Polkujuoksun MM-joukkueen mietteitä kesän kisasta

Polkujuoksun MM-kilpailut käydään 10. kesäkuuta Badia Pratagliassa Italian Toskanassa 49km:n matkalla. Suomen joukkueeseen valittiin neljä naista ja kahdeksan miestä, ja joukkue julkistettiin maaliskuun lopulla. Utelimme hiukan joukkueen jäsenten tavoitteista ja tunnelmista kauden kynnyksellä. Tenttiin kuului kolme kysymystä:

1. Mikä sai hakemaan paikkaa joukkueessa?
2. Mitkä ovat tavoitteesi kisassa?

3. Miten aiot valmistautua urakkaan?

Trailrunning.fi toivottaa tiimille hyvää treenikevättä ja kaikkien aikojen parasta MM-menestystä!

 

Naiset

IMG_2888Mira Hämäläinen-Iho
1. Hain joukkueeseen, koska minulla oli takana loistava kilpailu Trans Gran Canaria 82 km Helmikuulta (naisten 7). Lisäksi olen pitkästä aikaa päässyt treenaamaan koko talven terveenä, ja se varmasti näkyi myös Kanarian tuloksessa.
2. Tavoitteeni on parantaa omaa suoritusta, eli juoksua Kanarialta. Vauhti ja kilpailu tulee olemaan paljon kovempaa kuin Kanarialla ja matka paljon lyhyempi, mutta oma paras juoksu ja kilpailu tavoitteena Italiassa.
3. Valmistaudun lisäämällä kovien tehotreenien määrää talvesta ja juoksemalla joitain pienempiä kilpailuja harjoituksena kevään aikana. Lisäksi testailen joitain uusia varusteita kevään aikana, kuten kenkiä ja kisareppua. Tähän asti en ole ollut kilpailuissa kauhean tarkkana repun painosta, mutta nyt mietin näitäkin asioita tulevaa kisaa ajatellen.

 

vaarojenmaraton2016-jaana-leivo-kuva-juha-saastamoinen
Jaana Mononen
1. Halusin mukaan MM-joukkueeseen siksi, koska viime vuoden kisoista jäi juoksullisesti ja tankkauksen onnistumisen osalta hieman hampaankoloon. Tänä vuonna on vuorossa lyhyt matka, noin 50km – mikä on tutumpi matka minulle.
2. Tavoitteena on tehdä tasaisen vahva juoksu ja sijoittua 20 joukkoon. Tämä vaatii onnistumista myös energia- ja nestetankkauksen osalta.
3. Talven yli olen tehnyt säännöllisesti mäkitreeniä ja keskittynyt parantamaan ylämäkiominaisuuksia. Perus juoksu- ja lihaskuntotreenit ovat tietysti olleet myös ohjelmassa.

 

 

unnamed-6Irina Nousiainen
1 .Näin ilmoituksen että on mahdollista hakea joukkueeseen. Ensin innostuin, mutta sitten aloin epäröimään omien mahdollisuuksien suhteen. Avopuolisoni kuitenkin kannusti hakemaan ja niin se hakemus tuli tehtyä.
2. Ensikertalaisena MM-edustajana sijoituksellisia tavoitteita on vaikea sanoa, kun ei ole kokemusta tasosta, osanottajamääristä jne. Tavoite on juosta elämäni toistaiseksi paras juoksu ja auttaa joukkuetta parantamaan sijoitusta.
3. Kisaan valmistaudun pääosin kotiseudullani Keuruulla ja teen myös Jyväskylässä Laajavuoressa mäkiharjoituksia. Valmistavina kisoina toimivat ainakin Nuts Karhunkierros 53km ja sitä ennen mahdollisesti Bodom Trail tai joku muu pienempi kisa.

 

20160622_192930Maija Oravamäki
1. Jospa kolmas kerta toden sanoisi. Olisin osallistunut kisaan jo 2015, mutta kevään sairastelujakso esti kisareissun toteutumisen. Viime vuonna osallistuin Havaijin Ironman -kisaan, joka kisattiin samoihin aikoihin MM-trailin kanssa. Nyt on siis kolmas yritys päästä lähtöviivalle saakka. 🙂
2. Huippukuntoinen Jaana Mononen sijoittui viime vuonna hienosti 18:ksi. Sen perusteella asetan sijoitustavoitteekseni pääsyn top 20 joukkoon.
3. Talvella olen pitänyt hapenottoa yllä osallistumalla hiihtokisoihin. Hiihtoloman jälkeen aloin pikkuhiljaa lisätä juoksumäärää. Pääsiäisenä lähden ystäväni Sanna Kullbergin kanssa viikoksi Italiaan ja siellä aioin kerätä paitsi juoksukilometrejä myös nousumetrejä. Kotiin palattuani käyn muutaman viikonloppureissun Syötteellä juoksemassa mäkiä. NTR:n Trail Cup Oulussa, Bodom Trail ja NUTS KK 31km toimivat hyvinä harjoituskisoina.

