Syksyn polkujuoksuja pääkaupunkiseudulla

Hellekesä kääntyy vääjäämättä kohti syksyä, ruskan värit ovat lähteneet hiipimään Lapista kohti etelää, ja hämärät illat saavat innokkaimmat polkulenkkeilijät jo kaivamaan otsalamput esille. Kausi jatkuu kuitenkin vielä hyvän aikaa, ja kisakalenterissa on vielä runsaasti tarjontaa. Tässä lyhyt katsaus pääkaupunkiseudun syksyn polkujuoksutapahtumiin. Poimi listasta omat suosikkisi ja lähde poluille!

Helsinki City Trailin kalliopolkuja. Kuva: Poppis Suomela

22.9. Helsinki City Trail

Suomen urbaanein polkujuoksukisa, mutta silti täyttä korpea. Eläintarhan kentältä Olympiastadionin kupeelta kirmataan Helsingin Keskuspuiston poluille, joilta löytyy vauhdikasta avokalliota, teknistä pikkupolkua ja hämmästyttävän erämaisia tunnelmia aivan kaupungin ytimessä. Kolme matkaa, 6, 14 ja 24km, jotka kiertävät yhtenä lenkkinä Keskuspuiston uumenissa.

23.9. Mennään metsään -yhteislenkki Sipoonkorvessa

YLE:n huikea Mennään metsään -kampanja lähenee loppuaan. Kiertue vierailee polkujuoksulenkillä kaikissa Suomen kansallispuistoissa, ja Sipoonkorpi on kaikkiaan 40 puistosta numero 38. Sipoonkorvessa on tarjolla kolme matkaa: 3, 7 ja 16,5km. Kyseessä ei ole kisa, vaan leppoisaa vauhtia juostava yhteislenkki, jossa on reitin hyvin tuntevat vetäjät. Ilmoittautuminen tapahtuu YLE:n sivujen kautta.

28.9. Nuuksio Night Trail

Elämyksellinen yöpolkujuoksu Luukin ulkoilualueen poluilla. 13km:n reitti on haastava lenkki Kaitalammen ympäristön kallioilla ja korpinotkelmissa. Tapahtuman järjestää Runner’s High, juoksuun erikoistunut yritys, jonka toimenkuvaan kuuluvat juoksutapahtumat, valmennus- ja testauspalvelut, juoksukoulut ja tekniikkakurssit. Polkujuoksu on vahvasti Runner’s High’n ohjelmassa.

Estejuoksua Sipoonkorvessa. Kuva: Markus Tikkanen

30.9. Syys Sipoonkorpi Trail

Lähes perinteeksi muodostunut lenkki Sipoonkorven kansallispuiston parhailla poluilla juostaan huhti- ja syyskuussa. Kuusijärven ulkoilukeskuksesta pinkaistaan 10, 21 tai 30km:n lenkille syksyiseen Sipoonkorpeen, ja juoksun päälle rentoudutaan Kuusijärven rantasaunassa.

7.10. Solvalla Trail

Solvalla Trail on kuntoilutapahtuma Nuuksion ylängön luonnonkauniissa maastossa. Reitti on rankkaa polkua ja korkeuseroja riittää. Lähtö on Solvallan urheiluopiston kentällä, josta suunnataan kohti itää ja koillista Nuuksion pikkupoluille. Reitin varrella kymmenkunta erikokoista vesistöä. Matkoina 10, 17 ja 27km, joista pisin yhdistää kaksi lyhempää lenkkiä. Tapahtuma on myös Suomen Aikuisurheiluliiton SM-kisa, jossa jaetaan 10km:n matkalla polkujuoksun SM-mitaleita ikäsarjoissa 30-vuotiaista alkaen viiden vuoden välein.

3.11. Helsinki Trail Run

Polkujuoksun tunnelmaa pääkaupungin hienoimmilla reiteillä. Paloheinän ulkoilualueen poluilla ja Haltialan aarnialueella kiertävä reitti vie korpimaisemiin, joita ei uskoisi löytyvän Suomen suurimmasta kaupungista. Tapahtuma on samaa Runner’s High’n varmaa käsialaa, kuin Nuuksio Night Trail, vaikka virallinen järjestäjä on Helsinki Half Marathon Oy. Kokemusta löytyy siis jopa monen tuhannen juoksijan tapahtumien järjestämisestä.

6.12. Espoo Trail Run

Itsenäisyyspäivän lenkki Espoon keskuspuistossa saattaa jo lipsahtaa talven puolelle, mutta tämä kaiken ikäisille ja tasoisille polkujuoksijoille sopiva tapahtuma on kokemisen arvoinen säässä kuin säässä. Kyseessä on neljän kisan sarjan päätös, ja matkoina 3, 7 ja 14km. Kisareitti haastaa kokeneenkin polkujuoksijan terävillä nousuilla ja teknisyydellä, mutta sopii erinomaisesti myös lajin ensitutustumiseen.

Helsinki Trail Run kerää Paloheinän mäeltä nousumetrejä. Kuva: Kimmo Lindeman