Poluilla juoksijaa suojelee itse presidenttikin – Ylen kärkihanke tuo lajin kaikkien olohuoneisiin ja mobiililaitteisiin

Mennään Metsään -ohjelmasarjaa on jo ehditty hehkutella vähän kaikissa polkujuoksun some-kanavissa, eikä turhaan. Kokonainen ohjelmasarja, joka on rakennettu polkujuoksun ja kansallispuistojen ympärille, on upea asia niin harrastajille kuin lajille itselleenkin. Se toivottavasti innoittaa mukaan uusia toimijoita nostaen polkujuoksun profiilia Suomessa.

Miten tässä näin kävi, että Nuuksioon kokoontuu 400 yhteislenkkeilijää ja Yle tekee suoraa lähetystä tapahtumasta? Mistä tässä kaikessa on kyse? Kysyin asiaa koko hankkeen isältä ja äidiltä eli tuottaja Marko Krapulta.

Yle mennään metsään Nuuksio 20180414

Marko Krapu avajaislenkkiä ohjaamassa. Kuva: Kari Koskinen

Pitää mennä reilu vuosi taaksepäin ja Hossan kansallispuiston avajaisiin. Siellä Marko Krapu sai iltalenkillään kaksi ajatusta: miksi hän ei ollut juossut täällä aiemmin ja miten nämä upeat kansallispuistot tulisivat kaikille tutuiksi.

Krapu itse löysi polkujuoksun seitsemän vuotta sitten ja näkee lajissa paljon hyviä puolia, jotka moni muukin polkujuoksija varmasti jakaa. Lajissa on vahva yhteisöllisyys, mutta sitä voi helposti tehdä yksin. Metsä ja luonto ovat rauhoittavia elementtejä, mutta toisaalta kilpailuhenkinenkin saa kisatapahtumista itselleen tavoitteita.

Hossasta palattuaan Krapu esitteli Ylen tuotantoportaalle ideansa kaikki kansallispuistot esittelevästä ohjelmasarjasta. Ohjelman tavoitteeksi asetettiin luonnossa liikkumisen ja ihmisten onnellisuuden lisääminen. Mennään Metsään -hanke oli syntynyt. Sopivasti Ylen luontotoimituksella oli samantyyppinen projekti aluillaan. Kun nämä sovitettiin yhteen, oli Marko Krapulla ja Yle Luonnon tuottajilla pian vedettävänään koko Yleisradion kärkihanke vuodelle 2018!

Polkujuoksu valikoitui ohjelmasarjan lajiksi, koska sen voi aloittaa miltä kuntotasolta tahansa ja iästä riippumatta. Esimerkiksi suunnistus lajina olisi vaatinut enemmän navigointitaitoja rajoittaen yleisötapahtumia, joten se ei täyttänyt matalan kynnyksen ehtoja.

Ratkaisevaa valinnassa oli kuitenkin se, että Krapu on kokenut nimenomaan polkujuoksupiirien yhteishengen erityisen lämpimäksi ja helposti lähestyttäviksi. Ihmiset jakavat auliisti tietojaan ja ottavat uudet mukaan toimintaan. Sellaisena hän toivoo lajinsa myös säilyvän tämän hetkisestä polkubuumista huolimatta.

Mennään Metsään -ohjelmakiertueen aikana Krapu järjestää avoimet yhteislenkit lähes jokaisessa Suomen kansallispuistossa, ja Yle tekee tapahtumista sisältöä tv- ja radiolähetyksiin sekä Yle Areenaan. Aiempaa polkujuoksukokemusta ei tarvitse yhteislenkeillä olla, vaan tarjolla on eripituisia lenkkejä ja vauhtiryhmiä kuntotason mukaan. Kävelläkin siis saa.

Yle mennään metsään Nuuksio 20180414

Nuuksiossa mukana oli kaiken ikäisiä. Kuva: Kari Koskinen

Polkujuoksijan päiväuneksi voisi sanoa sitä, että lisäksi yhteislenkkien pohjalta kootaan digitaalinen polkujuoksureitistö, jonka tiedostoja kuka tahansa voi ladata vaikka puhelimeensa. Digi-reitistön avulla pystyy yhteislenkkireitit käymään myös omatoimisesti. Toisin sanoen tästä eteenpäin löytyy jokaiseen puistoon takuuvarmasti polkujuoksureitti – ihan jo ensivisiitille.

