Helsinki City Trailin aurinkoiset kuulumiset

DSC_6447

Kisareitin alussa ja lopussa oli hiukan urbaaneja polkuja.

Kolmas Helsinki City Trail juostiin lauantaina 23.9. upean aurinkoisissa oloissa Helsingin keskuspuiston syysvärien sävyttämässä metsässä. Mukana oli reilut 700 juoksijaa, jotka pääsivät nauttimaan yhdestä syksyn hienoimmista päivistä vauhdikkaan polkujuoksun merkeissä.

Tapahtuma löysi tänä vuonna uusia uomia, kun järjestelyvastuun otti Samba Trail Running Club. Kisakeskus siirtyi legendaariselle Eläintarhan urheilukentälle, ja reitit juostiin tällä kertaa samasta lähtö- ja maalipaikasta.

Kesän tiedustelulenkeillä Samban ratamestariryhmä oli löytänyt erinomaiset, entistä haastavammat reitit nauhamaisen keskuspuiston poluilla. Kisan kuninkuusmatka oli 24km:n kierros Eläintarhasta Paloheinän korpeen ja takaisin. 14km:n reitti kävi kääntymässä Pirkkolan uimahallin kulmalla, ja 6km pyörähti Hakamäentien silloilla.

24km:n kisasta ennakoitiin huippusuunnistajien välienselvittelyä, ja niin kävikin. Voiton vei muiden suosikkien nenän edestä suomalaista MS Parmaa edustava venäläinen huippusuunnistaja Artem Popov, joka kertoi löytäneensä Helsinki City Trailin sattumalta etsiessään netistä sopivaa seikkailua viikonlopuksi. Popov irtautui toiseksi tulleesta Kooveen Jani Lakasesta jo alkumatkasta ja kuittaisi kisan ykkössijan ajalla 1:38:26. Kolmanneksi ylsi Seinäjoen Komia Flow -polkujuoksuja järjestävä Mikko Patana.

– Pyrin pitämään hyvää vauhtia koko matkan, mutta ennen lähtöä odotin jopa nopeampaa. Polkut olivat aika hitaita, eihän se mitään puistoa ollut vaan villiä metsää, mutta tykkäsin todella reitistä ja sen vaihtelevista poluista. Myös muut kisajärjestelyt olivat erittäin positiivinen kokemus, tulen varmasti uudestaan jos vain pääsen, totesi Popov tyytyväisenä päivän urakkaan. Lue myös Popovin pidempi tarina Helsinki City Trailin sivulta.

DSC_7600

Aurinkoinen syyssää sai luonnon ja juoksijat hehkumaan.

Popovin suunnitelmissa on suunnistuskauden jälkeen kolme polkujuoksustarttia Venäjällä 20 – 70km:n matkoilla, ja muutamia polkukisoja takana myös keväältä, joten eiköhän miehen nimi nähdä silloin tällöin muidenkin Suomen polkujuoksukisojen kärkipäässä.

Naisten pitkän matkan voiton uusi HIFK:n Maria Soderström, joka ylitti maalilinjan ajassa 2:03:22. Toiseksi ylsi Jasmina Glad-Schreven ja kolmanneksi Sajaniemen Sonnien Reetta Peltonen. Södesrtrömin päälaji on nykyään triathlon, ja kauden saavutuksiin kuuluu mm. puolimatkan SM-kulta.

– Suunnitelmani oli aloittaa rauhallisesti ja tarkkailla muiden naisten vauhtia, sillä kisakauteni on jo ohitse, enkä ollut juossut poluilla sitten toukokuun Bodom Trailin. Tasaisella niittypätkällä Pirkkolan jälkeen lisäsin vauhtia, ja eroa alkoi syntyä. Tämä uusi reitti oli kyllä ”katujuoksijalle” selvästi vaatavampi, sillä Pitkäkosken helpot osuudet jäivät pois, kertasi Söderström suoritustaan.

