Suomen polkujuoksuharrastus vahvassa kasvussa vuonna 2018

NUTS Ylläs Pallas 2018. Näissä maisemissa askel ei paina. Kuva: Poppis Suomela

Vuosi 2018 oli suomalaiselle polkujuoksulle ennätyksellinen niin harrastajamäärien, tapahtumien kuin näkyvyyden suhteen. Jo toistakymmentä vuotta jatkunut kasvu ei näytä hiipumisen merkkejä, sillä yhä useampi juoksun harrastaja löysi vuoden aikana reitin poluille, ja moni innostui juoksusta ylipäätään kuultuaan polkujen kutsun.

Polkujuoksun harrastajamäärää ei Suomessa toistaiseksi tutkita tai tilastoida, mutta Trailrunning.fi on käyttänyt tapahtumien kokonaisosanottajamäärä mittarina, joka antaa hyvän käsityksen harrastuksen ja harrastajamäärän kehittymisestä. Aikaisemmat yhteenvedot löytyvät täältä: 2017, ennuste 201720162015.

Neljännes enemmän osallistujia

Vuonna 2018 tapahtumissa osanottajia oli yhteensä runsaat 20000, kun vuotta aiemmin lappu rinnassa poluilla kirmasi vajaat 16000 juoksijaa. Nousua vuodesta 2017 oli huimat 27%! Tähän vaikuttivat sekä tapahtumien määrän että yksittäisten tapahtumien kasvu.

Yksi merkittävimmistä tekijöistä kasvun taustalla oli polkujuoksun vuoden aikana saama laaja näkyvyys mediassa. Erityisesti  YLEn Mennään metsään -kampanjan polkujuoksukiertue toi harrastusta vahvasti koko kansan tietoon ja houkutteli yhteensä 3000 osanottajaa polkulenkeille kaikissa Suomen 40 kansallispuistossa. Vertailukelpoisuuden säilyttämiseksi emme kuitenkaan laske näitä polkujuoksusuorituksia kisojen osanottajatilastoon.

Moni Mennään metsään -lenkkeilijä hakeutui vuoden aikana muihin tapahtumiin päästyään yhteislenkeillä polkujen makuun, ja kampanja rohkaisi tapahtumiin myös sellaisia juoksijoita, jotka eivät olleet kampanjan lenkeillä mukana.

Sipoonkorven kansallispuiston Mennään metsään -lenkillä juoksijoita oli yli 200. Kuva: Marko Krapu

Yli 2000 osanottajan suurtapahtumia

Vuonna 2018 nähtiin peräti kaksi tapahtumaa, jotka saivat lähtöviivalle asti yli 2000 osanottajaa. Ensimmäisenä haamurajan rikkoi Bodom Trail, ja muutamaa viikkoa myöhemmin NUTS Karhunkierros vei kunnian suurimpana Suomessa koskaan järjestettynä polkujuoksuna.

Viiden suurimman tapahtuman listalla kaikki tapahtumat kasvoivat selvästi. Uutena listalle nousi osanottajamääränsä lähes kaksinkertaistanut Himos Trail, joka pudotti osanottajakiintiönsä rajoissa niukemmin kasvaneen Nuuksio Classicin täpärästi kärkiviiskosta.

Viisi suurinta polkujuoksutapahtumaa vuonna 2018 olivat
1. NUTS Karhunkierros 2054 osanottajaa
2. Bodom Trail (sis. Bodom Team ja Bodom Night) 2010 osanottajaa
3. Vaarojen Maraton 1006 osanottajaa
4. NUTS Ylläs Pallas 942 osanottajaa
5. Himos Trail 707 osanottajaa

Vuonna 2019 NUTS Karhunkierros jatkaa vahvaa kasvua, mutta Bodom Trail tasapainoilee kilpailukeskuksen kapasiteetin kanssa, eikä voi ottaa kaikkia halukkaita mukaan. Myös Vaarojen Maratonin osanottajamäärä on rajoitettu, ja NUTS Ylläs Pallas on vaativien reittien vuoksi kokeneempien juoksijoiden tapahtuma, joten vauhdikkaasti kasvava ja helposti lähestyttävä Himos Trail saattaa parannella listasijaansa edelleen.

NUTS Karhunkierros 2019:n 3000 osanottajan kiintiö täyttyi nopeasti. Kuva: Juha Saastamoinen /Onevision.fi 2018

 

Tapahtumamäärä kasvoi 10%

Vuoden 2017 kisakalenteriin kirjatusta 115 tapahtumasta kalenteri kasvoi 127 tapahtumaan vuonna 2018. Kaikkia aikaisempia tapahtumia ei järjestetty, mutta tilalle tuli useita uusia, entistä houkuttelevampia, hyvin järjestettyjä polkujuoksuja, jotka saivat runsaasti osanottajia liikkeelle.

