Vaarojen Maraton kokoaa polkujuoksijat Kolille upean kauden huipennukseen

Kolin myyttiset maisemat ovat tärkeä osa Vaarojen Maratonin vetovoimaa. Kuva: Terho Lahtinen

Perjantaina ja lauantaina Kolin kansallispuistossa juostava Vaarojen Maraton huipentaa valtakunnallisen Mennään metsään -polkujuoksukiertueen, seitsemän tapahtumaa kattavan BUFF® Trail Tour Finland –sarjan sekä kolmesta osakilpailun Ultra Trail Tour Finlandin.

Vuosi 2018 on ollut suomalaisen polkujuoksun juhlavuosi, sanoo Kolin kansallispuistossa ja sen tuntumassa juostavan Vaarojen Maraton -tapahtuman johtaja Heikki Hamunen.

—Polkujuoksuryhmiä syntyy eri puolille maata, ja laji on saanut aiempaa enemmän huomiota sekä uusia harrastajia, Hamunen sanoo.

—BUFF® Trail Tour Finlandin tapahtumissa on tänä vuonna ollut selvästi enemmän ulkomaisia juoksijoita kuin koskaan aikaisemmin. Vaarojen Maratonille on ilmoittautunut 18 kansallisuutta, kuvailee Hamunen kiinnostuksen nousua myös kansainvälisesti.

Pajunen vai Ansio?

Miesten BUFF® Trail Tour Finlandin voittoa lähdetään ratkomaan äärimmäisen mielenkiintoisesta tilanteesta, sillä Jere Pajunen ja Henri Ansio starttaavat kisaan lähes tasapisteissä. Pajusen etumatka on vain reilut kolme pistettä, mikä on ajaksi muutettuna reilut kaksi minuuttia.

Herkullista asetelmaa on pedattu koko kausi, sillä miesten ensi kohtaamisessa Bodom Traililla toukokuussa Pajunen nitisti Ansion niukasti ja aiheutti tälle ensimmäisen tappion kotimaassa moneen vuoteen. Kesän muissa Trail Tourin kisoissa miehet ovat napsineet voittoja vuorotellen toisen poissaollessa, ja ratkaisevat nyt koko kauden kuninkuuden jännittävässä kohtaamisessa, joka on puhuttanut lajin seuraajia viikkokaupalla.

Suunnistajana lyhyempiin matkoihin tottuneella Pajusella edessä on vasta uran toinen polkumaraton, mutta mies on valmistautunut siihen huolella, ja lähtee matkaan luottavaisena.

-Viimeistely on sujunut hyvin. Pyhältä palautuminen otti n. 3 viikkoa, mutta sen jälkeen olen saanut mukavan nousukunnon päälle, kertoo Pajunen, mutta myöntää jännittävänsä kauden finaalia.

-Kyllä sopiva täpinä on päällä, ja Vaarat ovat pyörineet mielessä päivittäin viimeiset pari viikkoa.

Pajunen odottaa Ansiolta ratkaisuyrityksä matkan varrella, mutta toivoo, että voittaja ratkaistaan vasta loppunousussa.

-Sinänsä minun on helpompi lähteä kisaan, sillä Henkan on tehtävä aloite, summaa Pajunen kisan lähtökohdat. Jos Pajunen on maalissa alle kaksi minuuttia Ansion jälkeen, vie hän kauden herruuden nimiinsä.

Ansio lähtee kisaan ensimäistä kertaa vuosiin haastajan asemassa. Syyskuun alussa hän osallistui 100km:n maantiejuoksun MM-kisoihin, joista palautuminen on ottanut aikaa. Toisaalta Vaarojen Maratonin reitti sopii Ansiolle erittäin hyvin, ja vauhti alkaa taas löytyä, joten vahva suoritus on odotettavissa.

-Satanen painoi jaloissa kolme viikkoa, ja Helsinki City Traililla meno oli vielä todella tahmeata. Viimeisen viikon aikana olen saanut muutaman hyvän treenin alle, ja uskon, että Vaarojen viivalle pääsen lähtemään kohtalaisen hyvässä iskussa, kuvailee Ansio tilannettaan.

Kuten Pajunen arveli, Ansio pyrkii ratkaisuihin jo matkan varrella.

-Jerelle riittää kisassa meikäläisen peesaaminen, joten eiköhän lähdetä pitämään kisassa alusta asti vauhtia yllä ja katsotaan kumpi taipuu ensin. Ratkaiseva aikaero tehdään loppunousussa, joten täysillä pitää jaksaa painaa loppuun asti, Ansio kiteyttää.

