Suomen joukkue MM-kisojen lähtökuopissa

32260636_10156034858516636_1332132339337134080_n

Suomen joukkue matkalla kisan avajaisiin.

 

Polkujuoksun maailmanmestaruudet ratkaistaan tänä vuonna Espanjan itälaidalla lähellä Valenciaa Penyagolosa Trails -tapahtuman yhteydessä. Tänä vuonna vuorossa on pitkän matkan kisa, 85km ja 5000 nousumetriä. Suomen joukkueessa on seitsemän miestä ja kaksi naista. Tässä sinivalkoisten tunnelmat kisan alla.

Naisten joukkue jäi harmillisesti vajaaksi, mutta miesten joukkueelta on lupa odottaa kelpo tulosta kolmen hengen joukkuekisassa. Vaikka viime vuoden MM-nelonen Henri Ansio keskittyy kahden viikon päästä juostavaan Zegama-Aizkorri -skyruniin, löytyy joukkueesta vahvaa iskukykyä ja kokemusta.

Tomi Halme on joukkueen kokeneimpia arvokisaajia, ja oli viime vuoden MM-kisassa 34.

– Valmistautuminen on mennyt ilman ongelmia, ja lähden kisaan hyvällä fiiliksellä. Kilometrejä on tosin tullut hieman aiempaa vähemmän. Ennen kilpailua jännittää, mihin oma kunto ja päivän vire riittää. Kilpailu on pitkä, ja paras tulos tulee, kun muistaa keskittyä omaan tekemiseen. Taktiikkana on juosta kisa omaa vauhtia kiinnittämättä liikaa huomiota muihin. Toivottavasti sillä irtoaisi sijoitus 30:n joukossa.

Eija Hartikainen, viime vuoden kotimaisen BUFF Trail Tourin kakkonen, lähti mukaan lyhyellä varoitusajalla.

– Sellanen vahinko taisi käydä, että viivalla ollaan. Valmistautuminen on sujunut vaihtelevasti. Olin muutama viikko sitten kipeänä, mutta viime viikko meni jo ihan hyvin, ja sain tehtyä useammankin onnistuneen juoksutreenin. 85km matkana on minulle uusi, joten yhtä aikaa olen innoissani ja vähän huolissani miten käy. Tavoitteena on ehjä suoritus, ja vaikka sairastelu verotti osansa, nyt on ok tilanne.

Markku Kouva starttaa kisaan pohjoisen hiihtoladuilta hankitulla kuntopohjalla.

– Talven treenit ovat olleet hiihtopainotteisia, ihan hyvää perus-pk:ta. Tämä on minulle ensimmäinen ulkomaan kisa, ja odotan vaihtelvia polkuja ja upeita maisemia! Lämpö tuo varmaan omat haasteensa. Tavoitteena on tasapainoinen juoksu hyvällä fiiliksellä.

Kai Langel on joukkueen paikallisvahvistus ja tukee oman juoksun lisäksi muuta joukkuetta.

–  Päätin lähteä kisaan vasta muutama viikko sitten, joten alla ei ole ihan optimaalinen harjoitusjakso. Kaikki paikat ovat kuitenkin kunnossa, ja hyvillä mielin lähden liikkeelle. Olen täällä myös joukkueen paikalliseksperttinä, ja olen scoutannut koko reitin etukäteen.Omalta kisalta odotan varmaa suoritusta ilman suurempia virheitä. Lähden liikoja revittelemättä, vaikka kisan alku on nopea. Reitille osuu hankaliakin pätkiä, mm. väli 50-70km, jotka aion ottaa iisimmin. Viimeiset 15km on nopeaa, ja siinä voi sitten painella tankin tyhjäksi.

32191078_1884095591609630_2700544804294492160_n

Tiimiläisiä verryttelemässä Castellon rannalla: Juuso (vas.), Tomi M ja Markku.

 

Tomi Mikkola lähtee innolla parantamaan viime MM:ien 101:ttä sijaa.

