Tunturimaraton kasvaa NUTSin huomassa

BUFF Trail Tour Finland -pisteitä jaetaan taas lauantaina

Viidettä kertaa järjestettävä Tunturimaraton juostaan lauantaina 11.8. Pyhätunturin jylhissä maisemissa. Tapahtuma siirtyi tänä vuonna Northern Ultra Trail Servicen eli tutummin NUTSin siipien suojaan, ja tämä näkyy lisääntyneenä kiinnostuksena. Ennätykselliset yli 550 juoksijaa on lähdössä kiertämään Pyhän vaelluspolkuja ja asettelemaan askeliaan paikoin haastaviin rakkakivikoihin.

Tapahtuman kolmesta matkasta 43km:n pituinen nimimatka Tunturimaraton on Buff Trail Tour Finlandin viides osakisa. Ohjelmassa on myös Tunturipuolikas ja Tunturikymppi.

Tunturimaratonin maisemat palkitsevat. Kuva: Jaakko Posti

Oravamäki treenaa Alpeille

Maratonmatkalla pedataan jo Buff Trail Tourin asemia kohti Vaarojen Maratonin finaalia, vaikka välissä on vielä Nuuksio Classic syyskuun alussa.

Naisten ennakkosuosikkina matkaan lähtevälle Maija Oravamäkelle Tunturimaraton palvelee valmistautumisena kolmen viikon päästä Chamonixissa juostavaa CCC:tä varten.

— Kisat ovat parasta treeniä, ja tarkoitus on testata mm. kenkiä, joilla juoksen CCC:n. En ole ennen juossut Pyhällä, joten mukava kisata minulle uusissa maastoissa, kertoo Oravanäki, jolla on hyvät mahdollisuudet vankistaa asemaansa yhteispisteiden kärjessä.

Muita suosikkeja ovat yhteistilanteessa kolmannella sijalla oleva Mirva Purkunen, listan kolmantenatoista vain kahden kisan pisteillä majaileva Susanna Tervo ja keväällä Suomen MM-kisajoukkuuessa juossut Eija Hartikainen.

Yhteispisteiden 8. Mirva Ojala starttaa jo kauden viidenteen Trail Tour kisaansa. Jännityksellä odotamme, kiertääkö Ojala ensimmäisenä naisena koko seistemän kisan sarjan kaikki osakilpailut.

Pajusen odotettu polkumaratondebyytti

Miesten vahvin suosikki on ensimmäiselle polkumaratonilleen starttaava Jere Pajunen, joka piti kovinta vauhtia kauden lyhyemmissä kisoissa Bodomilla ja Aulangolla. Onnistuessaan Pajunen ottaa sarjan kokonaistilanteen ykkössijan haltuunsa.

Pajunen lähtee taittamaan toistaiseksi pisintä polkujuoksukisaansa kilometri kerrallaan ja testaa samalla omaa kroppaansa.

— Takana on muutamia normaalista harjoittelusta poikkeavia pitkiä yli 30km:n lenkkejä, ja uskoisin jalkojen kestävän kisan rasitukset. Tärkeintä olisi saada pisteitä laariin ja rakennettua hyvä kisa sopivalla vauhdinjaolla, suunnittelee Pajunen lauantain koitosta.

Mitalisijoja tavoittelee myös Eetu Nordman, jonka kausi on ollut vammojen vuoksi rikkonainen. Nordman suhtautuu kuitenkin urakkaan toiveikkaasti, ja tuo esiin myös polkujuoksun seikkailupuolen:

— Pienistä juoksukilsoista huolimatta jalka on tuntunut yllättävän kevyeltä. Aivan arvoitus miten jaksaa maratonin painaa kovaa, mutta podiumille lähdetään yrittämään. Tosi mielenkiintoista lähteä Pyhälle kun en ole koskaan siellä juossut edes lenkillä.

Yhteispisteiden kolmonen Tuomas Keisteri on kerännyt kesällä verttiä vuorilla, ja hakee Pyhältä nyt revanssia, sillä mies joutui jättämään viime vuoden kisan väliin sairastuttuaan juuri ennen lähtöä kisapaikalle.

— Vauhdikkaammat treenit ovat jääneet tekemättä, joten suorituskyky on hieman mysteeri, myöntää Keisteri, mutta miettii jo asetelmia kisaan:

— Kiva nähdä mikä on vauhti suhteessa Kumpulaan ja Nordmaniin. Seppä on ollut selkeästi edellä lyhyillä matkoilla, katsotaan pysynkö nyt perässä.

Muut miesten kärkiehdokkaat ovatkin Keisterin maintsemat Jussi Kumpula, jolla on vahvat meriitit aikaisemmilta Tunturimaratoneilta, ja BTTF-kisojen kärkisijoilla usein esiintynyt Joni Seppä, sekä Esa Huttunen, joka on kunnostautunut myös polkujuoksujen järjestelypuolella.

Loppunousun maisemia. Kuva: Jaakko Posti

Kymppi ja puolikas houkuttelevat tutustumaan tunturijuoksuun

Useimmista muista Pohjois-Suomen kisoista poiketen lyhyet juoksureitit madaltavat osallistumiskynnystä ja tekevät Tunturimaratonista oivan tavan tutustua Lapin juoksupolkuihin. Tunturimaraton on myös yksi harvoista polkujuoksutapahtumista, joissa osanottajien enemmistö on naisia.

Mielenkiintoisia kisoja on odotettavissa myös Tunturipuolikkaalla ja Tunturikympillä, joiden reitit sisältävät saman loppunousun Kultakeron huipulle ja rallattelun laskettelurinnettä alas maaliin kuin maraton.

Eniten lähtijöitä löytyy Tunturipuolikkaalta, jonka listoilta löytyy BTTF-mittelöissäkin menestyneitä juoksijoita kuten Niina Jämsén ja Meri-Tuuli Himanen. Tunturikympin ykkösnimi puolestaan on maailmallakin vuorijuoksuissa menestynyt hiihtäjä Susanna Saapunki.

Mielenkiintoista nähdä myös Alma Trail Runners Clubin tiimissä mainostoimistomaailmassa ansoitunut Panu Nordlund Tunturipuolikkaalla ja Tunturikympille starttaava 90-luvun huippukestävyysjuoksija Visa Orttenvuori.

Toivotamme isot tsempit kaikille juoksijoille. Muistakaa katsella loppunousussa olan yli. Maisemat palkitsevat!

Kisan nettisivut

BTTF-pistetilanne