Suomen Ladulla laaja polkujuoksuohjelma – lähde mukaan juoksemaan tai ohjaajaksi!

Teksti ja kuvat: Antti Risikko

Suomen Latu on liikuttamiseen ja ulkoilijoiden edunvalvontaan keskittynyt ulkoilujärjestö, johon kuuluu yli 84000 jäsentä 190 yhdistyksessä. Suomen Latu edistää kaikenikäisten ulkoilua ja liikunnallista elämäntapaa – kaikkina vuodenaikoina. Järjestön tavoitteena on, että kaikki löytäisivät mielekkään tavan ulkoilla ja nauttia luonnosta.

Suomen Latu aloitti polkujuoksuohjaajien koulutuksen 2016 kun huomattiin, että uuden lajin parissa on kysyntää ja paikallisyhdistysten toimintaa voitiin lajin avulla vahvistaa. Kilpailutoimintaa järjestetään polkujuoksun puitteissa jo eri järjestäjien toimesta paljon, joten Suomen Latu keskittyy polkujuoksutoiminnassaan aktivoimaan ihmisiä liikkumaan maastossa ja nauttimaan maamme upeasta luonnosta ilman kilpa- tai tavoiteorientoitunutta näkökulmaa.

Suomen Ladun polkujuoksuleiriläisiä lenkin tauolla Kiilopäällä. Kuva: Antti Risikko

Suomen Ladun polkujuoksuleiriläisiä lenkin tauolla Kiilopäällä.

Sinustako polkujuoksun ohjaaja?

Harrastajamäärän kasvaessa Suomen Latu kouluttaa jatkuvasti lisää polkujuoksuohjaajia. Jos haluat jakaa omaa polkujuoksuinnostustasi ja osaamistasi muille, lähde ohjaajakurssille! Kurssilla opit ohjaamaan polkujuoksuryhmiä maastossa, opettamaan maastoon sopivaa juoksutekniikkaa, suunnittelemaan eri tasoisia reittejä ja tuntemaan polkujuoksuvarusteiden ominaisuuksia. Lue lisää kurssien sisällöstä Suomen Ladun sivuilta.

Ensimmäinen yhden päivän polkujuoksun ohjaajakurssi järjestettiin toukokuussa 2016 Suomen Ladun toimiston lähimaastossa Helsingin keskuspuistossa. Vuoden 2017 kurssien jälkeen säännöllistä polkujuoksutoimintaa on järjestetty Suomen Ladun jäsenyhdistysten toimesta useilla paikkakunnilla.

Toiminnan kehittämiseksi eri lajeissa ja liikuntamuodoissa toimii Suomen Ladussa erinäisiä työryhmiä. Suomen Ladun polkujuoksutyöryhmän tavoitteena on mm. kehittää lajin koulutustoimintaa. Polkujuoksutyöryhmän tavoitteena on myös kannustaa olemassa olevia polkujuoksuporukoita ja yhdistyksiä liittymään Suomen Ladun jäseniksi sekä tiedottaa mahdollisuudesta liittyä paikallisen latuyhdistyksen alaiseksi jaostoksi.

Tätä ennen on toki muodostettava yhteys itse latuyhdistykseen ja varmistettava että yhdistys on halukas ottamaan uuden lajin vastaan. Suomen Ladun yhdistyksen järjestämässä tapahtumassa osanottajilla on vakuutusturva, joka kattaa esimerkiksi yhteislenkin osallistujat, vaikka he eivät olisi yhdistyksen jäseniä.

Tulevana kesänä Suomen Latu järjestää toista kertaa polkujuoksuleirin Kiilopäällä 4.-11.7.2018, jossa on mahdollisuus osallistua kolmen eri tasoryhmän (kuntoilijoiden, aktiiviharrastajien tai perheiden) polkujuoksuharjoituksiin. Kiilopään polkujuoksuviikko on erinomainen mahdollisuus juosta upeissa tunturimaisemissa, tutustua muihin lajin harrastajiin ja nauttia Lapin kesästä. Lisätietoja viikosta.

Suomen Latu järjestää polkujuoksun kokeilutapahtumia yhdessä jäsenyhdistysten kanssa kevään ja alkukesän aikana ympäri maata. Tutustumistapahtumissa on mahdollisuus päästä ohjaajan opastuksella tutustumaan polkujuoksun saloihin sekä paikallisiin polkuverkostoihin. Kevään ja alkukesän tutustumistapahtumien kalenteri ja paikkakunnat löytyvät täältä.

Lähde mukaan Suomen Ladun polkujuoksutoimintaan juoksijana tai ohjaajana!

Leiriläiset lenkillä Kiilopään maastossa. Kuva: Antti Risikko

Leiriläiset lenkillä Kiilopään maastossa.