–  Valmistautuminen on sujunut hyvin. Harjoituskaudella olen saanut olla terveenä ja treenata suunnitelman mukaan. Olen keskittynyt mäkikondiksen parantamiseen ja ylipäätään pyrkinyt nostamaan juoksumääriä edellisestä vuodesta. Fiilis on katossa, kisakausi ei voisi hienommin alkaa! Pyrin tekemään ehjän juoksun alusta loppuun. Reitin puolivälin jälkeen alkavat kisan raskaimmat osuudet, ja siellä pitää vielä olla voimia varastossa. Tavoitteena on parantaa viime vuoden sijoitusta.

Jussi Nokelainen juoksi helmikuussa Trans Gran Canarialla hienosti 19:nneksi ja väläytti kovaa kevätkuntoa Bodom Trailin 4. sijalla.

–  Kevät on mennyt TGC:sta palautuessa, ja treenit ovat jääneet suunniteltua vaatimattomammaksi. Toisaalta ei tässä nyt kuitenkaan kuntokuopassa olla. Erittäin kova tavoite voisi olla muiden pohjoismaalaisten voittaminen! Tämä kyllä vaatisi itseltäni aivan hillitöntä onnistumista ja muilta kamalaa epäonnistumista, joten sanotaan nyt vaikka, että tyydyttävä tulos olisi olla 30:n joukossa maalissa.

Irina Nousiainen, viime vuoden BUFF Trail Tourin viitonen, harjoitteli talven Rovaniemen lumilla.

–  Talvella tuli hiihdettyä paljon, kesän juoksuja ajatellen varsinkin perinteistä. Kävin myös muutaman pidemmän kisan. Juoksua tuli läpi talven noin kerta viikkoon. Juoksutreenit aloitin pääsiäisenä. Sain tehtyä kaikki suunnitellut treenit, joskin Lapin olosuhteiden mukaan. Tulossa on raskain kisa, mihin koskaan olen osallistunut. Lähden matkaan odotavaisena, nöyränä ja välillä jopa pelonsekaisin tuntein. Ensimmäinen kimmoke kisamatkaan oli saada naisten joukkue kokoon. Harmillisesti se karitui kuitenkin viime metreillä.

Jere Nurmi pyrkii saavansa itsensä väsyksiin. Mahtaako onnistua?

– Valmistautuminen tulevaan kisakauteen on sujunut tutulla ohjelmalla yhdistellen mäkitreenejä ja pitempiä ulkoiluja työmatkaliikuntaan. Japanin ”harjoitusleiri” keväällä toi vähän vaihtelua. Sairastelu tuottanut pientä ja tylsää takapakkia. Lähden hakemaan ehjää juoksua, maisemia, ja sitä että olisin kisan jälkeen väsynyt. Taktiikkana on oma juoksu ja pari roskaa mukaan matkalta.

Juuso Simpanen harjoitteli talven Thaimaassa ja on joukkueen kantavia voimia.

– Valmistautuminen ei ole sujunut täysin ongelmitta, mutta harvoin se täydellisesti sujuukaan. Hyvän treenijakson olen kuitenkin saanut tehtyä hieman soveltaen. Olen keskittynyt treeneissä enemmän laatuun kuin viime vuosina, mutta mukaan on mahtunut myös muutama määräviikko. Lähden mittaamaan omaa kuntoa maailman huippuja vastaan ja tekemään oman parhaan mahdollisen suorituksen. Odotan intensiivistä kisaa, kärki menee varmasti kovaa starttiviivalta asti.

Kisan nettisivut ja liveseuranta

Perfil-TWC-2018-2-1024x256

Kisan reittiprofiili. Vahvasti nousuvoittoinen reitti alkaa Castello de la Planan kaupungista Välimeren rannalta ja etenee sisämaahan Penyagolosan kansallispuistoon, jossa maali on yli 1200m lähtöä korkeammalla. Lisätietoja kisasta kuvaa klikkaamalla.