Tunturimaratonilla lyötiin ennätyksiä

Tunturimaratonin maisemia. Kuva: Juha Saastamoinen /onevision.fi

Oravamäki ja Pajunen maratonmatkan ykköset

Vuoden 2018 polkujuoksun kasvutrendi jatkui Pyhä Tunturimaratonilla: tapahtumat keräävät uusia osanottajaennätyksiä ja kilpailullinen taso nousee vauhdilla. Näin myös elokuun toisena lauantaina Pyhällä: matkaan starttasi ennätysmäiset 535 juoksijaa, ja molemmilla maratonmatkoilla nähtiin uudet reittiennätykset.

Tunturimaratonin 43 km:n matkalla jaettiin Buff Trail Tourin pisteitä, ja kisa oli ennakkosuosikkien juhlaa sekä miehissä että naisissa. Jere Pajunen ja Maija Oravamäki hakivat odotetusti kotiinviemisiksi sata BTTF-pistettä ja kirjasivat samalla reittiennätykset omiin nimiinsä.

Pajunen juoksi Tunturimaratonilla ensimmäisen polkumaratoninsa, ja kertoi Instagram-päivityksessään, ettei Pyhätunturi antautunut helpolla. Pajusen juoksu sujui hyvin 35 km:iin asti, ja vaikka vauhti lopussa hieman hidastui, riitti etumatka selvään voittoon ennen Jussi Kumpulaa ja Esa Huttusta. Voittoaika 3:25:55 alitti Henri Ansion vanhan reittiennätyksen reilulla minuutilla.

Kumpula kellotti 3:34:36, mikä on miehen oma Tunturimaraton-ennätys. Huttunen ylitti maalilinjan 3,5 minuuttia Kumpulan jälkeen, vaikka oli 33km:n väliajoissa vielä selvästi kakkosena.

Oravamäelle Tunturimaraton oli valmistautumista 31.8. juostavaan 101km:n pituiseen CCC-kisaan, joka on yksi UTMB-viikon kisoista. Treenimielessä juostun kisan voitto heltisi ajalla 4:03:08, jolla Oravamäki lohkaisi Jaana Monosen entisestä reittiennätyksestä peräti 17 minuuttia. Oravamäen kunto on siis kohdallaan, ja voimme odotella hyviä uutisia elokuun lopussa Chamonixista.

Naisten hopeasijan vei Susanna Tervo ajalla 4:46:23. Tervo on Pajusen tavoin tekemässä uutta aluevaltausta suunnistuksen puolelta polkukisoihin, ja on kesän aikana venyttänyt juoksumatkansa aina maratoniin asti. Tervon kisakuulumisia löytyy hänen blogistaan Poluilla parasta aikaa.

Naisten kolmanneksi ylsi Saila Koikkalainen reilut kolme minuuttia Tervon jälkeen. Myös Koikkalainen on noussut kotimaan polkukarkeloiden kärkisijoille tämän vuoden aikana.

Karuja kuruja ja rakkaa – tässä Aittokuru. Kuva: Juha Saastamoinen /onevision.fi

Buff Trail Tourin asetelmat hahmottuvat

Tunturimaraton oli Oravamäelle kauden neljäs Buff Trail Tour Finland -kisa ja kolmas voitto. Oravamäen yhteispisteet 375 riittävät kauden päätteeksi korkealle. Käytännössä hänet voi tavoittaa enää yhteistulosten kolmannella sijalla oleva Hanna Jantunen, jolla on kahdesta startista 191 pistettä. Jos Jantunen onnistuu Nuuksio Classicissa, saatamme nähdä Vaarojen Maratonilla jännittävän taistelun koko kauden voitosta.

Naisten kokonaiskisassa toisena on Pyhällä 12:nneksi sijoittunut Mirva Purkunen, jolla on neljästä kisasta 222 pistettä. Purkusen nimeä ei näy Nuuksion ja Vaarojen lähtölistoilla, joten vahvimpia ehdokkaita kauden kärkikolmikkoon ovat vasta kaksi kisaa juosseet Yvonne Gunell ja Oona Hilkamo, jotka starttaavat seuraavaksi Nuuksiossa.

