Vaarojen Maratonin reitti uudistuu – haastavuus säilyy.

Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna juostava BUFF Trail Tourin ja Ultra Trail Tourin päätöskilpailu Vaarojen Maraton on suomalaisen polkujuoksugenren klassikko. Kahdettatoista kertaa Lieksan Kolilla juostava tapahtuma kokoaa yli tuhat polkujuoksijaa loppusyksyiseen kansallismaisemaan haastaville poluille ja illalla Tourin palkintojenjakobileisiin laittamaan jalalla koreasti. Herajärven kierrosta mukaileva ikoninen reitti koki viime syksynä historiansa suurimmat muutokset loppuosan tieosuuden vaihtuessa Mäkrän ja Kolin rinteillä kiipeilyyn. Tälle vuodelle reitti muuttuu jälleen. Trailrunning.fi selvitti miten ja miksi.

”Silmä lepäsi ja sielua lämmitti; olin selvinnyt hengissä kokonaisen kierroksen ja vielä ok aikaan. Arviolta parikytä askelta myöhemmin totuus löi vasten kasvoja: Juu kuule, ei, ei vielä. Edessä oli vielä yksi hapokas alamäki-ylämäki combo.”

Viime syksyn juoksuun osallistuneiden blogimerkinnöissä uudistetun reitin loppuosan rankkuutta kuvataan monin mielikuvituksellisin tavoin. Tapahtuman pitkäaikaiselle puuhamiehelle Heikki Hamuselle tämä ei tule yllätyksenä.

– Haluamme Vaarojen Maratonin haastavan juoksijoita vaativalla reitillä ja askeettisella huollolla. Vaativa reitti sopii luontevasti Kolin vaaroille ja profiloi tapahtumaa muiden polkujuoksujen joukossa. Viime vuoden palautteessa 91 % tapahtumaan aiemminkin osallistuneista sanoi muutoksen olleen askel parempaan ja moni kehui reittiä estoitta tyyliin ”aivan huippureitti nyt, älkää muuttako mitään”, Hamunen paljastaa. Konsepti siis miellytti polkujuoksukansaa.

Miksi reittiä sitten jälleen muutetaan?

– Sovimme Metsähallituksen kanssa ennen viime vuoden uudistusta, että tapahtuman jälkeen arvioidaan reitin kestokyky uudelleen. Nyt vuoden 2017 muutoksilla pyritään saamaan reitti vakiinnutettua tulevaisuutta varten niin, ettei reittiä tarvitse muuttaa vuosittain. Uuden reitin arvioidaan kestävän paremmin kulutusta, ja lisäksi se on maastossa selkeämpi opastaa Mäkränvaaralla, taustoittaa Hamunen uudistusta.

Tämänkin vuoden muutokset keskittyvät Kolin ja Mäkrän lähiympäristöön ja vaikuttavat siten kaikkiin juoksusarjoihin. Mäkränvaara huiputetaan tänä vuonna jo reitin alkupuolella ja Pieneltä-Kolilta oikaistaan suoraan vanhalle valenousulle kulkematta hotellin kautta. Kierrosmatka lyhenee kaikissa sarjoissa noin 800 metrillä ja vertikaalisuuntainen urakka pienenee 50m molempiin suuntiin kierrosta kohden. Uusi reitti on kokonaisuutena juostavampi ja Hamusen mukaan useita minuutteja nopeampi kuin viime vuoden versio, mutta kuitenkin selvästi vanhaa tieosuutta raskaampi.

VMkartta2017

Reittimuutokset koskevat kaikkia sarjoja Mäkrän ja Pienen-Kolin poluilla.

 

Uusia polkuja ja juoksusuuntia

Kaikissa sarjoissa ensimmäiset 2,7km lämmitellään viime vuodelta tutulla reitillä helpolla soratulla alustalla. Ikolanahossa reitti poikkeaa jyrkästi vasempaan kivikkoisemmalle polulle, jota vielä syksyllä 2015 juostiin toiseen suuntaan reitin alkupuolella. Lyhyen alamäkiosuuden jälkeen Purolanahossa käännytään oikealle kohti Mäkrää ja koko reitin tiukinta nousua. Polku on sama jota viime syksynä päästeltiin alamäkeen kohti maalia ja nyt toiseen suuntaan kuljettaessa se tarjoaa seuraavalle 600 metrin matkalle yli 100 nousumetriä! Mäkrä palkitsee noususta upealla maisemalla Pielisjärvelle ja pitkällä alamäkiosuudella.

