Tilastoja Suomen polkujuoksukisoista 2015

Kymmenennen Vaarojen Maratonin lähtökiihdytys 3.10.2015 – yksi kauden huippuhetkiä. Kuva: Aapo Laiho

 

Vuoden pimein, rankin ja viimeinen polkujuoksukisa Sysikallio100 juostiin Espoossa joulunalusviikonloppuna, ja sen myötä Suomen polkujuoksun kisakausi 2015 saatiin pakettiin. 100km:n urakkaa yrittämään lähteneestä 25 urhoollisesta polkujuoksijasta viisi selvitti tiensä maaliin, joten Sysikallion kuvaukseen voidaan liittää vielä yksi superlatiivi: kyseessä oli vuoden pienin maaliintulleiden osanottajien määrä kaikista Suomen polkujuoksutapahtumista.

Kaiken kaikkiaan vuosi 2015 jatkoi polkujuoksun vahvaa nousua Suomessa. Suunnistajien ja kilpajuoksijoiden lisäksi poluille suuntaa lenkkinsä yhä useampi kuntoilija, ja monet kaupunkilaiset ovat löytäneet poluilta houkuttelevan vaihtoehdon asfalttilenkeille. Tämä näkyy myös tapahtumien osanottajamäärien vahvana kasvuna ja uusien tapahtumien syntymisenä. Hyvät tapahtumat taas tarjoavat loistavan mahdollisuuden lähteä kokeilemaan juoksua poluilla ja pitävät esillä ajatusta siitä, että poluilla juokseminen on antoisaa puuhaa, mikä vahvistaa positiivista kierrettä.

Vuoden aikana juostiin trailrunning.fi:n tilastojen mukaan 75 polkujuoksukisaa, joista yli puolet järjestettiin ensimmäistä kertaa. Parikymmentä tapahtumua kuului alueellisiin 3-5 juoksun sarjoihin, jotka juostiin pääosin arki-iltaisin. Juoksusuorituksia näissä kirjattiin yhteensä 9927. Koska jokunen tapahtuma on saattanut jäädä huomaamatta, ja laskelmissa monista kisoista on tilastoitu vain maaliintulleiden määrä, voidaan todeta, että vuonna 2015 Suomessa nähtiin pyöreät 10000 polkujuoksukisasuoritusta, eli kaksi kertaa vuoden 2014 määrä.

Vuoden merkkitapaus oli kaikkien aikojen kymmenes Vaarojen Maraton, ja suurimpana uutena tapahtumana aikakirjoihin jäi Helsinki City Trail, jolle starttasi 760 juoksijaa. Kaupunkicupeista Tampere keräsi viiteen tapahtumaan yhteensä 583 ja Kuopio neljään lähtöön 516 osanottajaa. Kaikista kisoista suurimman osanottajamäärän houkutteli keväinen Bodom Trail, jonka täydestä tuhannen juoksijan kiintiöstä lähtöviivalle saapui 925 innokasta nautiskelemaan Espoon Pirttimäen poluista.

Myös media noteerasi polkujuoksubuumin. Siitä raportoitiin lukuisia kertoja niin lehdistössä, TV:n urheilu-uutisissa, radiossa kuin nettisivuilla. Harrastajien omat kisaraportit hehkuivat polkujuoksuintoa, ja ilahduttavasti myös Juoksija-Lehti huomioi monilla artikkeleillaan suomalaisten juoksutottumuksissa meneillään olevan muutoksen.

 

Tunteita ja tunnelmia Bodom Trailin maalissa 14.5.2015. Ilmoittautuminen aukeaa taas 31.1. Kuva: Aapo Laiho

 

Vuonna 2016 kasvu näyttää jatkuvan vähintään yhtä vahvana. Kisakalenterissa on jo nyt 47 vahvistettua päivämäärä, mikä viittaa tapahtumien määrän kasvavan yli sataan. Mielenkiintoinen uutuus on All Terrain Trail Cup, joka yhdistää viisi 14-21km:n mittaista tapahtumaa Etelä-Suomessa kovatasoiseksi, koko kesän kestäväksi sarjaksi. Toinen hyvän vaikutelman antanut uusi tulokas on merellisiä maisemia tarjoava Kotka Trail, jonne pääsee jo ilmoittautumaan.

Huikea kasvavan innostuksen merkki on myös NUTS Karhunkierroksen suosio. Kisan myytiin loppuun muutamassa viikossa, ja peräti tuhat juoksijaa on lähdössä toukokuun lopussa Kuusamoon. Myös NUTS Pallaksen ilmoittautuminen etenee vauhdilla – listalla on jo lähes 500 juoksijaa, selvästi yli vuoden 2015 määrän. Pallakselle halajavien kannattaa huomata vuodenvaihteessa umpeutuva edullisin maksuporras. Lapin retkeilypolut ja mahtavat maisemat ovatkin monen suomalaisen juoksijan unelma – ja miksei jatkossa myös muunmaalaisten.

Näin joululomien aikaan on hyvä hetki suunnitella ja tunnelmoida tulevia juoksuja. Inspiraatiota löytyy kisakalenterin linkkejä seuraamalla ja tästä vuoden 2015 BUFF Trail Tourin fiilisvideosta.

Hyviä juoksuja ja hienoja polkuja vuodelle 2016! Innostetaan kaikki Suomen juoksijat lenkkeilemään poluille!