tunturipuolikas ja 10,7km:n Tunturikymppi. Tunturikolmosen miesten nopein oli Pekka Lehtilahti (Loue) ajalla 3:22:26. Naisten voiton kolmosella vei Mari Honkanen (Vapaalaskuseura Leviät), 3:48:31.

Puolikkaan miesten voittoon juoksi Mikko Marjamaa ajalla 1:55:48 ja naisissa Anu Åkerman, 2:13:14.

Tunturikympillä reittiennätykset kirjattiin uusiin lukuihin sekä miehissä että naisissa. Miehissä Tomi Rinne saapui maaliin ajassa 57:41. Naisten sarjassa ratakympilläkin tänä vuonna menestynyt Minna Syvälä (Samba Trail Running Club) paransi ennätystä lähes 19 minuuttia ajalla 58:22.

Tapahtuman kaikki tulokset

Tunturimaraton oli BUFF® Trail Tour Finlandin neljäs osakilpailu. Ansio nousi kärkeen miesten sarjassa kolmen voittonsa turvin. Ansion asema koko kauden kannalta näyttää varsin turvalliselta, sillä lopputuloksiin lasketaan neljän parhaan kilpailun pisteet kuudesta. Koko kauden kakkossijaa kärkkyvät vahvimmin Tunturimaratonin väliin jättäneet Sami Vähänen, Antti Parjanne. Ensimmäiset juoksijat keräsivät Tunturimaratonilla kauden neljännet pisteensä. Paras neljä kisaa urakoinut on Jyrki Äyrälä yhteispisteissä kymmenentenä.

Naisten Trail Tourin johtopaikan otti Sanna Viitanen niukasti ennen kaksi aikaisempaa kisaa voittanutta Maija Oravamäkeä, joka ei osallistunut Tunturimaratonille. Koko kauden tilanteessa Oravamäki on vahvoilla jos onnistuu molemmissa jäljellä olevissa kisoissa, mutta muuten tilanne on vielä täysin avoin.

BUFF® Trail Tour Finlandin yhteistilanne

Sarjassa jäljellä ovat Nuuksio Classic Trail Marathon 2.9. Espoossa ja Vaarojen Maraton 7.10. Kolilla.