DSC_6628

Hanna Kosonen (oranssissa paidassa) pääsi flow-tilaan. Kuva: Poppis Suomela

24km:n matkalle osallistui myös kansanedustaja Hanna Kosonen, joka kertoi ennen lähtöä, että edessä on vuoden pisin juoksulenkki.

– Ihme homma, ensimmäistä kertaa urheilun jälkeisessä elämässä juoksin riittävän hitaasti alkumatkan, hämmästeli Kosonen, jonka palkintokaapista löytyy mitaleita mm. hiihtosuunnistuksen MM-kisoista. – Siitä seurasi viime vuosina harvemmin lenkillä kokemani tunnetila nimeltä flow.  7-17 km:n välillä oli maailma auki, selkää tuli vastaan. Loppumatkasta vähän väsytti. Vain kerran astuin hutiin jyrkänteeltä. Ei suurempia vahinkoja.

Kisan jälkeen Kosonen ohjeisti ystäviään somessa seuraavasti: – Normielo on kamalan siistiä ja särmää, siksi kaikkien pitäisi välillä mutaantua oikein kunnolla. Trailrunning.fi ehdottaa, että tästä teesistä voisi tehdä vaikka lakialoitteen!

14km:n matkalla nähtiin naisten puolella vastaava huippusuunnistajien otatus kuin miesten 24km:lla. Ykkössijan vei tiukassa mittelössä SK Pohjantähden Sofia Haajanen ajalla 1:07:13, jota nopeammiin reitin selvitti miehistäkin vain neljä nopeinta. Haajasen lähituntumassa seurasivat Tampereen Pyrinnön Sonja Kyrölä, Kooveen Johanna Hulkkonen ja Lotta Kirvesmies.

DSC_7477

Oranssi oli päivän väri niin luonnossa kuin kisa-asuissa.

Miesten 14km:n kisan vei nimiinsä hiihtoladuilla kuntonsa hankkinut Emma-uistinta edustanut Aki Kauppinen, joka ainoana alitti tunnin haamurajan ajalla 58:50. Toiseksi ylsi ultramatkoilla ansioitunut järjestävän seuran Juuso Simpanen, joka herkisteli vauhtireservejä 6.-7.10. juostavalle Vaarojen Maratonin 130km:lle. Kolmas oli myös sambalainen Mark Lee aivan Simpasen kantapäillä.

6km:n juoksu keräsi vaihtelevan joukon junioreita, polkujuoksua aloittelevia aikuisia ja muita kokeilunhaluisia lenkkeilijöitä. Nopeimmat ajat kipaisivat Frida Öfverström ja Hugo Åström.

Kisan johtaja Johannes Parkkonen arvioi tapahtumaa näin:
– Kokeilimme tänä vuonna lähtö- ja maalialueen sijoittamista yhteen kisakeskukseen, legendaariselle Eltsun kentälle. Tämä toi mukanaan omia haasteita sopivan reitin löytämiseen paikoitellen kapeassa Keskuspuistossa, koska halusimme välttää kahdensuuntaista liikennettä poluilla. Juoksijoilta saamamme palautteen mukaan onnistuimme siinä mukavasti. Tapahtumassa oli mukana paljon ensimmäistä polkujuoksukisaansa juoksevia, joiden mukaantuloa helpotti tapahtuman saavutettavuus aivan pääkaupunkimme keskustan tuntumassa.

Osanottajien ja yleisön näkökulmasta Samba Trail Running Club onnistui kisajärjestelyissä erinomaisesti, ja kisan uudistukset toimivat juoksijan kannalta erittäin hyvin. Uudet reitit, reitin merkintä, kilpailukeskus, kisatunnelma, toimitsijoiden kannustus ja monet muut asiat saivat paljon spontaania kiitosta. Pientä jännitystä järjestelyihin tosin aiheutti kisaa edeltävänä iltana ja kisa-aamuna havaittu reittimerkintöjen kärsimä ilkivalta, mutta siitäkin tiimi selvisi ongelmitta.

Tästä on hyvä jatkaa ensi vuoden kisan valmistelua!