Yhteistilanteen kolmossija on tarjolla Jussi Nokelaiselle, joka tosin lähtee matkaan sairastelun ja jalkavaivan jäljiltä hieman puolikuntoisena. Muita suosikkeja kisassa ovat mm. Eetu Nordman ja Simo-Pekka Fincke, jolla on jo kokemusta Vaarojen Maratonin voitosta.

Repiikö Ansio riittävän eron Pajuseen? Siinä viikonlopun avainkysymys. Kuva: Aapo Laiho (2015)

Naisten maratonilla mielenkiintoinen kisa, BUFF® Trail Tourin voitto jo ratkennut

Naisten maratonilla edessä on myös erittäin jännittävä kisa, sillä koko naisten BUFF® Trail Tour Finland -yhteispisteiden kärkikolmikko jättää pisteiden keräämisen muille.

Chamonixin CCC-kisasta ultravaihteen päälle saanut Maija Oravamäki vaihtoi tavoittelemaan UTMB-pisteitä 130km:n matkalta, ja jätti Trail Tourin kärkitaiston muille. Oravamäki vie silti yhteiskisan voiton, sillä pisteissä toisena hyvällä iskuetäisyydellä oleva Hanna Jantunen joutuu jättämään kisan väliin jalkavaivan takia, ja yhteistilanteen kolmas Yvonne Gunell suuntaa Vaarojen sijaan rasteille.

Näin Vaarojen Maratonin suosikin viittaa sovitellaan yhteistilanteen neljänneltä sijalta matkaan lähtevälle Oona Hilkamolle, joka voittaessaankin jää kokonaistuloksissa niukat puoli pistettä Oravamäestä. Hilkamo on tehnyt kauden aikana upean nousun Suomen polkujuoksukärkeen, ja lähtee nyt ensimmäistä kertaa Vaaroille.

- Olen lukenut ehkä liikaakin kisaraportteja ja reitti vaikuttaa aika kamalalta, Hilkamo arvio pilke silmäkulmassa. - Täytyy lähteä samalla asenteella kuin Pallakselle, eli tärkeintä on päästä maaliin ja nauttia matkasta.

-Juoksin aika tasan puoli vuotta sitten ensimmäisen kerran yli 30km, ja nyt olen lähdössä kolmannelle maratonmatkalle, että aika hurja kausi on ollut. En halua ottaa tästä kisasta liikaa paineita, jännittää ihan jo reitin puolesta tarpeeksi. Yritän juosta fiksusti että voimat riittää loppuun asti, toteaa Hilkamo järkevästi.

Yhteiskisan kannalta hyvissä asemissa ovat myös Susanna Tervo ja Ruut Uusitalo, jotka lähtevät matkaan sijoilta 8 ja 9, ja saavat vasta kolme kisaa juosseina finaalin korotetut pisteet hyväkseen täysimääräisinä. Tervo on yksi kauden onnistuneita Trail Tour -tulokkaita, joka on lähdössä toiselle polkumaratonilleen. Uusitalo puolestaan raportoi syksyn hyvin sujuneista treeneistä ja runsaista nousumetreistä, mutta arvuuttelee kuntoaan pienen flunssan vuoksi.

Neljän kisan pisteillä 5. ja 6. sijoilta starttaavat Mirva Purkunen ja Virva Nyyssönen, jotka kamppailevat tasaisesti Tervon ja Uusitalon kanssa paikasta kokonaiskisan kärkikolmikossa.

Mielenkiintoista on myös nähdä viime vuoden kakkosen Eija Hartikaisen suoritus. Koko kesän kestäneeltä kisatauolta palaava Hartikainen lähtee testaamaan kuntoaan, ja toivo löytävänsä matkalla mukavan tekemisen meiningin. Jos se onnistuu, Hartikainen on jopa kisan vahvimipia voittajasuosikkeja.

Samoin ensimmäiselle Vaarojen Maratonille hyvässä vireessä lähtevä Reetta Peltonen ja suunnistuksen oheen polkukisoja poimiva Sonja Kyrölä ehtivät mukaan voittokamppailuun, joten naisten maratonilla on odotettavissa erittäin tasainen ja korkeatasoinen kisa.

Reetta Peltonen on yksi naisten maratonin suosikeista. Kuva: Teemu Kuisma (Tunturimaraton 2017)

Uusi 65km:n matka houkuttaa juoksijoita

Tämän vuoden tapahtumassa ensimmäistä kertaa juostava 65km:n sarja tarjoaa juoksijoille kiinnostavan mahdollisuuden tutustua samaan vaativaan Herajärven kierroksen reittiin, jonka 130 km juoksijat kiertävät kaksi kertaa. Reitti kiertää Lieksan, Joensuun ja Kontiolahden kuntien alueilla, ja juoksijat pääsevät muun muassa kahlaamaan Herajoen yli.