Ohjelmakiertueen avajaisia siis vietettiin auringon paisteessa Nuuksiossa menneenä lauantaina 14.4. ja seuraavaksi vuorossa on Teijon kansallispuisto. Ylen sivuilta löytyy kiertueen aikataulu ja ohjeet yhteislenkeille osallistuville. Tuleekohan tasavallan presidentti Sauli Niinistö kokeilemaan polkujuoksua kotiseudulleen, sillä hän on myös Mennään Metsään -hankkeen suojelija?

Kokeneita polkujuoksijoita Marko Krapu toivoo avukseen ohjaajiksi yhteislenkeille. Yhden miehen voimin kun on hankalaa viedä satapäistä joukkoa metsään.

Yle mennään metsään Nuuksio 20180414

Lennokas lähtö kohti ensimmäistä yhteislenkkiä. Kuva: Kari Koskinen

Marko Krapu vinkkaa, että lenkin vetämisestä kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä hankkeen kumppaniin Suomen Latuun tai suoraan häneen sähköpostitse*. Opaskokemusta ei tarvitse olla, mutta kartanlukutaitoa tarvitaan, koska maastoissa ei ole reittimerkkejä. Mahdollinen ensiapupätevyys kannattaa mainita, ja Krapu toivoo kanssavetäjiltään positiivista otetta. Plussaa saa, jos tuntee kansallispuiston jo ennestään hyvin.

Maamme kansallispuistot todella ovat aarreaittoja ja keskenään hyvinkin erilaisia, kuten Krapu kuvailee. Suotavaa on, että ne tulevat ihmisiä lähemmäksi – myös kansainvälisesti. Kiertueen aikana on tarkoitus tuoda esiin myös luonnossa liikkujan vastuu; miten kansallispuistoissa tulee toimia esimerkiksi roskien, koirien ja jokamiehenoikeuksien osalta. Ohjeita Krapu toivoisi puistoihin enemmän myös vierailla kielillä, jotta turistitkin osaisivat toimia etiketin mukaan.

Hankkeen moninaiset ja kunnianhimoiset teemat ovat ainakin tv-lähetysten osalta toisaalta vielä haaste. Mennään Metsään -avajaislähetys oli melko raskas katselukokonaisuus, koska infoa tuli hyvin erilaisista aihealueista paljon ja ripotellusti. Hypittiin tulentekovinkkien, puunhalauksen, polkujuoksutekniikan ja asiantuntijahaastattelujen väliä. Tämä toivottavasti tasoittuu, kun ohjelma löytää formaattinsa.

Pidempään lajia harrastaneena pisti miettimään, millä referenssillä vaikkapa tekniikkavinkit on ohjelmaan poimittu.  Niistä tuli enemminkin olo, että polkujuoksu on rakettitiedettä kuin helposti lähestyttävää. Poluilla on melko yhdentekevää, mikä on askelfrekvenssi: se on maantiejuoksijoiden apuväline. Polulla askeltiheys per minuutti riippuu maastosta. Olennaisia ylipäänsä tällaiset tiedot ovat juoksijalle vasta, kun alkaa tavoittellisesti treenaamaan lajia.

Pitäisin itse huomion ohjelmasarjan alussa sellaisissa asioissa, kuten riittävässä jalkojen nostelussa kompastumisten välttämiseksi tai keskeisissä juoksuvarusteissa, kun lähdetäänkin kaduilta erämaahan.

Yhtä kaikki Mennään Metsään on suurenmoinen mahdollisuus lajista kiinnostuneille ja kunnianosoitus sen parissa jo menestyksekkäästi ja hyvässä hengessä toimineille. Nyt kannattaa lähteä maan korpeen ja tutustua vähän vieraampiinkin kansallispuistoihin.

Nuuksion avajaistapahtumassa lenkkeilijoiden antamien positiivisten palautteiden perusteella ilmassa on myös vahvaa ennustetta onnellisuuden lisääntymiselle, joka Marko Krapunkin ensimmäinen tavoite kiertueelle on.

Polku on oikea!logo

 

*Lenkkien vetämisestä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Suomen Latuun / Wilhelm Stenbacka tai toimittaja Marko Krapuun työsähköpostin kautta. Se on muotoa etunimi.sukunimi@yle.fi.

 

, , ,