Turku Trail Cup päätökseen Parmaharjun portailla

Viikonloppuna juostiin päätökseen tämän vuoden Turku Trail Cup, joka liikutti kauden kuudessa osakilpailussa kaikkiaan 414 eri polkujuoksijaa!

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn kisasarjan osallistujaennätykset lyötiin uuteen uskoon heti kauden avauksessa Paimio Traililla, kun 140 juoksijaa kiersi Paimion hiekkakuoppa-alueen polkuja huhtikuussa. Toukokuussa kisattiin lämpimässä ja aurinkoisessa kelissä Länsikeskus Trailin mäkisessä maastossa. Ennen keskikesän taukoa vuorossa oli vielä teknisesti haastava Piikkiö Trail.

Syyskauden avauskisa juostiin Maaria Traililla hienoissa maisemissa ja hyväkuntoisilla poluilla.  Kauden osallistujaennätys saavutettiin Hirvensalo Traililla, jossa 175 polkujuoksijaa kipusi rankalla reitillä Hirvensalon laskettelurinnettä aurinkoisessa syyssäässä. Kauden päätös juostiin Parmaharju Traililla lauantaina ja kisan erikoisuutena olivat viimeisellä kilometrillä noustavat lähes 200 porrasta Parmaharjun hyppyrimäessä.

Parmaharjun portaat

Parmaharjun portaissa riitti kiivettävää 192 askeleen verran. Kuva Antti Suonpää, Turku Trail Cup.

Turkulaiset ystävykset Marjut Bäcklund ja Jenni Koskinen osallistuivat kumpikin Paimio Traililla ensimmäiseen polkujuoksukisaansa. Ennen Turku Trail Cupiin osallistumista kaksikolla oli takanaan vuoden verran polkujuoksukokemusta ja harkinnassa oli osallistuminen jo vuoden 2017 kisoihin. Viime vuonna kuitenkin epäilykset omasta jaksamisesta ja reitiltä eksymisestä estivät osallistumasta.

Ystävykset huomasivat Paimiossa, ettei hyvin merkityllä reitillä ollut eksymisvaaraa ja kumpikin pääsi maaliin ongelmitta. Hyvin menneestä kisasta rohkaistuneena kaksikko ilmoittautui seuraavaankin osakilpailuun ja kun polkujuoksunälkä vain kasvoi, päätyivät naiset lopulta juoksemaan kaikki kuusi osakilpailua.

– Kivoin ehkä reitin ja maaston puolesta oli Maaria, mutta ei kauaksi jää tämä viimeinen Parmaharjun reittikään. Hirvensalo oli niin erilainen kisa, aika rankka maasto nousuineen, en niin paljoa tykännyt, kertoo Marjut kauden kisoista.

– Lyhyet matkat juosseena kaikki reitit ovat olleet erilaisia ja maastoltaan vaihtelevia. En osaa sanoa mikä olisi ollut selvästi kivoin. Hirvensaloa ei voi muihin edes verrata, se oli mäkineen haastavin, toteaa Jenni, joka ei osannut valita suosikkiaan reiteistä.

Marjutin ja Jennin tavoitteena oli joka kisassa ensisijaisesti päästä maaliin, mutta kauden mittaan myös juoksukunto ja ajat paranivat. Kaikki kisat kiertäen on päässyt myös tutustumaan muihin polkujuoksijoihin.
– Mahtavaa kun on tullut Turku Trail Runnersien ja polkujuoksukisojen kautta juoksututtuja, innostuu Marjut.

Jenni, Marjut ja jutun kirjoittaja lähdössä Hirvensalo Trailille.

Kaikki kuusi osakilpailua kiertäneitä oli yhteensä seitsemän ja vähintään neljässä tapahtumassa pistetiliään kartutti yhteensä 47 juoksijaa. Jutun kirjoittaja osallistui viiteen kisaan, joiden kisaraportit ovat luettavissa Taivaanrannan juoksija -blogista.

Tämän vuotisen Turku Trail Cupin naisten kokonaiskisan voittoon juoksi Anne Halkivaha, joka keräsi täyden pistepotin huikeasti kolmesta osakilpailusta. Muikeat pisteet keräsivät myös toiseksi kokonaiskisassa tullut Emmi Jokioinen sekä kolmanneksi sijoittunut Piia Randell.

Miesten puolella kisa kokonaiscupin pisteistä oli tasaisempaa, vaikka lopulta Mika Luoto ottikin selkeän ykkössijan ja Harri Laaksonen yhtä selkeän kakkossijan. Kolmossijasta ennakoitiin käytävän kisa Parmaharjulla, mutta näin ei käynytkään, kun sijoille 3 – 5 päätyneistä kukaan ei osallistunutkaan lauantain juoksuun ja kolmossija meni aiemmissa kisoissa hyvin juosseelle Tom Perttalalle.

Turku Trail Cupin sivuilla on lisää tietoa kauden kisoista sekä cupin pisteet kokonaisuudessaan. Järjestäjät olivat kauden päätösosakilpailussa Parmaharjulla vielä vaitonaisia ensi vuoden suunnitelmista, mutta he lupasivat tiedottaa jatkosta heti, kun tiedotettavaa on. Turun seudun polkujuoksuinnostusta kisasarja on ainakin selvästi kasvattanut, ja iloisia ilmeitä nähtiin jokaisen kisan jälkeen sankoin joukoin!