Uusien kisojen ykköstilan vei keskikesän Aulanko Tower Trail, joka toi Buff Trail Touriin uutta dynamiikkaa puolimaratonin mittaisella päämatkalla. Tapahtuman 399 juoksijaa pääsivät kokemaan Aulangon kansallismaisemat, jotka houkuttelevat ensi kesänä taas runsain joukoin juoksijoita. Onnistuneita uutuuksia olivat myös Paraisten Saaristo Trail jonka meritunnelmasta nautiskeli 233 juoksijaa ja Lapinjärven SisuXtrail, joka sai liikkeelle 199 osallistujaa.

Muita huomionarvoisia kisauutuuksia olivat maailman pohjoisin ultrajuoksu Kaldoaivi Ultra Trail, Tawastia Trail Clubin 24 tunnin polku-ultra Aulanko 24H, ja upean debyytin tehnyt talvipolkujuoksun uranuurtaja Himos Winter Trail, joka tutustutti 174 juoksijaa lumipolkujen maailmaan. Helmikuun alussa juostava Himos Winter Trail on hyvää vauhtia vähintään tuplaamassa osanottajamääränsä tälle talvelle, joten siinäpä mallia muille tapahtumajärjestäjille niin konseptin kuin viestinnän puolesta.

Himos Winter Trail edistää talvipolkujuoksun asiaa niin yhteislenkeillä kuin kisassa. Kuva: Jani Sompi

Vuoden 2019 näkymät

Olosuhteet polkujuoksulle ovat Suomessa ihanteelliset: meiltä löytyy paljon helposti juostavia polkuja ja upeaa vapaata luontoa, joka kutsuu juoksemaan. Maailmalla polkujuoksuinnostus on alkanut selvästi Suomea aikaisemmin, ja kasvu jatkuu edelleen, joten ei ole mitään syytä olettaa, etteikö Suomessakin näin kävisi. Muutamien vuoden 2019 kisojen ilmoittautuminen antaa tästä jo viitteitä.

Vuosi sitten nostimme esiin neljä suuntausta vuodelle 2018: Suosituimpien tapahtumien kasvu ja kapasiteettiongelmat, järjestäytynyt lenkkitoiminta ja polkujuoksun valmennuspalvelut, Suomen polkujuoksun kansainvälistyminen, ja joidenkin vähemmän suosittujen tapahtumien lopettaminen.

Kaikki ne liittyvät lajin kasvuun, ja ovat läsnä myös vuonna 2019. Lisäksi poimimme muutamia uusia havaintoja:

Ammattimainen toiminta lisääntyy

Osa vuoden 2018 kasvusta selittyy muutaman aktiivisen, ammattimaisesti toimivan tapahtumajärjestäjän vahvalla panoksella, joka varmistaa tapahtumien näkyvyyden ja erinomaisen osanottajakokemuksen.

Alusta asti yhtiömuotoisena toiminut NUTS on pystynyt tapahtumien kasvaessa lisäämään resursseja niiden järjestämiseen, ja ympärille on syntynyt muuta kaupallista toimintaa vastaamaan kasvavan harrastuksen tarpeisiin, kuten ajanottopalveluita, polkujuoksutuotteiden nettikauppa, ja juuri julkistettu valmennuspalvelu NUTS House.

Himos Trail -tapahtumia järjestävä Jämsän Retki-Veikot on liikkeellä erittäin aktiivisella asenteella, ja panostaa erityisesti tapahtumien näkyvyyteen sosiaalisessa mediassa. Onnistunut viestintä houkuttelee osallistujia, jotka tapahtumissa hyvän kokemuksen saatuaan vievät sanaa eteenpäin, ja positiivinen kierre on valmis.

Kolmas erinomainen esimerkki on Seinäjoen seudulla toimiva Komia Flow, joka on luonut alueelle kokonaisen tapahtumaperheen, ja tarjoaa polkujuoksuohjelmaa lähes ympäri vuoden, ja on saanut alueen juoksijoita liikkeelle kiitettävästi.

Hyvä polkujuoksutapahtuma ei välttämättä vaadi suuria korkeuseroja. Komia Paukaneva Night Trail, Kuva Henri-Matias Latosaari

Tarve matalan kynnyksen osallistumiseen kasvaa

Samalla kun polkujuoksukonkarit innostuvat ultramatkoista ja ulkomaan kisoista, yhä suurempi joukko kuntoilijoita ottaa ensi askeliaan poluilla. Kun tietoisuus polkujuoksusta kuntoilun ja luontokokemukset yhdistävänä harrastuksena leviää, on tulokkaiden joukossa runsaasti ihmisiä, jotka tarvitsevat ohjattua lähestymistä lajin pariin.

