Seitsemäs kisa haussa vuoden 2018 BUFF Trail Tourille

Uusi kisa – lisää valinnanvaraa ja jännitystä

BTTFlogo2017Vuonna 2017 kuuden kisan mittainen BUFF Trail Tour Finland etsii vuodelle 2018 uutta osakilpailua. Tavoitteena sarjan laajentamisella on houkutella uusia ihmisiä juoksemaan poluilla, innostaa nykyisiä juoksijoita uuteen juoksukohteeseen, lisätä kisasarjan ja polkujuoksun näkyvyyttä ja tehdä sarjasta juoksijoille entistä mielenkiintoisempi.

Yhteispisteet lasketaan jatkossakin neljän parhaan kisan mukaan, joten seitsemäs osakilpailu tuo juoksijoille enemmän mahdollisuuksia kerätä pisteitä ja lisää joustavuutta kisakauden suunnitteluun. Lisääntyvä valinnanvara säilyttää myös jännityksen sarjan kärkisijojen osalta pidempään.

Uudessa kisassa jaetaan BUFF Trail Tourin pisteitä 18-25km:n pituisella matkalla. Tämä mahdollistaa kokonaiskisassa neljän kisan pisteiden keräämisen varsin eri pituisilla suorituksilla. Lyhimmillään neljän kisan kokonaisjuoksumatka on noin 120km, pisimmillään lähes 200km. Tämä antaa Touriin panostaville juoksijoille mahdollisuuden paremmin hallita kauden kokonaisrasitusta ja laajentaa eri tyyppisten juoksijoiden menestysmahdollisuuksia.

Kisakalenterissa sopivin ajankohta on juhannuksen jälkeinen viikonloppu (30.6.-1.7.), mutta muita ehdotuksia ajankohdaksi voidaan ottaa huomioon seuraavin rajoituksin: Uudesta tapahtumasta tulee olla vähintään kaksi viikkoa väliä mihin tahansa muuhun BTTF-osakilpailuun, Bodom Trail aloittaa sarjan, ja finaali on Vaarojen Maraton.

Muiden kisojen päivämäärät vuonna 2018 ovat Bodom Trail 5.5., NUTS Karhunkierros 26.5., NUTS Pallas 14.7., Pyhä Tunturimaraton 11.8., Nuuksio Classic 1.9., Vaarojen Maraton 6.10.

 

Uuden osakilpailun valintaperusteet

 1. Kisapaikka (kynnyskriteeri – jos sopivaa paikkaa ei löydy, sarjaa jatketaan kuudella kisalla.)
  – Mielenkiintoinen luontokohde, joka kiinnostaa juoksijoita ilman kisaakin.
  – Sijainti Etelä- tai Keski-Suomessa, mutta ei pääkaupunkiseudulla.
 2. Järjestelykyvykkyys ja kapasiteetti (Painoarvo 30%)
  – Tapahtuman kapasiteetti vähintään 500 osanottajaa sisältäen maanomistajien luvat, kisakeskuksen tilat, järjestelytiimin resurssit, reitin luonteen ym. tarpeellisen.
  – Järjestäjällä on oltava näyttöä aikaisemmista kisajärjestelyistä tai muuten uskottava esitys järjestelyorganisaation osaamisesta ja resursseista.
  – Hakemuksessa tulee esitellä nämä asiat selkeästi mutta lyhyesti.
 3. Reitti (Painoarvo 30%)
  – Pituus 18-25km yhtenä kierroksena.
  – Juoksijan kannalta kiinnostava, polkujen osuus riittävän suuri, hyvät maisemat ym.
  – Alustava reittikartta on liitettävä hakemukseen.
 4. Tiedotus (Painoarvo 20%)
  – Tapahtumalla on oma nettisivu, joka on selkeästi tapahtumaa varten tehty. Mieluiten oma kisakohtainen osoite. Jos sivu on osa esim. seuran nettisivua, kisasivun tulee erottua tästä selvästi omana kokonaisuutena.
  – Järjestelmällinen tiedotus sosiaalisessa mediassa, vähintään Facebookissa.
  – Osanottajille hyvälaatuisia valokuvia tapahtumasta ilman erillistä korvausta.
  – Paikallinen tiedottaminen oman alueen medioille.
  – Osallistuminen koko sarjan tiedottamiseen ja sarjan muiden kisojen tiedon levittämiseen omissa kanavissa.
  – Alustava tiedotussuunnitelma ja oleelliset nettilinkit on liitettävä hakemukseen.
 5. Raadin harkinta (Painoarvo 20%)
  – Kuinka hyvin tapahtuma tukee sarjan kokonaisuutta, vastaa alussa määriteltyihin yleisiin tavoitteisiin ja edistää polkujuoksun asiaa Suomessa.
Bodom Trail: Juoksijoita tulossa maaliin - Pirttimäki, Espoo, 14.5.2015

Bodom Trail avaa BUFF Trail Tourin vapun jälkeisenä viikonloppuna. Kuva: Aapo Laiho