65km:lla nähdään erittäin kova kisa, sillä lähtölistalta löytyy useita Suomen polku-ultrien kärkinimiä, vahvoja ulkomaalaista juoksijoita ja kiinnostavia ultradebyyttejä.

Miesten kärkiehdokkaita ovat Nuuksio70:n reittiennätystä kaunistellut Juuso Simpanen, kauden aikana hyvin kehittynyt Tomi Mikkola, ensimmäiselle ultramatkalleen lähtevä Sami Vähänen.

Vähänen kertoo lähtevänsä reissuun hyvillä mielin ja hyvin valmistautuneena.

- Jos viime vuonna olin Kolilla vahvassa laskukunnossa, nyt olen vaihteeksi selvässä nousussa. Osa reitistä on itselleni tuntematonta, mutta olen kuullut paljon tarinoita niiltä reitin osuuksilta, ja on mukava lähteä niitä kulmia koluamaan, Vähänen odottaa innoissaan.

- Matka on itselleni haaste, koska en ole ennen yhtä pitkää matkaa juossut. Uskon kuitenkin että olen valmis kilpailun tuomiin haasteisiin, koska selvisin kesällä OCC:stakin vaikeuksista huolimatta ja nyt keho on valmiimpi rankkaan koetukseen. 65km valikoitui matkaksi myös koska kausi jäi nilkkavaivojen takia torsoksi, ja sen vuoksi ei ole ollut BTTF-panostusta, taustoittaa Vähänen.

Simpanen on saanut syysflunssan tuoman tukkoisuuden selätettyä ja lähtee Vaaroille intoa täynnä. Myös Simpanen kärsi kauden aikana jalkavaivoista, mutta päättää nyt kauden nauttien kisatunnelmasta ja siitä että pääsee jälleen juoksemaan terveenä.

Mikkola tunnelmat kisan alla ovat erittäin hyvät, ja mies lähtee lauantaina luottavaisena kisaan. Antti Lepistön valmentama Mikkola on saanut alle hyvän treenijakson elokuun puolivälistä lähtien. Lepistö on tuonut uusia virikkeitä harjoitteluun, ja Mikkolan kunto on vahvassa nousussa Pallaksen pitkän kisan tuomien lievien palautumisongelmien jälkeen.

- Odotan kisasta tiukkaa ja mielenkiintoista taistelua kärkisijoituksista. Viivalla on tukku kovia nimiä. Oma tavoite on voittaa, täräyttää Mikkola haasteen kilpakumppaneille.

Helpolla voitto ei kuitenkaan irtoa, sillä esitellyn kolmikon lisäksi lähtöviivalla ovat myös kovat venäläiset Maxim Voronkov ja Anton Kalashnikov, Karhunkierroksen 55km:n voittaja Markus Rannakari ja useita muita juoksijoita, jotka myös mielivät osille kärkitaistosta.

Mihin Vähäsen lento riittää 65km:lla? Kuva: Poppis Suomela (Nuuksio Classic 2015)

Myös naisten 65km:n suosikeista löytyy sekä kokeneita ultranimiä että ensikertalaisia. Nuuksio70:n voittaja Mia Tuoriniemi kertoo palautuneensa mallikkaasti, mutta venäytti viikko sitten selkänsä ja sai kaupan päälle pienen flunssan. Tuoriniemi on kuitenkin selättänyt haasteet ja odottaa mielenkiinnolla uutta reittiä.

Toinen konkari on Piia Siitonen, jonka ensiesiintyminen Vaaroilla oli jo 2010.

- Sukujuuret ovat Lieksassa ja Vaarojen maraton on ollut ensimmäinen polkujuoksukisani, joten Kolilla on erityinen merkitys minulle, Siitonen miettii.

- Tarkoituksena on lähteä nauttimaan Kolin luonnosta ja maisemista. Tulevaan koitokseen olen valmistautunut laittamalla kenkiin irtonastoja. Syksyn mittaan olen käynyt iltarasteilla nuoremman pojan kanssa. Siinä on tullut intervallitreeniä kun koitan pysytellä perässä, paljastaa Siitonen valmistatumisreseptinsä.

BUFF® Trail Tour -matkoilla menestynyt Jenni Laine lähtee juoksu-uransa toistaiseksi pisimpään kisaan innolla, mutta ei ole uskaltanut asettaa läpijuoksua suurempia tavoitteita.

