”Sitä vartenhan tässä treenataan, että kärkisijasta kilpaillaan” – konkarin ajatuksia kotimaan kisakauden alla

Retkijuoksua läpi Euroopan, treenileiriä Etiopiassa ja legendaarinen Trans Gran Canaria -polku-ultra, tätä kaikkea on mahtunut Jussi Nokelaisen (33) ohjelmaan ennen kotimaan kisakauden alkua.

Jussi Nokelainen on suomalaisessa mittakaavassa polkujuoksun konkari, ja hän on kilpaillut lajissa koti- ja ulkomailla vuodesta 2013 asti. Meriitteihin kuuluu podium-sijoituksia ja voittoja sellaisista suurimmista kotimaisista polkukisoista kuten NUTS Karhunkierros, NUTS Pallas, Nuuksio Classic ja Vaarojen Maraton. Ulkomailla hän on sijoittunut mm. kärkikymmenikköön Vibram Hong Kong 100 -polku-ultralla vuonna 2016.

NUTS Pallas 2016 Kuva: Aapo Laiho

NUTS Pallas 2016 Kuva: Aapo Laiho

Nokelainen on edustanut polkujuoksun maajoukkueessa Suomea useana vuonna. Hölkkämäyrien riveissä juoksevalta Nokelaiselta sujuvat sekä lyhyet että yli 100 kilometrin kilpailumatkat – ja kaikki siltä väliltä.

Polkujuoksun sivussa Nokelainen on yhdessä joukkuetoverinsa Joonas Kortelaisen kanssa myös hallitseva Ruotsin mestari hiihtoalpinismissa eli tutummin skimossa (ski mountaineering) joukkueen voitettua Keb Classic -kilpailun kevättalvella 2017.

Kotimaan polkujuoksukisojen kärkisijoilla keikkuneen Nokelaisen tilanne on nyt alkavalla kaudella astetta kiinnostavampi miehen keskityttyä edellisellä kaudella Intenational Skyrunning Federationin (ISF) vuoristoultrien kilpailusarjaan.

Sparrailu maailman kärjen kanssa on tuottanut tuloksiakin, kuten kaikkien aikojen parhaimman suomalaistuloksen TGC:n 126 kilometrin matkalta: Nokelainen oli 19. liki 1000 osanottajasta.

Siitä huolimatta, että Nokelainen ei omien sanojensa mukaan täysin tyytyväinen Sky Running -kilpailuidensa tuloksiin ollut, tapahtui kauden mittaan kuitenkin kisa kisalta parannusta sijoituksissa.

– Olen kisoja myös analysointimielessä läpikäynyt jälkeenpäin ja tarkastellut omia vahvuuksia ja heikkouksia. Näiden perusteella olen muokannut harjoittelua tulevalle kaudelle.

Vaikka Nokelainen ennen kaikkea polkujuoksija onkin, varsinaisessa harjoittelussa on ollut nyt aiempaa vähemmän poluilla juoksua, joskin asfalttia mies pyrkii välttelemään jo vammojen ehkäisemiseksi.

Sen huomasin juuri noissa Sky Running -kisoissa, että ylä- ja alamäissä olen hyvin kärjen vauhdissa, mutta varsinaisilla juostavilla osuuksilla vauhtia pitäisi olla enemmän. Että niissä syntyi ne erot, ja sitä yritän korjata nyt.

Trans Vulcania (75km), High Trail Vanoise (70km) ja Ultra Pirineu (110km) olivat pääkisat viimekaudella. Nokelainen piti tarkoituksella ”välikauden” kotimaan kilpailuista keskittyäkseen näihin ISF:n kisoihin, koska halusi selvittää oman tasonsa suhteessa kansainväliseen kärkeen.

– Lähinnä kiinnosti, millaiset kehittymismahdollisuudet itsellä on lajissa että kannattaako siihen käyttää enää samalla tavalla aikaa.

Mutta tässä sitä kuitenkin keskustelemme Nokelaisen kanssa alkavan kotimaan kauden suunnitelmista.

– Eihän tätä polkujuoksua nyt malta lopettaa, kun tämä on niin hauskaa. Tulee nähtyä upeita reittejäkin! hän toteaa itsekin huvittuneena.

Paitsi, että edessä on toukokuussa polkujuoksun MM-kilpailut Espanjan Penyagolona Trails -kisassa, millaisin ajatuksin Hölkkämäyrien ykköspyssy on suuntaamassa alkavaan kauteen kotimaassa?

– Tavoite on kiertää ainakin neljä Buff Trail Tour Finlandin (BTTF) kilpailua: ensin Bodom Trail, sitten Aulanko Tower Trail sekä lopuksi Vaarojen Maraton – ja siinä välissä todennäköisimmin NUTS Pallas.

Lisäksi pohdinnassa on jokin isompi kilpailu Japanissa, jonne Nokelainen on joka tapauksessa lähdössä vaimonsa kanssa syksyllä.

Nokelaista viehättää myös ajatus osallistumisesta erilaisiin kyläjuoksutapahtumiin kesän mittaan, eli tarkoitus ei ole pitäytyä pelkästään poluilla. Syntyjään jämsäläinen Nokelainen ei myöskään tahtoisi jättää välistä entisen koti- ja nykyisen työkaupunkinsa polkujuoksutapahtumaa.

