Voiko talvella juosta poluilla?

Täyttikö lumi metsän juuri, kun polkujuoksukärpänen oli päässyt puraisemaan makeasti? Polkujuoksija ei suinkaan paheksu pakkasta, vaan lisää kerroksen kerrastoa ja säntää nauttimaan talven puutereista.

Keski-Suomen poluilla, Jyväskylä Trail Runnersin letkoissa juoksentelevan Elina Virkkusen Instagram-kuvat talvisilta poluilta saavat paatuneimmankin sisäilijän hinkumaan pihalle. Elina sekä muutama muu talvipolkuihin hullaantunut jakoivat vinkkinsä talvisille poluille.
Talvipolkujuoksu Kuva: Terhi Jaakkola

Mitä varusteita polkujuoksija tarvitsee talvella?

Osa kaipaa tossuihin nastoja talvisilla poluilla juostessa. Jos nastakengistä ei löydy omiin jalkoihin sopivaa mallia, voi suutarilla teettää nastat omiin, talvikäyttöön siirrettäviin luottotossuihinsa.

Elina kertoo omista talvivarusteistaan: ”Vakiintuneimmat varusteeni talvella ovat nilkkasuojat ja kovemmalla pakkasella säärystimet, joista pisimmät saa vedettyä polven yli. Lisäksi niska-, kaula- ja hartia-alueen suojaamisen kylmältä ja tuulelta koen tärkeäksi. Talvella nappaan usein juoksurepun lenkeille matkaan ja pakkaan mukaan lisäenergian lisäksi taukotakin. Reppuun on helppo sujauttaa ylimääräisiä asusteita kropan lämmetessä.”

Talvipolkujuoksu Kuva: Terhi Jaakkola

Kuvassa Terhi Jaakkola Tahkon puuteripolulla.

Mikä on hienointa talvella juoksussa?

”Hienointa on talvella alamäkiharjoittelu. Lumi antaa kivasti periksi ja tekee treenaamisesta mukavampaa.” fiilistelee Stefan Von Harpe Facebook-kommentissaan. Elina taas kehuu talvisia ylämäkiä: ”Lennokas juokseminen puuterilumessa on minulle parasta polkujuoksua. Vaikka askel voi lumisessa ylämäessä olla ajoittain raskas, luotan, että nämä tunkkaukset palkitsevat tulevissa juoksussa.”

”Lumella koristellun nukkuvan metsän koen erityisen kauniina. Lumisella polulla askel tuntuu ja kuulostaa myös erilaiselta. Pimeät illat ja otsalampun valossa juostut lenkit ovat myös jännittäviä ja taianomaisia.” tunnelmoi Elina Virkkunen.

Talvipolkujuoksu Kuva: Terhi Jaakkola

Uskaltaako talviseen metsään mennä?

Elina hehkuttaa talven olevan vähän suunnistaneelle jopa kesää helpompi: ”Talvella eksymisen mahdollisuus on mielestäni pienempi, kun polkuja on esillä vähemmän. Siispä näkisin talven juuri hyväksi ajankohdaksi tutustua rohkeasti polkuihin. Lumessa rymyäminen jättää myös mukavasti merkkejä maastoon ja aina voi palata samoja jälkiä pitkin takaisin. Puhelimeen voi täyden akun lisäksi ladata avustavia sovelluksia haastavimman hetken varalle.”

Talvella puhelin kannattaa sujauttaa ensin lapaseen, sukkaan tai muuhun lämpöä eristävään ja sitten vasta taskuun. Näin akku kestää kylmää hieman kauemmin. Niin kesällä kuin talvellakin on polkujuoksijan kännykässä aina 112-sovellus ladattuna – toivottavasti tarpeettomana.

Talvipolkujuoksu Kuva: Terhi Jaakkola

Menisikö tästä sinun oma talvireittisi?

Mistä löytää reittejä talvella?

Suosituimmat ulkoilureitit pysyvät hyvin tallottuina talvellakin. Varsinkin kaupunkien lähimetsien ja ulkoilualueiden pääpolut tiivistyvät lumisateiden jälkeen nopeasti juoksuun sopiviksi. Nuuksiossa merkityistä reiteistä ainakin Haukkalammen reitit sekä Haltian-Haukkalammen yhdysreitti ovat lumisinakin jatkuvasti auki.

Jukka Nyblom raportoi muista Nuuksion poluista: ”Sorlammen luontopolku (5k) ja Romvuoren-Soidinsuon lenkki Siikarannasta (14,5 k) ovat yleisiä talvipolkuja. Romvuoren lenkki on osin samaa reittiä Korpinkierroksen kanssa.”