- Valmistautuminen näin pitkälle pitäisi olla parempi ja pitkäaikaisempi kuin olen työkiireiden ohella kerennyt tekemään, tunnustaa Laine. - Hienoa kuitenkin lähteä matkaan, Vaarat sytyttää aina!

130km:n jännitysnäytelmä Kolin synkässä syysyössä

Vaarojen pisimmällä ultramatkalla on odotettavissa tiukka taisto Ultra Trail Tour Finlandin himoituista finisher-liiveistä ja huikea spektaakkeli yleisölle. Kisan GPS-seuranta tarjoaa viihdettä kotikatsomoihin perjantain klo 20:n startista myöhään lauantai-iltaan. Pyrimme seuraamaan tilannetta myös trailrunning.fi:n Facebookissa.

Miesten Ultra Trail Tourin johdossa matkaan lähtee NUTS Ylläs Pallaksen voittaja ja Karhunkierroksen kakkonen Jaakko Eskelinen, joka on noussut kauden aikana Suomen polku-ultraajien eturiviin. Eskelisen vahvan kehityksen taustalla on monivuotinen nousujohteinen harjoittelu, joka on onnistunut ilman vammoja tai muita vaikeuksia.

- Terveenä on pysytty ja kilsoja on tullut tasaisesti normaaliin tapaan. Polkujuoksun määrää on nostettu suhteessa tasaiseen ja vauhtia on haettu lyhyemmistä kisoista, valottaa Eskelinen, jolle vauhdin haku on tarkoittanut mm. Pyssymäki Extremen 57km:n voittoa elokuussa.

- Kehitystä on tapahtunut, ja olen astetta paremmassa kunnossa kuin Ylläksellä. Odotan innolla märkiä ja pimeitä hetkiä keskellä metsää. Hienoa on myös nähdä paljon tuttuja niin reitillä kuin sen ulkopuolellakin.

- Toivotaan, että Kolilta lähdetään liivi päällä kotimatkalle, kuuluu Eskelisen loppukaneetti, joka kiteyttää pitkien ultrajuoksujen luonteen: edes huippukunto ei aina riitä maaliinpääsyyn tai huipputulokseen.

Vaarojen jälkeen Eskelinen pitää hetken taukoa juoksusta ja vaihtaa lenkkarit polkupyörään. Sen jälkeen mies kääntää katseen kohti ensi kauden kisoja, joissa tähtäin on kansainvälisillä areenoilla. Toivottavasti saamme seurata miehen menestystä jatkossa isoissa ympyröissä!

Eskelisen taistelupari Ultra Trail Tourin voittokamppailussa on kauden edellisten kisojen tapaan Antti Itkonen, joka myös on tehnyt kauden aikana upean läpimurron polkujuoksukansan tietoisuuteen. Itkosella on alla hyvä kolmen viikon treenijakso, joten mies pääsee luottavaisena matkaan. Itkonen asettaa tavoitteensa ykköspallille, mutta lähtee kisaan nöyränä ja myöntää, että maaliinpääsy on jo itsessään saavutus.

- Tosi siistiä päästä taas kisaamaan Jaakon kanssa ja mukava kun viivalla on useampia juoksijoita, joilla on hyvät mahdollisuudet kärkeen, ennakoi Itkonen.

- Odotettavissa sateista, viileää ja pimeää, joten korvien väli ja energiatasot ratkaisevat paljon. Liikkeelle siis rauhallisesti omaan tahtiin, ja toivottavasti sillä tahdilla olen mukana kun voittokamppailua käydään toisella kierroksella, Itkonen suunnittelee.

Itkosen viittaamaan kärkiletkaan yksi ehdokas on UTMB:n suomalaissankari Ville Maksimainen, joka palautteli Mont Blancilta pari viikkoa ja sai sen jälkeen tehtyä onnistuneen treeniblokin ja tavoittelee maaliinpääsyä ennen toista pimeää. Maksimainen nostaa suosikeiksi myös 24 tunnin rogakisoissa menestyneet virolaiset Silver Eensaaren ja Timmo Tammemäen. Myös Miika Lahtela, Markus Juvala ja Pekka Teivaanmäki ovat mukana sekoittamassa kärkipakkaa.

Eskelisen vahva kausi huipentuu Kolilla. Kuva: Poppis Suomela (NUTS Ylläs Pallas 2018)

Naisten 130km:n kisa sähköistyi kerralla, kun BUFF® Trail Touria hallinnut Oravamäki triplasi kisamatkansa yllättäen.