 

Miehet

Henri Ansio
1. Hyvin menneiden viime vuoden Portugalin MM-kisojen jälkeen jäi tuntuma, että maailman kärki ei enää ole järisyttävän kaukana ja tänä vuonna ollaan myös mukana taistelemassa kärkisijoista entistä kovemmin.
2. Tavoitteet kisassa on parantaa viime vuoden tulosta ja hyvänä päivänä sijoitus 10 parhaan joukkoon on mahdollinen. Matkana on tällä kertaa 49 km ja +3000m, joka pitäisi sopia itselle vielä paremmin kuin viime vuoden 85 km reitti.
3. Talven treenit ovat menneet hyvin, ja ensimmäiset kevään kisat ovat antaneet hyviä merkkejä siitä, että kunto on parempi kuin viime vuonna. Huhtikuussa tähtäin on SM-puolimaratonilla, jonka jälkeen treenit keskittyvät MM-kisoihin. Silloin siirryn maantieltä poluille, ja mukaan tulee myös reilusti enemmän mäkitreeniä. Toukokuussa Malminkartanon mäki ja keskuspuiston polut tulevat varmasti tutuiksi. Avaintreeneinä on toukokuussa 3-4 kpl pitkiä lenkkejä, joista osa mäkitreeninä, jossa nousua kertyy +1000-2000m ja osa 3-4 h polkupitkiksinä. Viimeistelynä on vielä Karhunkierroksen 53km viimeisenä pitkiksenä ennen MM-kisoja.

DZ9R0911

Henkka lähtee NUTS Karhunkierrokselle pitkikselle. Siis reittiennätys vaarassa…

 

trail mm matkallaTero Halme
1. Olin viime vuonna Portugalin MM:issä mukana. Se meni lähinnä varmistellen maalinpääsyä säädyllisessä ajassa. Nyt matka on vähän lyhyempi ja sellainen mitä olen juossut aikaisemminkin, jolloin uskallan lähteä alusta asti kovempaa liikkeelle ja testaamaan vauhtia muita vastaan.
2. Erityistä sijoitustavoitetta ei ole, mutta jos häviäisin veljelleni Tomille alle 30 min, niin se olisi hyvä suoritus.
3. Matka on sen verran lyhyt, että oma treenaamiseni ei eroa määrällisesti normaalista maratontreenistä. Sen verran tosin muutan harjoittelua lumien sulettua, että teen pari lenkkiä viikossa pururadalla tai poluilla. Lisäksi teen muutamia 1km ja 2km vertikaalitreenejä Malminkartanolla, jotta reidet tottuvat vaadittavaan vertikaalimäärään.

 

Tomi Halme
1. MM-kisat ovat aina MM-kisat, vaikka polkujuoksussa sillä ei välttämättä ole ihan samaa statusta kuin esim. 100 km tai 24h MM-kisoissa. Taso on kuitenkin näissäkin kisoissa laajentunut vuosi vuodelta, ja siellä pääsee juoksemaan samassa kisassa maailman parhaiden polku-/vuorijuoksijoiden kanssa ja näkee tuttuja sekä Suomesta että muualta maailmasta.
2. Tavoite noin TOP-30:ssä. Aikatavoitetta on vaikea asettaa, koska reitti on entuudestaan tuntematon.
3. Suomessa on hieman nihkeästi hyviä harjoittelupaikkoja, mutta Malminkartanolla tulee varmasti vierailtua useamman kerran ennen kisaa, ja pääsiäisenä Kuopiossa pääsee tekemään mäkitreeniä Puijolla. Sen lisäksi keväällä tulee kisailtua sekä polkukisoissa että maantiematkoilla aika ahkerasti.

Trail_WC_2016_Tomi

Tomi on pukenut Suomi-paidan päälleen jo useamman kerran, ja toimii nyt kokemuksensa ansiosta myös joukkueenjohtajana.

 

Joonas-nuuksio

Joonas Kortelainen
1. Tällä kertaa MM-kilpailut järjestetään sen verran aikaisin, että ne sopivat hyvin harjoittelukauteeni. Matka on pituuden ja nousun puolesta minulle sopiva. Pohjalla on toistaiseksi paras vuorihiihtokauteni, ja kunto on hyvällä mallilla. MM-kilpailut ovat kesäkauden kohokohta ja on hienoa päästä kilpailemaan maailman- ja Suomen polkujuoksukärjen kanssa.
2. Tavoitteena on tehdä ehjä ja nousujohteinen suoritus ja parantaa edellistä MM-sijoitustani (43. sija, Annecy 2015).
3. Peruskunto on tällä hetkellä hyvä. Nyt on tärkeä saada juoksu kulkemaan ja jalkoihin pitkien matkojen vaatimaa lihaskestävyyttä. Väljyyttä juoksuun haetaan lyhyemmistä kisoista (SM-maastot, kylähölkät) ennen MM-kilpailuja.