Elina Virkkunen vinkkaa omat suosikkinsa:”Kiitos muun muassa koiranulkoiluttajien ja retkeilijöiden on reittejä talvellakin saatavilla. Lisäksi maastopyöräilijät muokkaavat polkupohjia mukaviksi. Kun saa houkuteltua kaverin matkaan, saa piristävän lenkkiseuran lisäksi apua polkemaan juostavampia väyliä talvilenkkejä varten.”

Kannattaa tutkia myös oman seudun lumikenkäreitit. Lumikenkäilijöiden tallaamat urat ovat usein parasta herkkua polkujuoksijalle.

Viime vuosina nopeasti kasvanut leveärenkaisten läskipyörien suosio hellii myös juoksijoita: pyöräilijät kelluvat niillä paksunkin hangen läpi ja pitävät auki paljon sellaisia polkuja, joita perusulkoilijat eivät talvella kulje. Mm. Salpausselän metsissä Lahdessa ja kaikissa Lapin hiihtokeskuksissa on maastossa paljon kovapohjaisia pyöräreittejä, joille juoksijatkin mahtuvat mukaan.

Muista kuitenkin, että hiihtoladut eivät kuulu juoksijan reittivaihtoehtoihin muuten kuin sukset jalassa. Tämä on tärkeätä niin juoksijan kuin hiihtäjien turvallisuuden kannalta. Koneellisesti ylläpidetty hiihtolatu on virallinen urheilupaikka, jonka tallominen rikki on rangaistava teko.

Talvipolkujuoksu Kuva: Terhi Jaakkola

Muita talvijuoksuvinkkejä

Umpihankijuoksu on loistava lajinomainen voimaharjoitusmuoto polkujuoksijalle. Umpihangessa voi tehdä niin vetotreenejä kuin pitkiä peruskuntolenkkejä. Lumen syvyydestä riippuen PK-lenkeillä tosin on monesti edettävä kävellen, jotta syke pysyy maltillisena.

Lumen ylimääräinen vastus varmistaa, että pitkälläkään lenkillä ei ehdi kauas – ja kun puolimatkasta kääntyy takaisin, on omia jälkiä on aina nopeampi palata, jos väsy yllättää.

Jäiden vahvistuttua riittävästi avautuu juoksijalle kokonaan uusi pelikenttä. Maastolenkillä pääsee katselemaan maisemia uudesta näkökulmasta, kun oikaisee tutun järven yli, kiertää lähisaaren, tai keksii muita variaatioita.

Jäillä liikkuessa varovaisuus on elintärkeää. Kaupunkien lähijäillä suositut oikopolut ovat osan talvesta varsin turvallisia, mutta omilla reiteillä on aina otettava vähintään naskalit ja kaveri mukaan kaiken varalta. Jäillä on myös huomioitava se, että lumen painosta jäälle nousee joskus vettä, joka pysyy lumen alla sulana kovallakin pakkasella.

Mitäpä, jos tekisit ihan oman talvisen reittisi? Haastaisit kaverit juoksemaan reitin auki aina lumisateen jälkeen? Kerro meille omista reiteistäsi Facebookissa, niin laitamme ne tietoon muidenkin talvijuoksijoiden iloksi!

Talvipolkujuoksu Kuva: Terhi Jaakkola

Myös talvella kisataan

Himoksen talvipolut ja Antin Tallin Winter Trail cup on jo koluttu, mutta kisakalenterissa on vielä monta hauskaa talvista starttia:

Tuusulan Winter Trail Run Cup

ATM Mökki Ultra

Winter Warrior ei ole aivan puhdas polkujuoksutapahtuma, mutta sopii mainiosti lajiin ihastuneen talvikalenteriin. Juoksua myös umpihangessa!

Talvipolkujuoksu Kuva: Terhi Jaakkola

Kokeilitko jo villasukkajuoksua?

Villasukkajuoksun MM-kisat juostaan maaliskuussa. Uusi keksintö tämä ei ole, Aamulehden artikkelissa Juha Mieto paljastaa juosseensa sukkalenkkejä jo 60-luvun kuutamoiltoina. Tuoreempia tuntemuksia villasukkapoluilta raportoi Helsingin Sanomat. Artikkelissa asiantuntijana lahtelainen villasukkajuoksija Kimmo Heponiemi: ”Villasukista ei kuulu juostessa ääntäkään. On aika hieno ja maaginen fiilis, kun juoksee keskellä metsää hiljaisuudessa. Sitä toteaa olevansa hyvin lähellä luontoa.” 

Vieläkö luet tätä juttua? Vai säntäsitkö jo pipo vinossa talvisia polkuja nuuskimaan?

, ,