Salpalinja Trail Run lunasti lupauksensa

Sunnuntaina 27.8. juostiin monimuotoisia polkuja Lappeenrannassa, Etelä-Karjalassa. Salpalinja Trail Runin ilmoituksen lupaus upeasta maastosta, vaativasta reitistä, Saimaan rantamaisemista ja laatujärjestelyistä piti paikkansa. Myös sää suosi tapahtumaa kun sunnuntai oli sateiden jälkeen mukavan poutainen ja sopivan viileä.

_DSC1983

Kuva Salpalinja Trail Run

Toista kertaa järjestetty Salpalinja Trail Run on nimetty alueella sijaitsevan sotahistorian suuren rakennustyön, Salpalinjan mukaan. Puolimaratonin reitti ylitti panssarikaivantoja ja polku kulki kiviesteiden keskeltä. Matka kulki myös pitkin rantakallioita, joilta aukenivat kauniit näköalat Saimaalle. Pääasiassa polut mutkittelivat metsässä, ja matkalle osui monenlaista alustaa, joustavaa kangasmaata, mutaisia notkoja, kivikoita, juurakoita, suota, jyrkkäpiirteisiä rantakallioita ja lyhyitä hiekkatiepätkiä. Korkeuserot olivat maltillisia, mutta notkojen ja kallionhuippujen kautta polveilevalla reitillä riitti silti kipuamista.

Tapahtuman järjesti Raja-Karjalan Suunnistajat. Seuran kokemus suunnistustapahtumien järjestämisestä näkyi toimivana kokonaisuutena ja iloisina talkoolaisina. Matkoina olivat päämatka 21km, Kipakka 10km sekä lasten 5km ja 1km. Lisäksi vain muutamaa päivää ennen kisaa päätettiin osanottajien toivomuksesta järjestää myös 5km:n kuntosarja. Osallistujia oli 172, joista lapsia ja nuoria 35. Kipakkaan osallistui 80 ja päämatkalle lähti 51 juoksijaa.

_DSC1520

Lasten juoksun vauhdikasta lähtöä. Kuva Salpalinja Trail Run

Kisakeskus sijaitsi Lappeen koululla, asutusalueen reunamilla sopivasti keskellä juoksumaastoja. Paikalle oli helppo saapua navigaattorin opastuksella ja tien varrella näkyi opasteina rastilippuja suunnistusseuran perinteiseen tapaan. Pysäköintitilaa oli reilusti ja liikenteenohjaus sujui mallikkaasti. Liikuntasalin pukuhuoneet ja WC:t olivat kilpailijoiden käytössä ja keskuksessa oli myyntipisteitä sekä mahdollisuus testata ja lainata maastojuoksukenkiä. Lapsiperheille koulun piha tarjosi mainiosti viihdykettä ja järjestäjät olivat huomioineet myös pienempien lasten vanhempia tarjoamalla maksullista lastenhoitoa Muksulassa, joka sijaitsi samassa pihapiirissä päiväkodin aidatulla pihalla.

DSC_0020

Naisten 21km:n voittaja Heidi Haapasalo saa kiriapua loppusuoralla Kuva Maija Koskinen

Reitti oli merkitty hienosti tiheällä nauhoituksella ja maahan maalatuilla nuolilla. Tästä huolimatta tapahtui jokunen eksyminen, mutta kaikki lähtijät pääsivät kuitenkin maaliin asti. Olisi mukavaa jos polkujuoksureiteillä yleistyisi tapa sijoittaa matkan varrella kilometrimerkkejä, joista pystyisi seuraamaan omaa etenemistään. Monelle aloittelijalle voi olla yllättävää, miten matka taittuu poluilla reilusti hitaammin kuin sileää juostessa.

Tapahtumassa oli myös oheisohjelmaa yhteistyökumppaneiden järjestämänä. Paikalla oli VPK:n kalustoa ihmeteltävänä ja Salpalinjan oppaat kertomassa lähiseudun historiallisista kohteista. Päivän aikana oli myös kaksi opastettua kierrosta näille kohteille.

Lappeenrannassa juostavan Salpalinja Trailin matkat sopivat monen tasoisille osallistujille. Kokeneille polkujuoksijoille ja suunnistajille reitti on mukavan vaihteleva ja haastava. Aloittelijoilla taas on mahdollisuus tutustua polkujuoksuun joko lyhyemmillä reiteillä tai rauhalliseen tahtiin puolimaratonilla. Reitti on tehty taidolla mielenkiintoisen vaihtelevaksi sisältäen nopeita pätkiä ja paljon tarkkuutta vaativia teknisiä kivikoita ja juurakoita sekä raskasta suota. Lapsiperheille tapahtuma on hieno mahdollisuus harrastaa yhdessä polkujuoksua.

DSC_0043

Miesten päämatkan kärkikolmikko, Eemeli Airaksinen (vas.), Jonne Lakanen ja Ville Nykänen. Kuva: Maija Koskinen

 

Kisan tulokset löytyvät täältä.