SisuXtrail 2022 – haastetta ja onnistumisia Lapinjärven poluilla

SisuXtrail 2022 -polkujuoksutapahtuma järjestettiin Lapinjärvellä lauantaina 7.5.2022. Ensimmäiset juoksijat lähtivät matkaan klo 8 aamulla ja muut lähdöt oli aikataulutettu seuraaville kolmelle tunnille. Osallistujia oli päälle 220 ja reitit tarjosivat sopivasti haastetta, upeita maisemia sekä hienoja onnistumisia.

Lapinjärven SisuXtrailin maisemia. Kuva: Henrik Lund

Pitkillä matkoilla kruunattiin uudet kuninkaat ja kuningattaret

SisuXtrailin kuningasmatkalla eli 48 kilometrin ultramatkalla miesten sarjan voiton vei selkeästi Hauhon Sisun / Renko Vargarnan Aki Ylitalo. Hänen voittoaikansa 4:12:19 oli yli puoli tuntia nopeampi kuin toiseksi tulleen Pontus Backlundin Närpes OK:sta.

– Mietin ensin, että tulikohan lähdettyä liian lujaa liikkeelle, mutta koska juoksu kuitenkin tuntui hyvältä, jatkoin samalla tahdilla loppuun asti, Ylitalo kommentoi juoksuaan. Kolmanneksi juoksi Pär Tallsten ajalla 4:49:13

Ultrajuoksun kuningattareksi juoksi Tiina Muurinen ajalla 5:12:59 kellottaen samalla reitin naisten sarjan pohja-ajan. Muurinen oli yli tunnin viime vuoden voittoaikaa nopeampi. Ero toiseksi tulleeseen Tanja Westmaniin oli reilu 48 minuuttia. Kolmanneksi juossut Karolina Bergqvist-Backman Team Nordic Trail Jakobstadista jäi hopeasta vain 13 sekuntia. Yhteensä 25 ultrajuoksijaa suoritti koko 48 kilometrin matkan loppuun asti.

33 kilometrin reitin taivalsi yhteensä 21 sisukasta juoksijaa. Miesten 33km:n sarjan voitti Mikko Pesonen, Yle Run, ajalla 3:37:58.

– Voitto oli mukava yllätys! Reitti oli hyvin juostava, mutta sisälsi kuitenkin sopivasti mäkiä, mikä sopi minulle mainiosti, Pesonen kommentoi. Rajmund Kozma Plandurancelta juoksi hopealle noin 20 minuuttia voittajan jälkeen ja FMR:n Petri Askola pronssille ajalla 4:02:14.

Naisten sarjan 33 kilometrin nopein oli Pirjo Hämäläinen 3sisters_runforfun:sta. Ero toiseksi tulleeseen Rymyrailin Marja Nyyssönen-Askolaan oli hieman päälle 14 minuuttia.

– Tänään juoksu kulki hyvin ja sää suosi. Sain hyvää kiriseuraa Petristä (Askola) ja ykköspaikkahan siitä sitten irtosi! Hämäläinen iloitsi. Kolmanneksi juoksi Team Nordic Trail Borgå:n Hanna Björkstrand kellottaen ajan 4:19:22.

Kuva: Henrik Lund

Lyhyemmät matkat houkuttelivat eniten osallistujia

Vuoden 2022 tapahtuman suosituimmat matkat olivat 20 ja 10 kilometriä. 20 kilometrin reitin juoksi 43 ja 10 kilometrin reitin 53 polkujen ystävää. 20 kilometrillä miesten sarjan nopein oli Markus Salmelin ajalla 2:02:46. Toiseksi tuli Kimmo Heikkinen Loviisan Kestävyysurheilijoista ajalla 2:04:32 ja kolmanneksi Hindersbyn Sebastian Wallén ajalla 2:10:48.

Naisten sarjan nopein oli Laura Backman Turun Latu ry:stä. Hän kellotti ajan 2:13:27, mikä oli kaksi minuuttia nopeampi kuin toiseksi tulleen Annika Lindholmin. Kolmanneksi tuli Anna Rehula noin kahdeksan minuuttia Lindholmin jälkeen.

