Hankirallia ja suuria tunteita NUTS Karhunkierroksella

Suomen polkujuoksun suurtapahtuma NUTS Karhunkierros houkutteli Kuusamon poluille peräti 1434 juoksijaa helatorstaiviikonloppuna. Myöhäisen kevään vuoksi reitin lumitilanne aiheutti etukäteen paljon puhetta ja jännitystä niin osanottajille kuin järjestäjille, mutta aivan tapahtuman alla hanget hupenivat nopeasti. Lumi toi urakkaan mielenkiintoisen lisämausteen, mutta ei lopulta juurikaan haitannut juoksua.

FQ4A4679

Oliko Kuusamossa lunta? Olihan sitä, mutta polut olivat täysin juoksukunnossa ja hyvin merkityt. Kuva: Aapo Laiho

Tapahtuman seuratuin matka oli hurja 165km:n pituinen ultrajuoksu, joka alkoi jo perjantaina puolilta päivin. jossa kuljettiin Karhunkierros edes takaisin. Haasteen otti vastaan 73  juoksijaa, joista 41 pääsi maaliin asti. Ainoana alle vuorokauden taipaleesta selvisi Samba Trail Running Clubin Juuso Simpanen, 23:25:13. Urakka avasi myös vuoden 2017 Ultra Trail Tourin.

– Juoksin alun lumisen osuuden rauhassa ryhmän mukana. 40km:n jälkeen juoksu tuntui helpolta, ja jatkoin omaa vauhtia yksin. Nilkka kipeytyi matkan puolivälissä, ja se hidasti menoa huomattavasti. Päätin kuitenkin, että viimevuotisen keskeytyksen pettymystä ei voi uusia, joten könysin Rukan vaarajonon yli maaliin, kertasi Simpanen matkan kulkua.

Juuso Simpasen keskittyminen toi tulosta. Mies sinnitteli voittajana maaliin vaikeuksista huolimatta.

Juuso Simpasen keskittyminen toi tulosta. Mies sinnitteli voittajana maaliin vaikeuksista huolimatta. Kuva: Aapo Laiho

Naisten sarjan voitti odotetusti Northern Trail Runnersin Saara Päätalo, joka taittoi satamailisen ajassa 30:04:51. Päätalo kertoi kärsineensä matkalla vatsaongelmista, joiden aiheuttama energiavaje hidasti vauhtia reitin haastavalla loppuosalla. Päätalo saapui maaliin miespuolisten matkaseuralaisten saattamana tunteita herättävän taistelun jälkeen.

Saara Päätalon maaliintulo herkisti niin yleisön kuin juoksijan itsensä. Kuva: Terho Lahtinen

Saara Päätalon maaliintulo herkisti niin yleisön kuin juoksijan itsensä. Kuva: Terho Lahtinen

NUTS Karhunkierroksen pääosassa olivatkin itsensä voittamisen tunteet, joita osanottajat kokivat kaikilla matkoilla, sekä Kuusamon jylhä luonto.

31km:n taipaleelle Juumasta Pienen Karhunkierroksen kautta Rukalle lähti runsaat 800 juoksijaa, joukossa myös monia polkujuoksun ensikertalaisia. Reitin lähes 900 nousumetriä ja loppupuolen lumiset olosuhteet tekivät siitä selvästi raskaamman kuin tavallinen maantiemaraton. Viimeiset maaliintulijat käyttivät matkaan yli 10 tuntia.

Polkujuoksussa luonto on pääosassa - niin sääolot kuin maisemat, joita kannattaa välillä pysähtyä ihailemaan, vaikka kello käy.

Polkujuoksussa luonto on pääosassa – niin sääolot kuin maisemat, joita kannattaa ihailla rauhassa, vaikka kello käy. Kuva: Aapo Laiho

31km:n voiton korjasivat Sajaniemen Sonnien Pekka Itävuo, joka vaihtoi viime tipassa sairastelujen vuoksi 53 km:lta lyhyemmälle matkalle, ja Tiina Alhonen, Mullikkasuon Muskettisoturit, joka jätti muut naiset peesistään jo 6km:n kohdalla. Itävuon aika oli 3:12:51 ja Alhosen 3:54:03.

NUTS Karhunkierroksen 53 km:n matka oli Buff Trail Tour Finland -kisasarjan toinen osakilpailu. Miesten ennakkosuosikki Salomon-Suunto Racing Teamin Henri Ansio hallitsi juoksua suvereenisti alusta saakka, ja otti kisassa reilun voiton ajalla 4:59:08.

53km:n matkan lähtöä tahditti Kiutakönkään kevättulvan kohina. Kuva: Aapo Laiho

53km:n matkan lähtöä tahditti Kiutakönkään kevättulvan kohina. Kuva: Aapo Laiho

Ansio oli juoksuunsa tyytyväinen, mutta myönsi loppumatkan lumien verottaneen loppuaikaa.

– Viimeisellä 10 kilometrillä oli sen verran lunta, että jos siinä yritti repiä, niin syke nousi, mutta vauhti ei kasvanut. Aika rauhallisesti tultiin siksi tuo loppupätkä, Ansio totesi.

