Ylen Mennään metsään -kampanja tuo polkujuoksun kaikkien Suomalaisten saataville

logo
Mennään metsään on Ylen huhtikuusta lokakuuhun kestävä kampanja, jonka tavoitteena on innostaa ihmisiä lähtemään metsään ja lisätä onnellisuutta. Kampanja koostuu kaikki Suomen kansallispuistot kattavasta polkujuoksukiertueesta, uudesta neliosaisesta Elävät puut –tv-sarjasta sekä suomalaisille rakkaiden puiden tarinoista. Mennään metsään näkyy ja kuuluu yli puolen vuoden ajan monipuolisesti niin radiossa, tv:ssä, verkossa kuin sosiaalisessa mediassakin.

Voit seurata kampanjaa osoitteessa yle.fi/mennäänmetsään sekä Yle Urheilun ja Yle Luonnon sometileillä (Facebook, Twitter ja Instagram) tunnisteella #mennäänmetsään. Lue Ylen uutinen kampanjan julkistuksesta. Myös Trailrunning.fi raportoi kiertueesta kauden mittaan eri yhteyksissä.

Kiertueen ideoijana ja yhteislenkkien vetäjänä toimii Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen vastaava tuottaja Marko Krapu, joka on tuttu kasvo monissa polkujuoksutapahtumissa.

Suomen suurin yhteislenkki kiertää maamme kaikki kansallispuistot

Suomessa on 40 upeaa kansallispuistoa ja tänä vuonna tehdään Suomen ennätys kiertämällä ne kaikki puolessa vuodessa. Kiertueelle on jokainen tervetullut mukaan juosten tai kävellen. Kiertueen aikataulu löytyy Ylen verkkosivuilta ja tästä uutisesta.

Ilmoittautuminen yhteislenkeille avautuu n. 2 viikkoa ennen kutakin tapahtumaa Ylen verkkosivuilta. Nuuksion yhteislenkin ilmoittautuminen on jo auki täällä.

Polkujuoksukiertueen tavoitteena on kerätä yhdessä juostuja kilometrejä niin paljon, että niistä muodostettu polku kiertäisi maapallon ympäri (n. 40 000 km). Jokainen yhteislenkille osallistuja kantaa siis kortensa kekoon.

Nuuksion avaustapahtuma 14.4.

Kiertue käynnistyy 14.4. Nuuksiosta. Luontokeskus Haltian hiekkakentällä, Pitkäjärven rannassa on tapahtumapäivänä ”kisakylä”, jossa esittäytyvät kampanjan kumppanit sekä kotimaiset polkujuoksukisat klo 10-13 välisenä aikana. Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy. Tapahtuma televisioidaan suorana TV1:ssä klo 10.45-12.35.

Nuuksion yhteislenkin lähtö on Solvallan urheilukentän pohjoispäädystä klo 11. Vaihtoehtoina on kaksi eri mittaista rengasreittiä (5 km ja 10 km) ja mukaan odotetaan satoja osallistujia. Juoksemaan lähdetään kokeneiden vetäjien johdolla. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan yhteisöllinen tapahtuma, jossa matkaa taitetaan rennosti. Matkan aikana pysähdellään ja ihastellaan Nuuksion luontoa.

Nuuksion reitti merkitään paikoitellen maastoon, mutta merkintä ei ole yhtä järjestämällistä kuin polkujuoksukisoissa. Reittiin voi tutustua myös omatoimisesti joko tulostamalla reittikartan Ylen verkkosivuilta tai lataamalla reitin omaan rannetietokoneeseensa. Kuvaa klikkaamalla saat sen esiin tulostuskokoisena.

Polkujuoksu Nuuksio 03042018 96

Muut kiertuepaikkakunnat

Nuuksion jälkeen polkujuoksukiertue jatkuu viikonloppuisin (huhti-toukokuussa lauantaisin ja kesäkuusta lähtien myös sunnuntaisin). Lisäksi juostaan helatorstaina Liesjärvellä ja 2.8. Selkämerellä. Puistoissa on tarjolla 1-2 reittiä riippuen mm. puiston koosta sekä käytettävissä olevista poluista.

Kampanjan loppuhuipentumana lokakuun 1.-7. Yle leiriytyy Evolle, eteläisen Suomen suurimmalle yhtenäiselle metsäalueelle ja tekee sieltä seitsemän päivän ajan suoraa lähetystä eri välineissä.

Yhteislenkit alkavat pääsääntöisesti klo 11. Yhteislenkkiä ei järjestetä seuraavissa kansallispuistoissa, vaan niissä ollaan mukana samaan aikaan järjestettävässä polkujuoksukisassa:

  • Oulanka 26.5. (NUTS Karhunkierros)
  • Pallas-Ylläs 13.-14.7. (NUTS Ylläs-Pallas)
  • Pyhä-Luosto 11.8. (NUTS Tunturimaraton)
  • Päijänne 22.9. (Evo Trail Run)
  • Koli 6.10. (Vaarojen maraton)

Näihin puistoihin tehdään myös ladattavat ja tulostettavat reitit omatoimista tutustumista varten.

Joissakin puistoissa osallistujien määrä on rajattu Metsähallituksen toimesta. Esimerkiksi saaristossa yhteislenkin lähtöpaikalle saatetaan tarvita venekuljetus. Jokainen yhteislenkille osallistuva vastaa itse omasta kuljetuksestaan sekä matkakustannuksistaan. Kaikki reitit on tulostettavissa ja ladattavissa Ylen verkkosivuilta sekä Luontoon.fi-sivustolta.

Monilla yhteislenkeillä ohjaajina toimivat Suomen Ladun polkujuoksuohjaajat. On kuitenkin puistoja, joissa tarvitaan innokkaiden polkujuoksuaktiivien apua. Vetäjille tarjotaan hyvän mielen lisäksi Mennään metsään –paita sekä kohtuulliset matkakulut julkisten kulkuneuvojen mukaan. Yhteislenkille ilmoittautumisen yhteydessä voi kertoa halukkuutensa vetäjän tehtäviin.

Yle tekee lähes jokaiselta paikkakunnalta sisältöä aluelähetyksiinsä (alueelliset tv-uutiset, Radio Suomi), verkkoon, Yle Areenaan sekä sosiaaliseen mediaan.

Kumppanit

Tämä kampanja ei onnistuisi ilman saman arvomaailman jakavia kumppaneita. Ylen pääyhteistyökumppanit kampanjassa ova Metsähallitu, Suomen Latu, Olympiakomitea, Koululiikuntaliitto, Sydänliitto, Viherympäristöliitto ja Partio.

Kumppaneina mukana ovat myös Erätaito ry, Kennelliitto, polkujuoksutapahtumien järjestäjät ja sosiaalisen median polkujuoksuyhteisöt