Suomen valintakriteerit polkujuoksun MM-kisoihin 2017

Polkujuoksun MM-kisat järjestestään tänä vuonna Italiassa Badia Pratagliassa lauantaina 10.6. Trail Sacred Forest -tapahtuman yhteydessä. Mestaruudet ratkaistaan 49 km:n matkalla, jolla nousua kertyy 2700 metriä, eli tällä kertaa vuorossa on niin sanottu keskimatka. Tapahtuman taustalla ovat kansainvälinen ultrajuoksuliitto IAU ja kansainvälinen polkujuoksuliitto ITRA. Esite tapahtumasta löytyy tästä.

Suomesta on kaksissa edellisissä MM-kisoissa ollut edustus sekä miehissä että naisissa. Myös tämän vuoden kilpailuun on tavoitteena saada matkaan mahdollisimman iskukykyiset joukkueet, ja toteuttaa joukkueen valmistautuminen ja huolto itse tapahtumassa niin, että menestymisen edellytykset ovat kohdallaan.

Joukkueen maksimikoko on 9 miestä + 9 naista. Molemmista kuusi nimetään joukkuekilpailuun. Joukkuekilpailun tulos määräytyy kolmen parhaan juoksijan yhteisajan perusteella. Juoksijat, joita ei ole nimetty joukkuekilpailuun, osallistuvat vain henkilökohtaiseen kilpailuun. Henkilökohtaisessa kilpailussa on sarjat vain miehille ja naisille, ei erikseen ikäsarjoja.

Koska Suomessa ei ole polkujuoksijoita edustavaa liittoa, joukkuevalinnat tehdään harrastajien yhteisön kesken tässä esitettävien perusteiden mukaisesti. Aiempina vuosina MM-kisoista kiinnostuneet juoksijat ovat löytäneet toisensa omin neuvoin, mutta nyt julkaistaan ensimmäistä kertaa selkeät valintakriteerit, joiden toivotaan innostavan aikaisempaa suuremman määrän urheilijoita tavoittelemaan Suomi-paitaa. Ohjeet löytyvät myös osoitteesta ultrajuoksu.fi.

Edustuspaikasta kiinnostuneita pyydetään ilmoittamaan kiinnostuksensa 20.3.2017 mennessä tällä hakulomakkeella. Hakemukset menevät suoraan valintakomitealle, eivätkä ne tule tietoon sen ulkopuolelle. Hakemuksesta tulee käydä ilmi hakijan parhaat tulokset polkujuoksukilpailussa 2015–2017. Joukkue nimetään huhtikuun aikana. Näyttöjen antamisesta 20.3. jälkeen on mainittava hakemuksessa.

Joukkueen valintakriteerit ovat tärkeysjärjestyksessä:

  1. Edelliset MM-kisat (1-3 mies- ja naisjuoksijaa) edellyttäen, että sijoitus ollut edellisissä kisoissa TOP-50:ssa.
  2. ITRA-pisteet (3 parasta suoritusta), siten että tulevaa kisamatkaa vastaavien juoksujen pisteet (ITRA:n kategoria Trail Ultra M) lasketaan täysimääräisinä. Yhtä luokkaa lyhyempien ja pidempien kisojen pisteet (kategoriat Trail ja Trail Ultra L) painotetaan kertoimella 0,95. Kaksi luokkaa ylös/alas kisojen painoarvo on 0,9. Alle 30km:n kisojen pisteet huomioidaan aina kertoimella 0.9.
  3. Myös erittäin kovat näytöt kilpailuista, joista ei anneta ITRA-pisteitä, voidaan huomioida valintoja tehtäessä.

Joukkue nimetään huhtikuun aikana. Valintaraatiin kuuluu seitsemän jäsentä Suomen suurimmista polkujuoksu- ja ultrajuoksuseuroista: Jarno Salmelin (PJ), Antti Toivanen, Antti Niinikoski, Teemu Takkula, Mikko Luusalo, Jari Tomppo ja Jari Soikkeli. Näin pyritään tasapuoliseen ja läpinäkyvään valintaprosessiin lajissa ja sen arvokisoissa, jossa toimitaan ilman varsinaista liittoa. Raati ilmoittaa valinnat urheilijoille ja joukkueenjohtajalle, joka hoitaa ilmoittautumiset IAU:lle ja ITRA:lle.

Joukkueenjohtajana toimii useina edellisinä vuosina MM-kisoissa juossut Tomi Halme (tomi.t.halme@gmail.com), joka antaa tarvittaessa lisätietoa kilpailuun liittyvistä käytännön järjestelyistä. Joukkueen jäsenten tulee varautua siihen, että kisamatka on omakustanteinen.

Tapahtuman yhteydessä on myös avoimia sarjoja 13-80 km:n matkoilla, joille runsas suomalaisosanotto on erittäin toivottavaa. Myös kannustus- ja huoltojoukoille on tarvetta, joten jos Italian-reissu kesäkuussa kiinnostaa, ja haluat auttaa joukkuetta menestymään, ota yhteyttä Tomiin.

 

Trail Sacred Forests – vuoden 2016 kisan promovideo