 

BTTF-statukseen liittyviä etuja ja velvollisuuksia

Sarjaan kuuluvat tapahtumat sitoutuvat seuraaviin velvollisuuksiin ja toimintaperiaatteisiin:

 • Ajanottopalvelu Monesko.fi:ltä, joka hoitaa kaikki sarjan kisat ja yhteispisteiden laskennan. Hinta on kilpailukykyinen mihin tahansa muuhun ajanottopalvelun tarjoajaan verrattuna. Tämä varmistaa reaaliaikaiset tulokset ja väliajat, yhteispisteet ja tasalaatuisen palvelun osanottajille kaikissa sarjan kisoissa.
 • Tiedon jakaminen kaikista Buff Trail Tour -kisoista tapahtuman omissa tiedotuskanavissa.
 • Osallistuminen koko sarjan yhteiskisan palkintoihin 1€/osanottaja.
 • Omavastuuosuus kisavideon kustannuksista (muutamia satasia, riippuu kumppanineuvottelujen tuloksista).
 • Buffin lähtö- ja maalikaari ja Buffin bannerit kisapaikalla.
 • Muita yhteistyökumppaneihin liittyviä ehtoja, esim. esittelypaikat, bannerit ym. tapahtumapaikalla, nettisivulla ja sosiaalisessa mediassa. Vuoden 2018 tähän mennessä varmistuneet yhteistyökumppanit julkistetaan Vaarojen Maratonin yhteydessä.
  Yksityiskohtia voi tiedustella tarvittaessa meilillä terho.lahtinen@gmail.com.

Jäsenyys sarjassa tuo kisalle seuraavia etuja:

 • Sarjan yhteinen tiedotus trailrunning.fi:ssä, näkyvyys muiden kisojen kanavissa ja muussa mediassa
 • Buff Trail Tour Finland -statuksen tuoma juoksijoiden kiinnostus ja merkittävä lisäys osanottajamäärään.
 • Oikeus käyttää Buff Trail Tour Finland -kisastatusta ja logoa markkinoinnissa.
 • Buff-päähineet kaikille Trail Tour matkan osallistujille.
 • Palkinnoiksi muiden yhteistyökumppaneiden tuotteita.
 • Tarvittaessa konsultaatiota tapahtuman järjestelyistä muiden kisojen järjestäjiltä.
 • Korkealaatuinen kisavideo.
 • Logopaikat kisavideossa kisakohtaisille kumppaneille.

 

Valintaprosessin eteneminen: 50-50 vai kysytäänkö yleisöltä?

Hakemukset käsittelee sarjan nykyisten kisojen järjestäjistä koostuva raati. Raati arvioi kaikki osa-alueet asteikolla 1-5 oman näkemyksensä mukaan ja laskee kisakohtaisen pistemäärän. Hakijan on saatava kaikista osa-alueista vähintään 3 pistettä voidakseen tulla valituksi.

Jos raadin arvion perusteella on useita lähes tasavahvoja hakijoita, julkaistaan 2-3 parasta hakijaa, joiden välillä järjestetään äänestys harrastajayhteisön kesken. Tässä tapauksessa lopullinen valinta tehdään äänestyksen ja raadin pisteiden yhteistuloksena, jossa molemmilla on 50%:n painoarvo.

Raati voi myös päättää olla valitsematta uutta kisaa, jos riittävän hyviä hakemuksia ei tule. Raadin päätöksistä ei voi valittaa, eikä raadin tarvitse perustella niitä. Pyydettäessä oman kisan arviointi voidaan kuitenkin käydä hakijan kanssa läpi kisasuunnitelmien kehittämistä varten. Raati voi myös pyytää täydennyksiä hakemukseen, jos muuten potentiaalisessa tapahtumassa nähdään yksittäisiä puutteita tai kehitysmahdollisuuksia.

Hakemukset tulee lähettää 15.10. mennessä osoitteella terho.lahtinen@gmail.com. Raati pisteyttää hakemukset lokakuun loppuun mennessä. Jos äänestystä ei tarvita, valinta tehdään viimeistään 5.11. Jos uudesta kisasta äänestetään, valinta tehdään marraskuun aikana.

Uusi kisa valitaan vuodeksi 2018. Vuoden 2019 osalta päätökset tehdään myöhemmin.

Raati toivoo tämän hakuprosessin parantavan Suomen polkujuoksukisojen laatua ensi vuonna laajalla rintamalla. Toivottavasti niidenkin kisojen järjestäjät, jotka eivät tule valituksi tai lähetä hakemusta saavat tästä ajatuksia oman tapahtuman kehittämiseen.

Anna Marin voittaa Vaarojen Maratonin naisten ultrasarjan ja Ultra Trail Tourin. Kuva: Aapo Laiho

Buff Trail Tour huipentuu Vaarojen Maratonilla lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. (Kuvassa tosin Anna Marinin ultramatkan maaliintulo 2015) Kuva: Aapo Laiho