Tunturimaratonin taikaa Pyhällä 8.8.

Suomen vanhin kansallispuisto Pyhä-Luosto tarjosi lauantaina parastaan Tunturimaratonin juoksijoille. Päivälle ennustetut sateet ja ukkoset väistivät juoksureitin, ja Pyhätunturin maisemat näyttäytyivät juoksijoille kauniissa poutasäässä. 43km:n päämatka koetteli juoksijoiden kuntoa ja ketteryyttä 1150:n nousumetrillä ja tiukoilla osuuksilla rakkakivikossa. Suuri osa reitistä oli kuitenkin juoksijalle herkullista retkeilypolkua kangasmetsissä ja tunturipaljakalla. Loppurutistuksena noustiin Pyhätunturin huipulle ja lasketeltiin pujottelurinnettä maaliin.

DSC07688

Aamusumuisen Pyhätunturin taianomaista tunnelmaa. Kuva: Jaakko Posti

Tunturimaratonin nopein oli Henri Ansio, joka ajalla 3:34:06 alitti viimevuotisen voittoaikansa seitsemällä sekuntilla ja jätti Joonas Kortelaisen 9 ja Jussi Kumpulan 14 minuutin päähän. Naisten sarjassa yhtä selkeän voiton ajalla 4:20:34 otti Jaana Leivo, joka paransi reittiennätystä yli 20 minuutilla. Myös naisten kakkonen Minna Syvälä ja kolmas Riikka Tulppo alittivat viime vuoden voittoajan.

DSC07581

11km:n kohdalla Ansio ja Kortelainen taittoivat taivalta yhdessä. Kuva: Jaakko Posti

Ansio juoksi 25km:iin asti yhdessä Kortelaisen kanssa. Hitaan ja kivikkoisen Latvavaaran ylityksen jälkeen juoksualusta nopeutui tasaiseksi mönkijäuraksi, jolla Ansio kiristi tahtia ja ratkaisi kisan. Ansio kertoi juoksun sujuneen suunnitelmien mukaan ja oli tyytyväinen siihen, että saattoi ottaa alkumatkan rennosti.

– Monen viikon kisaputki alkaa tuntua lihaksissa, mutta nyt on edessä kuukauden tauko kisoista ja hyvä palauttelu- ja treenijakso ennen Nuuksio Classicia. Siellä tulee varmasti tiukka kisa, ennusti Ansio, jonka kolmen edellisen viikonlopun ohjelmaan kuuluivat ratakymppi Kalevan Kisoissa, 55km:n NUTS Pallas -polku-ultra Pallastunturilla ja Pyhän Olavin maraton Savonlinnassa.

DSC02920

Joonas Kortelainen nousemassa Pyhätunturin Kultakerolle. Taustalla Noitatunturi. Kuva: Jaakko Posti

Naisten voittaja Leivo kertasi juoksuaan maalissa näin:

– Lähdin reippaasti, ja sain alussa muihin naisiin pienen eron. Matkan varrella en tiennyt tilanteesta takanani, ja helpommilla osuuksilla pelkäsin koko ajan, että Minna Syvälä saa kiinni. Juoksin koko matkan karkuun kuin aropupu, ja maalissa ero oli yllättävän suuri.

Jaana Leivon viimeiset nousumetrin Kultakeron laelle ennen 200 korkeuserometrin laskettelua maaliin. Kuva: Kari Koskinen

Lähes koko matkan naisista kolmantena edennyt Syvälä ohitti edellä juosseen Riikka Tulpon loppunousun alussa pari kilometriä ennen maalia, mutta Leivon karkumatka oli turvallinen. Syvälä kommentoi ensimmäistä polkumaratoniaan innostuneesti:

– Sain Riikan kiinni Kultakeron alapuolella kun kilometrin nousu alkoi. Loppukilometrit olivat jännittävät. Maantiemaratonilla on tavoitteena 2:50:n alitus, mutta tämän syksyn käyn polkukisoja. Nämä ovat niin mukavia! Seuraavaksi juoksen Nuuksiossa ja Vaarojen Maratonilla.

Tapahtuman suurin sarja oli 21,5km:n Tunturipuolikas, johon oli ilmoittautunut noin 140 naista ja 120 miestä. Tunturikymppi keräsi reilut 60 osanottajaa, ja maratoonareita matkaan lähti reilut sata. Puolikkaan reitillä oli nousua 740m ja kympillä 420m. Puolikkaan miesten voiton vei Matti Kivelä, 1:47:35 ja naisissa Ilona Luiro, 2:30:11. Kympin kiersivät ripeimmin Mikko Romppainen, 1:14:15 ja Meeri Stanley, 1:19:41.

DSC02857

Tunturipuolikkaan juoksijoita Kuorinkiharjun polulla. Kuva: Jaakko Posti

Maalissa nähtiin toinen toistaan tyytyväisempiä ilmeitä, mutta ylivoimaisesti iloisin maaliintulija oli naisten Tunturimaratonin seitsemänneksi sijoittunut Satu Soivanen, joka pomppi ja hihkui riemusta ympäri maalialuetta onnistuneen juoksun ja tavoitteen saavuttamisen johdosta. Erittäin tyytyväinen oli myös elämänsä ensimmäisen maratonin juossut Pyhätunturi Oy:n toimitusjohtaja Ville Aho, joka selvitti urakan hiukan alle seitsemässä tunnissa. Vastaanottamassa oli äänekäs kollegojen kannustusjoukko, jonka edessä viimeisen parinsadan metrin aikana iskeneitä kramppeja irvistellyt Aho totesi, että maaliin tullaan kyllä vaikka ryömien.

Järjestäjät saivat paljon kiitoksia hienosta reitistä, loistavasta tapahtumatunnelmasta ja erityisesti huippuluokan reittimerkinnästä, joka vapautti juoksijat nauttimaan maisemista ja matkanteosta ilman ihmettelyjä reitin kulusta.

Tunturimaraton tunnetaan erityisen perhe- ja katsojaystävällisenä polkujuoksuna. Lapsille on koko päivän ajaksi omaa ohjelmaa ja sunnuntaina juostiin lasten oma Tunturimaraton. Katsojia taas hemmoteltiin katsojapaketilla, johon sisältyi kilpailijoillekin tarjottu pasta party ja kisalounas sekä hissinousu tunturin huipulle kannustamaan juoksijoita reitin viimeisillä kilometreillä sekä kuljetus reitin varren vilkkaimmalle huoltopisteelle.

Haitarinsoittajat säestivät juoksijoita Aittakurussa reitin alkumatkalla. Iltapäivällä samassa paikassa kuultiin klassista musiikkia Luosto Classicin konsertissa. Kuva: Kari Koskinen

Tunturimaraton oli BUFF® Trail Tour Finlandin viides osakilpailu. Yhteispisteisiin lasketaan neljän parhaan kilpailun pisteet seitsemästä. Miesten kärjessä jatkaa Juha Jumisko, joka ei juossut Pyhällä. Ansio nousi kolmen juoksun pisteillä toiseksi. Naisten johtajan paidan otti takaisin Tunturimaratonin nelonen Piia Siitonen. Leivo nousi viidenneksi vain kaksi kisaa juosseena. Sarjassa jäljellä ovat Nuuksio Classic Trail Marathon 5.9. Espoossa ja Vaarojen Maraton 4.10. Kolilla.

Kisan nettisivut ja linkki tuloksiin löytyy osoitteesta www.tunturimaraton.fi. Laaja kansio kisakuvia täällä.