 

Tomi Mikkola
FB_IMG_14782711619601. Viime vuoden MM-kisoista jäi paljon hampaankoloon, ja halu päästä ottamaan revanssi Suomi-paita päällä sai minut rustamaan hakemuksen. Suomen edustaminen rakkaan lajin arvokisoissa on henkilökohtaisesti iso juttu.
2. Tavoitteeni on tulla kisaan elämäni kovimmassa kunnossa. Haluan juosta ehjän nousujohteisen juoksun ja antaa itsestäni kaiken irti. Suomalaisittain kliseisesti sanottuna katsotaan mihin se lopussa riittää kovatasoisessa kisassa.
3. Harjoittelu on talvella onnistunut ihan kohtalaisesti. Olen kehittänyt maksimialuetta ja ylämäkijuoksua, joka on itselleni heikkous. Nyt kun kilpailuun on reilu pari kuukautta, pyrin nostamaan juoksumääriä ja tekemään laadukkaita kilpailuvauhtisia ja hieman kovempia tehotreenejä mäkisessä maastossa. Toisin sanoen pyrin nousujohteiseen ja mahdollisimman laadukkaaseen täsmäharjoitteluun.

 

FQ4A2688Antti Nisonen
1. Hain paikkaa joukkueessa edustamani polkujuoksuryhmä Antin Tallin puolesta. Jonkun on näytettävä esimerkkiä.
2. Tavoite on urani tähän mennessä paras henkilökohtainen MM sijoitus, joka on sinänsä ”helppoa” koska edessä on ensimmäinen MM startti. Aivan pelkkä läpijuoksu ei kuitenkaan riitä vaan haluan onnistua kuntoni edellyttämällä tavalla.
3. 5-6 viikkoa runsaasti treeniä ja sen jälkeen kevyempää. Toki huomioin harjoittelussa reittiprofiilin. Lenkit suuntautuvat nyt keväällä paljon poluille ja ylämäkiin.

 

 

Eetu Nordman
1. Vaikka polkujuoksusta on tullut arjessa elämäntapa, niin kilpailuvietti ja itsensä mittaaminen maailman parhaiden kanssa teki päätöksestä helpon hakea mukaan. Näen myös laadukkaan maajoukkuetoiminnan yhtenä lajin monista positiivisista viesteistä ja toivon, että Suomessa polkujuoksu olisi lähitulevaisuudessa loistavan kuntoliikuntamuodon lisäksi varteenotettava kilpaurheilulaji. 2. Olen ollut maajoukkueessa 2015 ja 2016. Viime syksynä sijoitus oli 47. joka ei aivan tyydyttänyt pahojen kramppailujen myötä. Tällä hetkellä kondis on parempi kuin koskaan, ja asioiden mennessä nappiin top 30 (pöljänä päivänä top 20) on mahdollinen.
3. Tein suunnitelmat jo syksyllä, vaikka kisapaikka ei ollut varma. Olen hakenut talven ja kevään perusvauhtien nostoa tasaisilta alustoilta kohti puolimaratonin SM:ää 22.4. Sen jälkeen alkaa täysi keskittyminen polkuihin ja mäkiin. Bodom Traililta Teneriffalle treenaamaan, josta välilento vertti-maailmancuppiin La Palman Transvulcaaniaan ja sieltä takaisin Teidelle ja Mascalle hakemaan nousuja. Viimeiset viikot kotimaan mäissä. Malminkartano ja Messilä tulevat varmasti tutuiksi, huom. juosten 😉

Salomon CMS_Day2-78

Siinteleekö taustalla Eetun lennokkaan askeleen salaisuus, Malminkartanon mäki?

 

IMG-20150718-WA0001Joni Seppä
1. Hain paikkaa joukkueeseen, koska haluan ennen kaikkea haastaa itseäni. MM- kisa tapahtumana kuulostaa niin hienolta että se pistää varmasti yrittämään parhaani.
2. Tavoitteena on ehjä suoritus ja saada itsestäni irti se mitä saatavissa on. En ole kansainvälisissä polkukisoissa ennen ollut, joten sijoitustavoitteen asettaminen on hieman hankalaa. Kaikki kisaan tulevat ovat tietysti kovia, mutta jämäsijoituksia en ole lähdössä hakemaan.
3. Tulevien parin kuukauden aikana pääpaino on pitkissä harjoituksissa ja mäkien sahaamisessa kotiseudulla Keuruulla. Toukokuussa valmistavana kisana on NUTS Karhunkierroksen 31 km. Sitä ennen vauhtia haetaan parista lyhyemmästä maantiekisasta.