Kisapäivänä 32-vuotissyntymäpäiviään viettänyt Ansio otettiin maalissa vastaan onnentoivotusten ja täytekakkutarjoilun kera.

– Jos olisin tämän tiennyt niin olisin toki juossut nopeammin, Ansio vitsaili.

Eroa toiseksi tulleeseen Sami Vähäseen Ansio otti reilut 18 minuuttia. Kolmossijalle juoksi Janne Hietala 27 min Ansion jälkeen. Miehet ovat samassa järjestyksessä myös Buff Trail Tourin yhteispisteissä.

Ansio paineli muilta karkuun jo alkumatkasta. Taustalla Jyrävänköngäs vielä jään peitossa.

Ansio paineli muilta karkuun jo alkumatkasta. Taustalla Jyrävänköngäs vielä jään peitossa. Kuva: Aapo Laiho

 

Vähänen ja Hietala etenivät Kitkajoen törmällä tasatahtiin. Lopussa Vähänen hivutti eron 9 minuuttiin. Kuva: Aapo Laiho

Naisten 53 kilometrillä saatiin kärkeen uusia nimiä, kun voiton vei Antin Talli Mikkelin Eija Hartikainen ajalla 6:24:31. Toinen oli Pirjo Saukko 13 minuuttia Hartikaisesta. Alkumatkasta johtanut Viron Viivi-Anne Soots ylitti maalilinjan kolmantena 15 minuuttia kärjestä.

Naisten Trail Tourin yhteistilanteessa kärkeen nousi viidennen sijan ottanut Sanna Viitanen ja toiseksi päivän kuudes, Mia Tuoriniemi.

Eija Hartikainen ylittämässä Harrinivan riippusiltaa. Kuva: Terho Lahtinen

Eija Hartikainen ylittämässä Harrinivan riippusiltaa. Kuva: Terho Lahtinen

Ennakkosuosikki piti myös 80 kilometrin kisassa, jossa kuljetaan koko Karhunkierros Hautajärveltä Rukalle. Voiton vei Ultra Sisun Tero Ruokolainen ajalla 8:30:12. Alkumatkan Ruokolainen juoksi yhdessä toiseksi sijoittuneen Pekka Teivaanmäen kanssa. Miehet kellottivat ensimmäisen maratonin Oulankajoen rantapoluilla rivakasti 3:30, jonka jälkeen Teivaanmäki joutui päästämään Ruokolaisen menemään. Kolmanneksi juoksi Toni Valido.

– Lunta jos ei ois tuossa lopussa ollut, niin reittiennätys olisi syntynyt, kommentoi Ruokolainen, joka jäi toissa vuoden ennätyksestään vajaat 6 minuuttia.

Ruokolainen (oik) ja Teivaanmäki 3,5 tunnin maratonvauhdissa. Kuva: Aapo Laiho

Ruokolainen (oik) ja Teivaanmäki 3,5 tunnin maratonvauhdissa. Kuva: Aapo Laiho

Päivän tasaisin kisa nähtiin naisten 80km:lla, josta muodostui lopulta Jyväskylälän mestaruuskisa. Koko matkan kärjessä kulkenut Jyväskylä Trail Runnersin Piia Siitonen selätti Karhunkierroksen ajassa 10:43:08. Vain kolme minuuttia myöhemmin maalikaaren alitti Hippoksen maratonkerhon Anne Kiljunen, ja hänestä runsaan minuutin päästä maaliin saapui vahvasti loppuun jaksanut Katja Korhonen niin ikään Jyväskylästä.

Jyväskylän ultrajuoksuvoimaa maalikarsinassa. Erityisen tyytyväinen oli Katja Korhonen, joka jaksoi lopussa puristaa vahvasti. Kuva: Terho Lahtinen

Jyväskylän ultrajuoksuvoimaa maalikarsinassa. Erityisen tyytyväinen oli Katja Korhonen, joka jaksoi lopussa puristaa vahvasti. Kuva: Terho Lahtinen

Kilpailun johtaja Eero Lumme arvioi tapahtuma onnistuneen loistavasti lumen aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta.

– Kiitos kaikille osanottajille, toimitsijoille ja paikallisille yhteistyökumppaneille. Teidän ansiostanne tapahtuman tunnelma on niin hieno kuin se on. Tervetuloa taas ensi vuonna ja jo heinäkuussa Pallakselle!

– Itselleni mieleen jäi erityisesti se, että jouduimme ensimmäistä kertaa testaamaan pelastussuunnitelmaa käytännössä. Kaikki toimi hyvin, mutta nämä evakuointitapaukset osoittavat sen, että joidenkin osanottajien purnaamat pakolliset varusteet ovat kisassa välttämätön turvallisuustekijä, josta ei voi tinkiä, muistutti Lumme.

Buff Trail Tourin seuraavat kisat ovat heinäkuussa NUTS Ylläs Pallas, elokuussa Pyhä Tunturimaraton ja syyskuun alussa Nuuksio Classic, joihin kaikkiin on vielä paikkoja jäljellä.

NUTS Karhunkierroksen kaikki tulokset osoitteesta .

Buff Trail Tourin yhteistulokset.