- CCC:n jälkeisessä enforfiinihumussa vaihdoin matkan pitkäksi, jotta saisin kasaan tarvittavat pisteet ensi vuoden UTMB:lle, kertoo Oravamäki. - Ultrien jälkeen pitäisi olla muutaman kuukauden karenssi ilmoittautumisien suhteen, ettei tälläisiä päähänpistoja pystyisi toteuttamaan kisan jälkeen heikentyneellä arviointikyvyllä, mestari naureskelee. Oravamäen kausi on ollut pitkä ja vaativa, ja nainen kertoo, että takki alkaa olla tyhjä sekä henkisesti että fyysisesti.

Vaaroilla Oravamäen tavoite on kirkas: selvitä kutakuinkin ehjänä ja selväjärkisenä maaliin ja ansaita 5 UTMB-pistettä.

- Jos edes tuo pistetavoite toteutuu, ensi kesän suunnitelma on selvä: kesällä lyhyempiä polkujuoksuja ja loppukesästä UTMB. Toivomme menestystä pistejahtiin!

Toinen Vaarojen ultran ennakkosuosikki on viime vuoden Ultra Trail Tourin ylivoimainen hallitsija Saara Päätalo. Vahvaa suoritusta odotellaan myös Mira Hämäläinen-Iholta, joka tosin kertoo odottavansa kisaa kauhulla.

- Tää on mun eka kisa vaaroilla ja heti 130km:lle! Mua on peloteltu niin perusteellisesti vaarojen reitistä, et kunhan maaliin tullaan aikarajojen puitteissa, niin olen tyytyväinen, toteaa Hämäläinen-Iho, joka odottaa kovaa kisaa ja toivoo muista naisista seuraa yön pimeille tunneille.

Naisten Ultra Trail Tourin voitto on kahden kauppa. Sanna Viitanen on ollut kauden edellisissä kisoissa hienoisesti Lotta Purolan edellä, mutta naiset lähtevät matkaan niin pienellä piste-erolla, että kokonaiskisa voi ratketa Kolilla kummin päin tahansa. Kaiken kaikkiaan finisher-liiviä viisi naista, Viitasen ja Purolan lisäksi Kaija Järvi, Heli Lehtinen ja Elina Heikkinen.

Oravamäellä on kokemusta Vaarojen Maratonin juhlista. Kuva: Aapo Laiho (2014)

Mennään metsään -yhteislenkeillä yli 3000 osallistujaa

Valtakunnallinen Mennään metsään -kampanjan polkujuoksukiertue alkoi huhtikuussa Nuuksion kansallispuistossa ja päättyy viikonloppuna Kolille. Vaarojen Maratonin yhteydessä järjestetään viimeiset Mennään metsään -yhteislenkit, joissa 50 osallistujasta koostuvat ryhmät kiertävät 7 ja 14 km reitit ilman numerolappuja.

Kiertue on liikuttanut yhteislenkeillä jo yli 3000 ihmistä, taaperoikäisistä yli 70-vuotiaisiin. Kiertuekampanja päättyy Kolille, mutta polkujuoksuun ja luontoliikuntaan mahtuu mukaan tulevinakin vuosina, sanoo kiertueen ideoija ja Ylen vastaava tuottaja Marko Krapu aikaisemmassa uutisessa.

Mennään metsään -merkeissä kerätään suomalaisten metsäkäyntejä laskuriin, jonka tuloksia käytetään perusteluna jokamiehen oikeuksien saamiseksi Unescon aineettoman maailmanperinnön luetteloon. Muista lisätä Vaarojen Maratonin juoksusi ja muut kahden viime viikon ulkoilut laskuriin täällä!

Innolla ensi vuoteen

Yhteenvetona voimme todeta, että kaikkien aikojen polkujuoksukesä saa Vaarojen Maratonilla ansaitsemansa huipennuksen, sillä kaikilla matkoilla on odotettavissa ennen näkemätöntä draamaa ja jännitystä. Myös 13,5km:n kisamatka, jota ei tässä artikkelissa erikseen käsitelty, tuo osansa viikonlopun kokonaisuuteen, ja Mennään metsään -lenkeillä laajennetaan polkujuoksuintoa entisestään.

Edessä on huikea polkujuoksujuhla upeassa kansallismaisemassa, ja viikonlopun kaikki merkit viittaavat positiivisen kehityksen jatkuvan vahvana myös ensi vuonna.

Vaarojen Maratonin nettisivu

Buff Trail Tour Finland -tilanne

Metsään mennään koko ajan isommalla innolla. Kuva: Marko Krapu, Repoveden kansallispuisto