Suomeen ihastunut Alexey Polyakov aikoo kiertää koko Buff Trail Tourin

Suomi on alkanut kiinnostaa polkujuoksumaana ulkomaalaisia, mistä esimakua toi jo Bodom Trailin kattava ulkomaalaisedustus. Alexey Polyakov on yksi maamme kisoista innostunut. Bodom Trailillakin juossut moskovalainen aikoo tänä kesänä kiertää kaikki Buff Trail Tour Finlandin kisat. Hänet siis nähdään reitillä myös ensi viikolla kisattavalla NUTS Karhunkierroksella.

Mistä moinen into kiertää koko tour Suomessa, Alex?

Heti ensimmäisen Suomessa juoksemani kisan jälkeen (Bodom Trail 2016), tajusin, että haluan nähdä koko maan juoksemalla eri tapahtumissa. Viime vuosi meni swimrunningiin keskittyen. Koska tänä vuonna minulla ei ole swimrun-paria, päätin jatkaa seikkailua polkujuoksuun keskittyen – se on muutenkin hauskempi osa swimrunia. En halunnut vaihtaa maata!

Polyakov on kasvanut Etelä-Venäjän preerialla, mutta pitää itselleen kaikista kotoisimpana pohjoista havumetsää kumpuilevine maastoineen. Se saa miehen hakeutumaan säännöllisesti treenamaan niin Pietariin kuin Suomeenkin nykyisestä kotikaupungista Moskovasta. Moskovassa mies työskentelee sijoitusalan asiantuntijatehtävissä, mutta etsii urheiluintoilijana edelleen unelmiensa kotipaikkaa, josta poluille pääsisi kotiovelta.

Nuorena palloilulajeja, eritysesti koripalloa, korkealla sarjatasolla harrastanut Polyakov löysi – klassiseen tapaan – polkujuoksun vahingossa. Keväällä 2015 sairastuneelta kaverilta jäi numerolappu käyttämättä polkujuoksutapahtumassa. Alexey oli paikan päällä kannustusjoukoissa ja tarttui tilaisuuteen, vaikka ei ollut aiemmin juossut kuin maantiellä tai radalla.

10 kilometrin polkukilpailun jälkeen en voinut käsittää, miksi ihmeessä olin aiemmin juossut tiellä tai radalla. Sen jälkeen olen keskittynyt vain polkuihin. Juoksuharrastuksen tosissani löydettyäni en ole pelannut edes koripalloa!

Vaikka Alex ei päätoiminen urheilija olekaan, hän treenaa valmentajan kanssa alkukauden. Eikä ihan minkä tahansa valmentajan: Dmitry Mityaev on yksi maailman kovatasoisimpia vuorijuoksijoita, joka on sijoittunut mm. kolmanneksi Skyrunner World Seriesin kokonaistuloksissa viime vuonna.

Jahtaatko valmentajan innoittamana sarjavoittoa Suomen Buff Trail Tourilla?

Ennen kaikkea olen pitämässä hauskaa Suomen poluilla! Mutta kyllä olisi hienoa sijoittua kokonaistuloksissa Top 10:een. Parhaiten pärjään 20–30 kilometrin matkoilta, mutta haluaisin kehittyä nopeaksi 40–80 kilometrin kisoihin. En ole ennen juossut Lapissa joten Buff Trail Tourilla Karhunkierros, Pallas ja Tunturimaraton voivat olla rankimpia minulle. We’ll see!

Tammi-helmikuusta Polyakov on tyypilliseen tapaansa treenannut tiukan ohjelman mukaan. Lokakuun kieppeillä on aika vaihtaa hauskanpitoon ja tehdä urheiluaktiviteetteja enemmän huvin kuin suunnitelmien mukaan. Mutta siis tänä vuonna vasta Vaarojen Maratonin jälkeen. Vaihteluksi käy – paitsi tietenkin uinti – myös suunnistus, rogaining ja murtsikkahiihto.

Mitä paikkaa itse suosittelet polkujuoksijoille?

CXR kannattaa kokea! Siis Crimea X Run -tapahtuma. Maisemat ovat kuvankauniit syksyn väreissä, reitillä on mäkiä ja vähän vuoristoa, meri on lämmin. Ei siitä voi kuin pitää, lupaan sen!

Toivotamme Alexeylle hauskoja polkutapahtumia ja tsemppiä mittavaan koitokseen!

Alexey Polyakov Bodomin havumetsissä 2018. Kuva: Onevision.fi / Juha Saastamoinen

Alexey Polyakov Bodomin havumetsissä 2018. Kuva: Onevision.fi / Juha Saastamoinen