Ylen Mennään metsään -kampanja huipentuu – voit osallistua myös kotimetsässä!

Ylen suurkampanja Mennään metsään tuo metsän, suomalaisten rakkaan luontoelementin, liikuntapaikan ja hyvinvoinnin lähteen esiin monin tavoin puolen vuoden ajan. Kampanjan tavoitteena on aktivoida mahdollisimman monia suomalaista menemään metsään tavalla tai toisella, ja lisäksi se juhlistaa Suomen jokamiehenoikeuksia, jotka mahdollistavat kaikkien kansalaisten metsästä nauttimisen laajemmin kuin missään muualla.

Metsäänmenijöitä Repovedellä. Kuva: Marko Krapu

Polkujuoksukiertueen viimeinen lenkki Vaarojen Maratonin yhteydessä Kolilla

Mennään metsään -kampanjan selkärankana on toiminut huhtikuussa alkanut polkujuoksukiertue, joka sisältää yhteislenkit kaikissa Suomen 40 kansallispuistossa ja reittiehdotukset omatoimisille lenkkeilijöille.

Kiertueen ideoitsija ja primus motor Marko Krapu kertoi ennen toiseksi viimeistä lenkkiä Salamajärven kansallispuistossa, että polkujuoksukiertue on liikuttanut yhteislenkkien muodossa yli 3000 ihmistä. Ikähaarukka on ollut taaperoikäisistä yli 70-vuotiaisiin. Lisäksi Ylen verkkosivuilta löytyviä reittejä on ladattu ahkerasti. Yhdessä koetulle luontoliikunnalle kauniissa maisemissa on ollut vahva tilaus.

Polkujuoksukiertueen tavoitteena oli madaltaa metsään lähtemisen kynnystä. Moni kokee yksin metsään lähtemisen jopa pelottavana. Krapun mukaan noin puolet kiertueen osallistujista on saanut yhteislenkkien ansiosta ensimmäisen kosketuksensa polkujuoksuun tai -kävelyyn. Mukana on ollut myös paljon perheitä. Yhteislenkit ovat siis onnistuneet hienosti tavoitteessaan aktivoida ihmisiä liikkumaan luonnossa, ja osallistumisen kynnys on pysynyt tarpeeksi matalana.

Kiertueen isä pomppii Pyhä-Häkissä Suomen luonnon päivänä. Kuva: Marko Krapu

Mennään metsään ja luonnossa liikkumisen tulevaisuus

Krapu visioi vahvoja kerrannaisvaikutuksia Mennään metsään -lenkkien herttämälle innostukselle:
- Jos jokainen yhteislenkeille osallistunut onnistuu jatkossa houkuttelemaan metsään vaikkapa kymmenen ystäväänsä, puhutaan jo merkittävistä määristä. Ja jos nämä kymmenen innostavat metsään toiset kymmenen henkilöä omasta lähipiiristään, lumipalloefekti alkaa toimia.

- Minulta on kysytty monta kertaa kiertueen aikana, tuleeko sille jatkoa, Krapu kertoo.
- Toivon sydämestäni, että tämä ei jää tähän. Ylen organisoimana tällaista kiertuetta ei kuitenkaan järjestetä uudelleen, koska kyse oli kampanjasta, jolla oli alku ja loppu.

- Nyt on erilaisten yhteisöjen, järjestöjen ja seurojen vuoro tarttua kiinni tähän luontoliikuntabuumiin ja osaltaan edistää meidän kaikkien luonnossa liikkumista. Eikä sen tarvitse missään nimessä olla pelkkää polkujuoksua. Metsään voi mennä viihtymään niin monin eri tavoin, että vain mielikuvitus on rajana, hehkuttaa Krapu, joka saa lokakuun alussa Kolilla myös itse täydet 40 kansallispuistoa kasaan tänä vuonna.

Tuoreimpien tutkimusten mukaan vain joka viides suomalainen liikkuu riittävästi. Tämä huolestuttava kehitys on vaivannut yhteiskuntaamme jo yli kymmenen vuotta. Muutos lähtee erityisesti yhteisöistä: perheistä, kouluista, seuroista, yhdistyksistä, työpaikoilta jne. Liikkumisen ja erityisesti luonnossa liikkumisen terveydelliset hyödyt ovat kiistattomat.

- Kuntien, yritysten ja valtion pitäisi minun mielestäni suhtautua tähän vakavasti ja osaltaan tarjota sellaiset resurssit ja puitteet, että kaikilla mittareilla näkyvissä oleva luontoliikunnan kasvu ei hiivu, linjaa Krapu.

Sipoonkorvessa lenkkeilijöitä oli peräti yli 200. Kuva: Marko Krapu

Jokamiehenoikeudet osaksi aineetonta maailmanperintöä – ole mukana kirjaamalla luontokäyntisi!

Me suomalaiset olemme YK:n alkuvuodesta julkaiseman raportin mukaan maailman onnellisin maa. Vastauksissa korostuivat erityisesti terveys ja vapauden kokemus. Luonto tarjoaa näitä molempia. Siksi Yle haluaa Mennään metsään -kampanjan huipennuksena suojella jokamiehenoikeuksia, jotka ovat maassamme maailman laajimmat.

Yhdessä kampanjan yhteistyökumppaneiden kanssa Yle haluaa turvata jokamiehenoikeudet tulevillekin sukupolville ja hakee niitä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Tämä tavoite ei kuitenkaan onnistu ilman jokaisen kansalaisen apua. Ylen verkkosivuilla (yle.fi/mennäänmetsään) avatun metsäkäyntilaskurin avulla kerätään metsäkäyntejä 7.10. saakka. Kansalaisten voimakas tahdonilmaus jokamiehenoikeuksien suojelemiseksi on tärkeä, koska Unescon listalle pääsevät vain ne perinteet, joita kansalaiset aidosti käyttävät ja arvostavat.

Laskurin lopullinen tulos julkistetaan sunnuntaina 7.10. klo 18.15 alkavassa Yle TV1:n juhlalähetyksessä, joka televisioidaan suorana Hämeenlinnan Evon metsistä.

Näytetään siis koko maailmalle, miten tärkeä metsä ja luonto meille on menemällä metsään vaikka joka ikinen päivä kahden viikon aikana ja merkitsemällä käyntimme laskuriin!

Jos metsä on sinulle tärkeä, käy siellä riittävän usein ja kirjaa käyntisi ajalta 24.9.-7.10.2018 Ylen laskuriin! Kuva: Terho Lahtinen

 

Teksti: Marko Krapu, Terho Lahtinen