Polkujuoksun MM-kisan ennakkotunnelmia

Polkujuoksu on perinteisesti ollut varsin vapaamuotoinen harrastus, mutta lajissa järjestestetään myös virallisia MM-kilpailuja. Tänä vuonna MM-kisat juostaan lauantaina 29.10. Peneda-Gerês luonnonpuistossa Portugalissa. Kisareitillä on mittaa 85km ja nousumetrejä kertyy 4,680m. Reitti on vaihtelevaa ja vuoristoista, ja sen suurimmat yhtämittaiset nousut ovat noin 1000m.

 

mmprofiili

 

Suomen joukkueessa on mukana kotimaan kisojen terävin kärki ja muutama ulkomailla näyttönsä antanut juoksija. Suomalaisnaisista lauantaiaamuna 5:00 Portugalin aikaa (7:00 Suomessa) ovat lähtöviivalla Jaana Leivo, Anna Marin, Noora Pinola ja Riikka Tulppo. Miehissä maailman tasosta mittaa ottavat Henri Ansio, Tomi Halme, Tero Halme, Kai Langel, Tomi Mikkola, Jussi Nokelainen ja Eetu Nordman.

 

Henkilökohtaisten kisan lisäksi kisassa jaetaan joukkueiden MM-mitalit. Joukkueen tulos on kuudesta etukäteen nimetystä juoksijasta kolmen parhaan yhteenlaskettu aika. Viime vuonna Suomen miesten joukkue sijoittui hienosti kuudenneksi, ja tiimin tämän vuoden suoritusten perusteella kunnon pitäisi riittää vähintään samaan.

 

mmreitti

 

Henkilökohtaisessa kilpailussa odotamme jännityksellä, mihin suomalaisten kunto riittää. Kansainvälisen polkujuoksuliiton ITRAn rankipisteiden perusteella haaste on kova. Suomen paras ranking löytyy Tomi Halmeelta (785), kun esim. Norjan joukkueen heikoin ranking on 807.

 

Rankipisteet eivät kuitenkaan kerro kaikkea, sillä suomalaiset eivät juurikaan ole vielä käyneet maailmalla niitä keräämässä. Kotimaan kisoissa on kauden aikana nähty selvää tason nousua, ja yksittäisiltä joukkueen jäseniltä on nähty mielenkiintoisia väläytyksiä maailmalta pitkin vuotta.

 

Suurimmat suosikit sekä miehissä että naisissa löytyvät Ranskan ja Espanjan joukkueista. Naisten ennakkosuosikkeihin lukeutuu myös Ruotsin Emilie Forsberg, joka on kuntoutunut hyvin talven polvivammastaan.

 

Suomen joukkueesta kannattaa seurata varsinkin Henri Ansiota, joka on paukutellut ennätyksiä uusiksi koko kesän ja lähtee parantamaan viimevuotista 33. sijaa. Tomi Halme (viime vuonna 24.), Eetu Nordman (73.) ja Jussi Nokelainen (36.) ovat myöskin hyvin valmistautuneita tekemään tulosta.

 

Kärkinelikkoa täydentämässä ovat Kataloniassa asuva Kai Langel, jolle reittiprofiilin pitäisi sopia hyvin, sekä joukkueen ensikertalaiset Tero Halme ja Tomi Mikkola. Janne Hietala ei loukkaantumisten jäljiltä ole vielä kisakunnossa, mutta toimittaa paikan päältä liveraporttia. Se löytyy Salomon-Suunto racing teamin Facebook-sivulta. Jannelta saamme kisan aikana muutaman päivityksen myös trailrunning.fi:n puolelle.

 

Naisten joukkueesta Jaana Leivo on esittänyt loistavia tuloksia kesän aikana Suomen Buff  Trail Tourilla, ja Anna Marin on taas menestynyt hienosti Euroopan pitkillä ultrilla. Riikka Tulpolla on ollut haastava syksy, mutta on kuitenkin valmis kisaamaan. Noora Pinolalla on paljon kokemusta pitkistä ultrista ja hyvä tulos aiemmin tältä vuodelta Madeira Island Ultra Traililta, joten kuntoa ja kokemusta löytyy juuri tällaiseen koitokseen.

 

Kisan jälkeen palaamme joukkueen tuloksiin ja tunnelmiin.

iRunFar -nettisivun ennakko miesten kisasta ja naisten kisasta.

 

dsc_0882

Henri Ansio viimeisteli MM-kisakuntoa Helsinki City Traililla 15.10. Kuva: Poppis Suomela

 

Teksti: Kai Langel, Terho Lahtinen