– Erilaiset pienemmät kyläkisat voi ottaa vauhdikkaampina treenilenkkeinä. Karijoen puolimaratonille ja Kiimasen Savuhölkkään olisi ainakin hauska osallistua. Himos Trailin perusmatkalle otan luultavasti myös osaa, kun se järjestetään tutuissa harjoitusmaastoissa, lääkärinä Jämsässä työskentelevä juoksija summaa.

Sitä Nokelainen hiukan harmittelee, etteivät he ole samassa maajoukkueessa Henri Ansion kanssa tänä vuonna. Ansio osallistuu lähes ikonisen statuksen saaneeseen Zegama-Aizkorrin polkukilpailuun, joka pidetään vain pari viikkoa MM-kilpailujen jälkeen.

Meillä voisi olla oikeasti hyvät mahdollisuudet pärjätä tänä vuonna MM-kilpailujen joukkekisassa, etenkin jos vielä Henkkakin olisi ollut mukana. Mutta olen iloinen Henkan puolesta: eihän tuollaista mahdollisuutta kuin Zegama voi jättää välistä, kun sinne on ihan älyttömän tiukka seula.

Polkuja Jussi Nokelainen pääsee Ansion kanssa kuitenkin jakamaan, kun mitellään Buff Trail Tourissa. Nokelainen on lähdössä tourille voittoja tavoittelemaan. Ansio taas puolustaa viime vuoden Trail Tourin kokonaisvoittoaan sarjassa.

– Sitä vartenhan tässä treenataan, että kärkisijasta kilpaillaan, Nokelainen toteaa tyypillisen vaatimattomaan, mutta päättäväiseen tapaansa.

Millaisesta treenikaudesta puhutaan, kun tähtäimessä on voitto kotimaan polkukisojen kovatasoisimmassa sarjassa?

– Alkuvuosi meni aika pitkälti ulkomailla. Retkijuoksua teki mieli ylipäänsä kokeilla, joten tein reissun ilman lentämistä Euroopassa, juoksemalla Saksassa Travemündestä Hampuriin ja Englannissa Doverista Lontooseen.

Lontoosta Nokelainen lensi Etiopiaan neljäksi viikoksi treenaamaan korkeampaan ilmanalaan, 2700 metrin korkeudessa sijaitsevaan Sulultan kylän ”juoksukeskukseen”. Ensimmäisen viikko meni totutellessa ja kolme viikkoa mies treenasi täysillä. Samaan aikaan keskuksella kuntoaan viimeisteli muitakin kestävyysjuoksijoita kuten ME- ja olympiavoittajasiskokset Tirunesh ja Genzebe Dibaba sekä Sir Mo Farah. Etiopiasta Nokelainen otti suunnan suoraan kohti Gran Canariaa.

– Ehdin Kanarialla pari viikkoa tutustua paikkoihin ja juosta Toni Validon kanssa reittiä läpi ennen varsinaista kilpailua.

Kisassa samat miehet tekivätkin kaksi parasta suomalaissijoitusta kautta aikojen.

40528305672_9b5de808e0_k

Luuletko, että kotimaan kärkikahinoissa nähdään uusia nimiä vai pitävätkö vanhat konkarit pintansa?

– Kyllä siellä sekä BTTF:n että UTTF:n Top 10:ssä uusia nimiä muutama varmasti on. Suunnistajat yleensä nyt ekana mieleen tulee.

Itse Nokeainen seuraa erityisellä mielenkiinnolla oman seuransa Hölkkämäyrien Toni Malmia, joka juoksi elämäsä ensimmäisen ultramatkan NUTS Pallaksella viime kesänä sijoittuen 15 kärkeen, ja syksyllä Malm oli jo 6. Vaarojen Maratonin 86 kilometrin kilpailussa.

– Uskoisin, että Malm pyörii kärkikympissä ainakin noilla pidemmillä matkoillaan tällä kaudella. Sijoittui hyvin TGC:n maratonillakin helmikuussa.

Niin ikään Ultra Trail Tourin osalta kiinnostus kohdistuu oman seuran mieheen eli Toni ”Don” Validoon, joka tosin kilpailee Hoka One One -tallin nimissä.

– Don Valido on tietenkin UTTF:lle tosi vahva voittajaehdokas, jos vain pysyy paikat ehjänä. Pystyy hyvin haastamaan Juuso Simpasta. Valido on kovassa kunnossa, kunhan ei riko itseään.

Hölkkämäyrien osalta seurana Jussi Nokelainen toivoisi, että entistä useampi osallistuisi lenkkeilyn lisäksi myös kisoihin.

– Naisten edustus on nyt aika vähäinen. Yksi tavoitteista tälle kaudelle on sparrata viime kesänä ensimmäisen ultransa juossut Elsa Varja maaliin Tromsø Skyracesta, joka on ensimmäinen vuorikilpailu Elsalle – mutta en usko, että siinä on mitään ongelmaa, Nokelainen vakuuttelee hymyillen.

Kuva: Elsa Varja

Kuva: Elsa Varja

(Toim. huom. Elsa Varja on tämän haastattelun toimittaja.)

Jussi Nokelaisen tuloksia viimeisen vuoden aikana:

2017

44. Trans Vulcania  (75 km), La Palma, Kanariansaaret

24. High Trail Vanoise  (70 km), Ranska

18. Ultra Pirineu (110 km), Espanja

 3. Himos Trail (26 km)

2018

  1. Trans Gran Canaria (126 km), Kanariansaaret