Kuten vuonna 2021, myös tänä vuonna 10 kilometrin matka oli nuorten juhlaa. Miesten sarjassa oli tiukka loppukiri järjestävän seuran jäsenten kesken. Elvis Mickos pinkoi maaliin ensimmäisenä ajalla 50:06. Toiseksi tuli Einar Vickholm vain 10 sekuntia voittajan perään ja kolmanneksi Rasmus Lund noin 40 sekuntia Vickholmin jälkeen. Mickos, Vickholm ja Lund ovat kaikki 2007 syntyneitä.

Myös naisten sarjan voittaja edusti järjestävää seuraa. Vuonna 2006 syntynyt Ellen Jordas juoksi maaliin ajalla 56:29 voittaen toiseksi tulleen Linda Keskisen LLCJ:stä vain neljällä sekunnilla. Kolmanneksi tuli Katharina Teuri Espoosta ajalla 1:03:29.

10 kilometrin 14-vuotiaiden poikien sarjassa järjestävän seuran Erik Jordas tuli maaliin voittajana ajalla 1:26:30. 14-vuotiaiden tyttöjen sarjassa voittajaksi juoksi Anjalan liiton Hilma Hyyrynen hienolla ajalla 54:08. Hänen jälkeensä maaliin tulivat järjestävän seuran Edit Ahlgren ajalla 1:07:24 sekä Enni Vickholm ajalla 1:08:20.

Vaellus-sarjassa ja lasten sarjoissa aitoa liikkumisen iloa

Lasten sarjat keräsivät runsaasti nuoria polkujuoksijoita. Kuva: Jonas Sjögård & Stefan Nordin

Vaellus-sarja houkutteli mukaan kymmeniä luontoihmisiä, jotka eivät halua liikkua tai kilpailla aikaa vastaan. He saivat valita reitin pituuden vielä tapahtumapäivänäkin – vaihtoehtoina olivat 6, 10 ja 20 kilometrin reitti. Vaellus-sarja tarjoaa mahdollisuuden käyskennellä tai juosta metsässä ilman pelkoa eksymisestä merkityillä poluilla. Vaeltajien mukaan keli oli täydellinen, maasto monipuolinen ja maisemat kauniit.

Järjestävä seura halusi tänä vuonna keskittyä entistä enemmän lasten sarjoihin ja lasten houkuttelemiseen poluille.

– Lasten sarjat 6-12-vuotialle ovat olleet mukana tapahtumassamme alusta asti, ja lapset ovat saaneet osallistua ilman osallistumismaksua. Tänä vuonna viestimme tästä tehokkaammin ja saimmekin mukaan 34 innokasta menijää, järjestävän seuran puheenjohtaja Henrik Lund ilakoi.

Kaikki lapset juoksivat saman, kahden kilometrin reitin ja jokainen osallistunut lapsi palkittiin. Lasten energia lähdössä ja aito ilo maalissa olivat käsinkosketeltavia. P12-sarjan voittaja Robin Hägglund Porvoosta kellotti reitille kovan pohja-ajan, 9:20.

Sympaattinen tapahtuma sai kiitosta järjestelyistään ja tunnelmastaan

– Oli taas hieno päivä ja erittäin hauska nähdä näin moni liikkumassa Lapinjärven poluilla! Tapahtumaamme kuvaillaan sympaattiseksi ja kannustavaksi, mutta myös sopivaa haastetta tarjoavaksi ja sellaisena toivommekin profiloituvan, kommentoi Maria Vickholm, tapahtuman viestintävastaava.

Reittien lisäksi erityistä kiitosta saivat tapahtuman innostavat huoltohenkilöt juomapisteillä, laadukas juoma- ja eväshuolto sekä selkeä liikenteenohjaus.

– Selkeät merkinnät vaihtelevilla reiteillä, toimivat järjestelyt ja positiivisen rento tunnelma ovat meille ykkösasioita ja näistä pidämme kiinni. Kysyntää näyttää olevan myös tällaisille pienille, ei niin kaupallisille tapahtumille, Vickholm summaa.

Teksti: Maria Vickholm

Tulokset

SisuXtrail on polkujuoksutapahtuma, joka sopii sekä haasteita kaipaaville juoksijoille että harrastajille. Osallistua voi ajanotolla tai ilman. Matkat ovat 48, 33, 20, 10 ja 6 kilometriä (vain vaellus) ja 2 kilometriä (lapset).