Miesten sarjassa voitto nosti Pajusen Trail Tourin yhteistulosten kärkeen, ja hän lähtee sarjan finaaliin Vaarojen Maratonille täyden 300 pisteen turvin. Päivän kuutonen Tuomas Keisteri on yhteistuloksissa toisena 264 pisteellä, mutta jo neljät kisaa käyneenä. Keisteri ei siis saa loppukauden pisteitä hyväkseen täysimääräisenä, kun neljän parhaan kisan pisteet lasketaan yhteistuloksiin.

Miehissä kolmantena on Jussi Nokelainen (249 pistettä kolmesta kisasta) ja neljäntenä vasta kaksi kisaa juossut Henri Ansio (197 pistettä), jotka eivät olleet mukana Pyhällä. Ansio starttaa seuraavaksi Nuuksio Classicissa, jossa Pajunen ei juokse. Näin miehet lähtevät todennäköisesti Vaaroille lähes tasapistein ratkaisemaan kauden herruuden.

Ensi vuonna letkaan mukaan? Kuva: Alexander Kuznetsov

Tunturipuolikas ja Tunturikymppi houkuttelivat uusia polkujuoksijoita

Tapahtumassa juostiin myös kaksi muuta matkaa: Tunturipuolikas ja Tunturikymppi. Molemmilla lyhyemmillä kilpailumatkoilla nähtiin suuria tunteita ja onnistumisia niin polkukonkareilta kuin lajin ensikertalaisiltakin.

Mukana oli monia lajiin vasta tutustuneita osallistujia, jotka olivat hullaantuneita päästessään kokeilemaan rahkeitaan myös tunturimaastossa, turvallisessa ja kannustavassa tapahtumaympäristössä. Tunturimaraton onkin ainoa Lapin suurista polkujuoksutapahtumista, jossa tarjolla on myös aloittelijoille sopivia matkoja.

Tunturipuolikkan palkintopallilla nähtiin kansainvälistä väriä, kun venäläinen Dmitrii Sushchikh pinnisti kolmanneksi. Häntä ennen maaliin tulivat voittaja Juha Hyyryläinen ja Mikko Salervo.

Naisten Tunturipuolikkaan voiton vei Annika Vaara, ja kärkikolmikon täydensivät Elli Virta ja Iida-Kaisa Manninen.

Tunturikympin ykkösiä olivat Heikki Salo ja ennakkosuosikki Susanna Saapunki, joka tunnetaan myös kilpahiihtäjänä. Saapunki ja miesten sarjassa ensimmäisenä maaliin tullut Ville Miettunen saivat valitettavan aikasakon jätettyään osan säännöissä mainituista pakollisista varusteista pois matkasta. Saapungin etumatka riitti voittoon aikasakosta huolimatta, mutta Miettunen putosi miesten kakkoseksi.

Miesten kolmannelle sijalle pinkoi lyhyimmällä matkalla Jani Hurri, ja naisten muut mitalisijat ottivat Emma Hokkila ja Meri-Tuuli Himanen.

Pyhä Tunturimaraton oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa Northern Ultra Trail Service NUTS:n järjestelyvastuulla. Kokeneen organisaation huomissa tapahtuman tulevaisuus näyttää erittäin lupaavalta. Lapin mahtaviin juoksumaisemiin tarvitaan ehdottomasti sellainen polkujuoksutapahtuma, johon voi osallistua ilman vuosien harrastustaustaa ja ultrajuoksukokemusta. Tunturimaraton täyttää tämän lupauksen loistavasti.

Tapahtuman nettisivut

Tulokset

Buff Trail Tour Finland -yhteispisteet

Tekstissä hyödynnetty kisajärjestäjien mediatiedotetta.