Mäkränvaaran ympäristön poluista suuri osa on sileäpintaisia. Kuva Ikolanahosta 2,7 km kohdalta jossa reitti poikkeaa viimevuotiselta linjalta.

Ikolanahossa 2,7 km kohdalla reitti erkanee sileäpintaiselta polulta uudelle teknisemmälle osuudelle.

 

Alamäessä pitkien sarjojen reitit jatkavat suoraan viime vuoden jäljille neljän polun risteyksestä juuri ennen puuportaita. Alkuosalle kertyy lisämittaa 1,1 km viime vuoteen verrattuna ja sille mahtuu n. 90 nousumetriä enemmän. Tämä kannattaa huomioida huoltosuunnitelmassa. Lyhyt 13,5 km:n sarja kääntyy risteyksestä vasemmalle alamäkeen helppokulkuisemmalle polulle, jota viime vuonna tunkattiin ylös kohti Mäkrän huippua. Pitkät matkat liittyvät samaan loppureittiin tässä samassa risteyksessä kierrettyään ensin Herajärven ympäri.

Vauhdikkaan alamäen jälkeen uusi loppuosa seuraa hetken tieuraa ennen kääntymistä vasemmalle Mäkrän majan polulle, joka on ensimmäinen täysin uusi polkuosuus tämän vuoden reitillä. Polku kiertää Mäkrän takaa nousten loivasti Purolanahoon, jossa se liittyy viime vuoden reitin loppuosaan. Seuraava 1,5 km väli Purolanaho – Mäkränaho – Pieni-Koli on viime vuodelta tuttua helppoa polkua höystettynä Pienen-Kolin portaikoilla.

Pienen-Kolin jälkeen käännytään viime vuonna esitellyn hotellinousun sijaan oikealle loivaan alamäkeen. Kolin rinnettä aarniometsässä viistävä polku on toinen kokonaan uusi segmentti reittiin, ja varsin hieno sellainen. Uuden osuuden päätteeksi liitytään perinteiselle, viimeksi kaksi vuotta sitten käytetyn reitin ”Valenousulle” tuolihissilinjan alla. Valenousun loppu, pätkä Rantatietä ja loppunousu ovat vanhaa tuttua kaikille Vaarojen Maratonin ystäville.

 

Maratonin vauhdinjako uusiksi

BUFF Trail Tourin 43 km:n reitti mahdollistaa nyt viime vuotta rohkeamman vauhdinjaon. Ensimmäisen 5 kilometrin aikana tunkattavat 90 lisänousumetriä maksavat velkansa viimeisellä kympillä, jolle nousua ja laskua osuu n. 120 vertikaalimetriä vähemmän. Viime vuoden tapaisia romahduksi loppumetreillä nähtäneen siis vähemmän.

Vaarojen konkareidenkin on syytä päivittää huoltosuunnitelmaansa, sillä matka ensimmäiseen huoltoon Kiviniemeen kestää nyt raskaamman alun vuoksi noin varttitunnin kauemmin. Huolto ajoittuu nyt 18,5 km:n kohdalle ja tuttuun tapaan tarjolla on vain vettä. Mäkrän ylityksen jälkeen matka Kiviniemeen on todella upeaa kallioisten vaarojen väleissä kumpuilevaa polkujuoksubaanaa. Korkeuserot ovat maltillisia ja suurelta osin polku on neulaspintaista. Tällä osuudella on tehty myös pitkospuuremonttia tänä kesänä, joten puitteet polkujuoksujuhlaan ovat kohdallaan.

Kiviniemen lossin ja huollon jälkeen katseet kääntyvät Ryläykselle, jota ennen lämmitellään vielä ylittämällä Kolinvaara. Fiksu juoksija hyödyntää vaarojen ylitysten väliset lyhyet tieosuudet viime hetken tankkaamiseen, sillä kahdeksan kilometrin mittainen Ryläys punnitsee jaksamista ja sitkeyttä toden teolla. Polku on jyrkimpiä mäkiä lukuunottamatta juostavissa jos keskittymiskykyä ja energiaa riittää vielä. Viime vuoteen verrattuna urakkaa helpottaa se, ettei voimia tarvitse säästää yhtä paljoa lopun nousuihin.

