Tunturimaratonilla nautittiin polkujuoksusta huippuolosuhteissa

TunturimaratonillaNautiskellaan_GerryHubers15_JouniHänninen31

Gerry Hubers (15) ja Jouni Hänninen (31) tyytyväisinä matkan varrella.

Suomen vanhin kansallispuisto tarjosi lauantaina parastaan runsaalle 400:lle Pyhä Tunturimaratonin juoksijalle. Aamun raikas ja hieman syksyiseltä tuntunut keli kääntyi päivän mittaan aurinkoiseksi ja lämpimäksi.  43km:n päämatka koetteli juoksijoiden kestävyyttä ja ketteryyttä 1150:n nousumetrillä ja tiukoilla osuuksilla rakkakivikossa. Reitillä päästiin myös nauttimaan huippukuntoisista poluista kangasmetsissä ja tunturipaljakalla. Loppurutistus Kultakeron huipulle oli totutusti reitin kovin osuus.

Henri Ansio miesten voittoon uudella reittiennätyksellä

DSC00010

Miesten kärkikolmikko Henri Ansio (16), Jussi Kumpula (725) ja Sami Vähänen (64). Numerolla 75 kaikki viisi Trail Tourin kisaa ainoana tähän mennessä juossut Tuomas Keisteri.

Tunturimaratonilla selvään voittoon kirmasi Henri Ansio (Salomon Suunto Racing Team) kovalla reittiennätysajalla 3:27:06. Voitto oli Ansiolle kolmas perättäinen Pyhällä. Hän paransi aikaisempaa reittiennätystään tasan seitsemällä minuutilla.

– Tähtäimessä oli  juosta 3 h 33 min pintaan. Lähdin heti alusta liikkeelle reipasta vauhtia. Juoksu tuntui hyvältä hapekkaassa kelissä ja vauhdinjako onnistui erinomaisesti. Viimeiseen nousuun Kultakerolle riitti vielä hyvin voimia, kolmen viikon kisatauon ennen Tunturimaratonia pitänyt Ansio kuvaili kisaansa.

Miesten Tunturimaratonin toiseksi juoksi Jussi Kumpula ajalla 3:41:05 ja kolmanneksi Sami Vähänen (Sajaniemen Sonnit), 3:43:59.

Leikas naisten ykkönen

Naisten sarjassa voiton vei Minna Leikas (Antin Talli Mikkeli) ajalla 4:46:25.

– Juoksu tuntui hyvältä koko matkan. Rakkakivikot olivat reitin vaativimpia pätkiä. Vastineeksi reitti tarjosi huikeita maisemia, ensimmäistä kertaa Tunturimaratoniin osallistunut Leikas kommentoi.

Naisten Tunturimaratonin kakkoseksi juoksi Niina Jämsén (Hillers Kajaani) ajalla 5:02:05 ja kolmanneksi Sanna Viitanen (Samba Trail Runners), 5:10:15.

MinnaLeikas

Minna Leikas matkalla selvään voittoon naisten sarjassa.

Ohjelmassa myös Puolikas ja Kymppi

Tunturimaratonin lisäksi Pyhällä juostiin 21,5km:n Tunturipuolikas ja 10,7km:n Tunturikymppi, joiden reiteillä oli nousua 740m ja 420m. Puolikkaan miesten voiton uusi viime vuodelta Matti Kivelä, 1:50:28 ja naisissa Mari Honkanen 2:28:16. Kympin kiersi miehissä ripeimmin Albert Driesprong, 1:10:03 ja naisissa vasta 14-vuotias Aliina Mäkinen, 1:20:09.

Pyhätunturin_rakkaa

Rakkakivikko on osa Tunturimaratonin haastetta.

Trail Tourin loppuasemat rakentuvat

Tunturimaraton oli BUFF® Trail Tour Finlandin viides osakilpailu. Ansio nousi sarjan kärkeen miesten sarjassa kolmannen voittonsa ansiosta. Jussi Kumpula kiipesi kakkoseksi. Naisten johdossa jatkaa Jaana Leivo, joka ei ollut Tunturimaratonilla mukana. Minna Leikas nousi yhteispisteissä toiseksi.

Sarjassa jäljellä ovat Nuuksio Classic Trail Marathon 3.9. Espoossa ja Vaarojen Maraton 1.10. Kolilla. Useimmilla kärkisijoja tavoittelevilla juoksijoilla on vasta kaksi tai kolme kisaa takana, joten koko kauden lopputulosten kannalta paljon on vielä auki, kun yhteispisteisiin lasketaan neljät parhaat pisteet. Neljät pisteet plakkarissa on naisissa Jaana Leivolla ja Sanna Viitasella ja miehissä Matti Kivisellä ja Teemu Oksasella, jotka seuraavissa kisoissa pääsevät jo pudottamaan huonoimpia pisteitä pois.

DSC00546

Tuomas Keisterin vahvaa askellusta Pyhällä. Tuomaksen mukaan Tunturimaraton on todellinen polkujuoksijan tasotesti: Pitkät loivat nousut hyväkulkuisilla poluilla vaativat rautaista kuntoa, että ne jaksaa juosta, ja rakkapätkät vaativat voimaa ja tekniikkaa, ettei vauhti niissä liikaa hidastu.

Tuomas Keisteri on ainoana käynyt kesän kaikki viisi tapahtumaa, ja tavoitteena hänellä on vetää Trail Tour kokonaan. Pyhällä Tuomas valitteli pientä kisaväsymystä, ja sanoi ottaneensa kisan hiukan kevyemmin, mutta oli silti tyytyväinen juoksuunsa ja koko tapahtuman loistavaan tunnelmaan. Tuomaksen urakointia on seurattu Trail Tourin kisavideoissa, joten lisää miehen tunnelmia on tulossa Tunturimaratonin kisavideossa.

Tapahtuman nettisivu

Tulokset

BUFF® Trail Tour Finlandin pistetilanne

Teksti: Jusu Toivonen, Terho Lahtinen. Kuvat: Jaakko Posti

DSC02108

Tunturimaraton tarjosi taas huippufiilikset ja mahtimaisemat. Tässä lasketellaan maaliin, joka on parisataa metriä alempana.