Omatoiminen polkujuoksun aloittaminen ilman aiempaa kokemusta lenkkeilystä maastossa tai yhteyksiä sopiviin kavereihin on varsin vaativaa, ja jossain määrin rajoittaa harrastajamäärän kasvua. Tarve aloittelijaystävällisille väylille lajin pariin on ilmeinen ja kasvaa koko ajan. Toivottavasti tapahtumajärjestäjät, seurat ja muut yhteisöt laajentavat tarjontaa, sillä tulijoita on. Trailrunning.fi jakaa mielellään tietoa aiheeseen liittyen, joten laittakaa vinkkejä tulemaan mieluiten Facebook-viestillä.

Hyviä tapoja polkujuoksun aloittamiseen löytyy jo.  Esimerkiksi Suomen Latu ja Team Nordic Trail järjestävät ohjattua polkujuoksutoimintaa eri puolilla Suomea. Suomen Ladulla polkujuoksuryhmiä on jo noin 30 paikkakunnalla, ja Team Nordic Trailin ryhmiäkin löytyy jo toistakymmentä.

Osa tapahtumista järjestää yhteislenkkejä, joiden kautta myös voi aloittaa harrastuksen. Yhteislenkit ovat hyvä tapa tutustua muihin harrastajiin ja alueen reitteitin. Aktiivisia tapahtumia tällä rintamalla ovat ainakin Himos Trail, Helsinki City Trail, SisuXtrail, Bodom Trail ja Nuuksio Classic.

Vinkkejä omalta alueelta löytyy mm. lenkkiseuraa-listasta, johon on kerätty linkkejä vapaamuotoisiin ja ohjattuihin polkujuoksuryhmiin ja -seuroihin.

Team Nordic Trail juoksuttaa poluilla jo yli kymmenellä paikkakunnalla.

Polkujuoksuharrastus kisojen ulkopuolella laajenee

Edelliseen trendiin vahvasti liittyy myös se, että poluilla voi juosta myös muuten kuin kisoissa. Monelle kisatapahtumat ovat vain keino päästä mukaan hyvin järjestettyyn juoksukokemukseen, mutta siihen alkaa vähitellen löytyä muitankin tapoja.

Eri tahojen järjestämien polkujuoksuryhmien ja -koulujen lisäksi tarjolla on aikaisempaa enemmän mahdollisuuksia omatoimiseen polkujuoksuun. Kunnat ovat alkaneet merkitä reitistöjä, reittikarttoja ja -suosituksia tulee enemmän saataville, ja harrastajat itsekin osallistuvat reittien kunnostukseen.

Juoksulomalle kotimaan luontokohteisiin

Vuoden 2018 aikana nosti päätään uusi ilmiö, joka varmasti kasvaa jatkossa: polkujuoksulomailu. Aktiiviharrastajat suuntasivat lomamatkallaan Ylläkselle, Pallakselle, Rukalle, Kolille, tai johonkin muuhun upeaan aktiivilomakohteeseen tavoitteena nimenomaan lenkkeily poluilla. Osalla mukana seurasi perhe, joka näin pääsi myös polkujen makuun.

Treeni- tai kisapainotteiset lomareissut esim. Kanariansaarille ovat toki tuttuja osalle polkujuoksijoista jo pidempään, mutta nyt nousussa on juoksulomailu kotimaan polkujuoksukohteisissa. Tunnettujen kisojen kautta kohteiden mahtavat juoksumahdollisuudet ovat saaneet ansaittua huomiota, ja helposti junalla tai autolla saavutettavina ne ovat sekä kätevä että ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Toivottavasti alueelliset matkailutoimijat myös havaitsevat tämän trendin ja kehittävät tuotteita ja palveluita, jotka edistävät sitä entisestään. Miten olisi vaikka muutaman päivän huollettu juoksuvaellus jollakin kiinnostavalla kisareitillä?

Polkujuoksun näkymät vuonna 2019 näyttävät siis erittäin positiivisilta. Trailrunning.fi toivottaa kaikki lajista kiinnostuneet mukaan ja kannustaa kisojen, kurssien ja muiden tapahtumien järjestäjiä jatkamaan arvokasta työtä upean harrastuksen eteen. Oman juoksuohjelman suunnitelun pohjaksi vuoden 2019 kisakalenteri täydentyy koko ajan.

Nähdään poluilla!

Mikäpä näissä maisemissa on juoksennella. Suomen Ladun polkujuoksuleiriläisiä lenkin tauolla Kiilopäällä. Kuva: Antti Risikko