Syksyn lehtien peittämiä kiviä ja juuria. Vaarojen Maratonia ja Ryläystä aidoimmillaan.

Syksyn lehtien peittämiä kiviä ja juuria. Vaarojen Maratonia ja Ryläystä aidoimmillaan.

 

30 km rajapyykki ylitetään Ryläyksen viime metreillä, ja seuraava osuus Peiponpellon 33km:n huoltoon on helpompaa polkua. Huollosta noustaan viime vuoden tapaan ylämäki Ikolanahoon ja edelleen Mäkrän kylkeä neljän polun risteykseen, josta jatketaan tällä kertaa suoraan uudelle loppuosuudelle. Maalissa kilometrejä on mittarissa n. 43,5 ja nousua noin 1600 metriä.

 

Suomen haastavin ultrareitti?

Ultra Trail Tour Finlandin 130 km:n finaalimatka juostiin viime syksynä ensimmäistä kertaa Heräjärven kierroksen pidempää versiota hyödyntäen. Reitti haarautuu maratonreitiltä 14 km:n kohdalla Lakkalassa ja yhtyy siihen uudestaan Kiviniemessä. Lisämatkaa tällä eteläpään lenkillä kertyy puolimaratonin verran.

– Eteläpään kierto ei ole mikään pikataival, ja reitti tappaa vauhdin aika tehokkaasti, tunnustaa Heikki Hamunen Vaarojen Maratonin järjestäjäorganisaatiosta. Viime vuonna reitti oli aiempaa rankempi profiililtaan ja aikarajat olivat tiukemmat kuin muissa tapahtumissa, mikä ymmärrettävästi palautteissa herätti keskustelua ja kritiikkiä liian kovista vaatimuksista, hän jatkaa.

Tälle vuodelle starttiaikaa on aikaistettu kahdella tunnilla ja matkaan päästään perjantaina klo 20:00. Ensimmäiseen kierrokseen on aikaa 13,5 tuntia (cut-off 9:30) ja maali sulkeutuu The Final Countdownin tahdissa klo 24, joten toiselle kierrokselle aikaa jää vähintään 14,5 tuntia. Profiililtaan helpotetun reitin ja kahden tunnin lisäajan myötä läpäisyprosentti noussee viime vuodesta. Kolikon kääntöpuolella on pidempi pimeä aika. Ensimmäiset 11 tuntia juostaan nyt pimeässä, mikä lienee jonkin sortin ennätys Suomen polkujuoksukilpailuissa.

Uutta ultramatkalla tänä vuonna on myös voittaja, sillä viime vuonna kilpailun ja Ultra Trail Tourin voittoon juossut Mikael Heerman ei ole mukana puolustamassa voittoa. Kokeneella Heermanilla on selkeä näkemys viime vuoden reitistä ja sen haasteista.

– Vaarojen Maratonin teki viime vuonna haastavaksi muihin kisoihin verrattuna erittäin tiukka maksimiaika. Reitin seuraaminen on hankalampaa pimeällä ja syksyn viileys voi myös tuoda oman haasteensa. Toisaalta Vaarojen Maratonissa parasta on juuri tuo pimeässä juokseminen. Pelkän otsalampun valossa juoksussa ympäröivä maailma kutistuu pieneksi ja joutuu kaksinverroin keskittymään tekemiseen. Tuntee todella olevansa yksin oman haasteen kanssa, Heerman tunnelmoi.

Vaarojen Maraton päättää tämän kauden polkujuoksusarjat 6.-7.10. Sateisen kesän jäljiltä reitit ovat melko kosteassa kunnossa, mutta mitään kahlausmeininkejä ei kuitenkaan pitäisi olla luvassa, lupaa tapahtumajärjestäjä Heikki Hamunen.

– Vaikka reitti on nyt profiililtaan helpompi, niin ei tätä nytkään helpoksi urakaksi voi kuvata. Aivan täysillä ei kannata alussa juosta, hän vinkkaa ohjeeksi tapahtuman uudistunutta reittiä valloittamaan lähteville.

Katso kaikkien sarjojen reittikartat tapahtuman nettisivulla.

 

 

, ,