Polkujuoksukansa kruunaa kauden 2017 valtiaat Kolilla

Suomen polkujuoksukauden perinteinen huipennus, Vaarojen Maraton juostaan jo kahdettatoista kertaa Kolin kansallispuiston poluilla 6.-7.10. Metsä on tänä vuonna varsin märkä ja pimeä, mutta silti – tai juuri siksi – juoksijat kirmaavat sinne intoa puhkuen. Viikonlopun aikana juostaan Suomen polkujuoksucupien BUFF Trail Tour Finlandin ja Ultra Trail Tour Finlandin finaalit, ja yhteensä tapahtumassa nähdään noin tuhat hienoa juoksusuoritusta.

Vaarojen Maratonin avaa 130 kilometrin perjantaina kello 20:00 starttaava ultrasarja. Juoksijoiden urakka koostuu kahdesta 65km:n kierroksesta. Maali sulkeutuu lauantaina puoliltaöin, joten tästä sarjasta löytyvät luultavasti myös kisan viimeiset osanottajat, jotka muut juoksijat kannustavat maaliin juhlavasti 28 tunnin taivalluksen jälkeen. Valoisaa on lauantaina noin 12 tuntia, eli suuri osa matkasta taitetaan otsalamppujen valossa.

vaarojen-maraton-2016-131-km-herajoen-ylitys-kari-kuninkaanniemi

130km:n juoksijat Herajoen ylityksessä. Kuva: Kari Kuninkaanniemi

 

Miesten puolella ykkössuosikkina matkaan lähtee Ultra Trail Touria selvästi johtava Juuso Simpanen. Vastus on kuitenkin kova, sillä viivalla ovat mm. viime vuonna jaetulle kakkossijalle juosseet Miika Lahtela, Markus Juvala. Juvalalla tosin UTMB:n rasitus saattaa vielä tuntua. Muita ehdokkaita kärkitaistoon ovat Ville Maksimainen ja telakalta hyvässä iskussa palannut Toni Valido.

Simpanen tuumaili pari päivää ennen starttia seuraavasti:
– Erittäin odottavaiset ja innokkaat tunnelmat ennen kauden päätöskisaa. Olen Nuuksion jälkeen pitänyt treenimäärät hyvin maltillisina, mutta muutamat laadukkaat täsmätreenit olen saanut tehtyä, ja ne ovat sujuneet ihan mallikkaasti. Uskon että podiumille tavoittelevia kavereita löytyy paljon enemmän kuin sinne mahtuu, joten hyvin mielenkiintoinen kisa on varmasti tulossa.

Naisten 130km:llä on kova kolmikko Saara Päätalo, Lotta Korhonen ja Piia Nieminen. Korhonen johtaa Ultra Trail Touria selvästi ja vie sen nimiinsä, jos pääsee ongelmitta maaliin.

86km:llä ennakkoon vahvimpia naisia ovat Nuuksio70:n voittaja Pirjo Saukko ja NUTS Karhunkierroksen 80km:n ykkönen Piia Siitonen. Miesten selvä ennakkosuosikki on Miikka-Pekka Rautiainen, jolle vastusta tarjoaa mm. Tomi Mikkola.

dsc01760

 

Yksi Suomen suurimpia maratoneja

Vaaroilla juostaan osanottajamäärän perusteella yksi Suomen top-3 maratoneista. 42,5km:n kilpasarjassa on 550 ilmoittautunutta, ja retkisarja mukaan lukien maratonille lähtee lähes 700 juoksijaa. Sitä suurempia Suomessa ovat vain Helsinki City Maraton ja mahdollisesti viikko Kolin jälkeen juostava Vantaan Maraton.

Naisten maratonin kärkeen on oikeastaan vain yksi ehdokas, kotimaan polkujuoksuissa tänä kesänä voittamaton Maija Oravamäki, joka BUFF Trail Tourin mestaruus on juoksemista vaille valmis. Oravamäki kertoi lähtevänsä kisaan samalla höyryllä kuin kauden muihinkin kisoihin, joten kovaa suoritusta odotellaan.

Jaana Monosen kausi katkesi loukkaantumiseen, joten kakkospaikka niin Vaaroilla kuin koko Tourilla on vahvimmin NUTS Karhunkierroksen voittaneen Eija Hartikaisen ulottuvilla.

Tourin kolmossijasta ja viimeisestä valmennusstipendistä on tulossa tiukka taisto, sillä ennen kisaa kolmantena olevalla Sanna Viitasella on pisteitä jo neljästä kisasta, kun taas yhteispisteiden 5. Mia Tuoriniemi, 7. Janna Anttila ja 8. Mirva Purkunen saavat lukea Vaarojen pisteet hyväkseen täysimääräisinä.

Miesten BUFF Trail Tour ratkesi jo syyskuun alussa Nuuksiossa Henri Ansion karattua tavoittamattomaan johtoon. Ansio on ylivoimainen suosikki myös Kolilla. Ansio lupaa lähteä tämän vuoden Vaaroille rennosti, kun kokonaiscupin voitto on jo takataskussa.

– Voin lähteä paineettomassa tilanteessa nautiskelemaan reitistä ja kisasta. Alussa hieman muita tarkkaillen liikkeelle ja sitten 30km:n jälkeen lisätään vauhtia, jos löytyy vielä paukkuja. Kisa toimii myös hyvänä treenipitkiksenä ja valmisteluna kahden viikon päästä juostavaan Les Templiers -kisaan Ranskassa, suunnittelee Ansio.

Kärkiveikkauksissa on syytä huomata myös kisan aiempi reittiennätyksen haltija Simo-Pekka Fincke ja hyvän kauden juossut Sami Vähänen. Vähänen on viemässä Trail Tourin kakkossijan ja Janne Hietala pitänee kolmannen sijan, mutta Fincke voi hyvällä juoksulla nousta yhteistilanteessa seitsemänneltä sijalta neljänneksi vain kolmen kisan pisteillä.

Joensuun oma poika Kai Reiman tosin tuskin luopuu nelossijasta suosiolla, joten Ansion takana juoksijoilla riittää panoksia ja yleisöllä jännitystä. Mielenkiintoista on myös nähdä Vaarojen 86km:n moninkertaisen voittajan Antti Lepistön veto tällä kertaa yhdellä kierroksella.

Vauhtia ja vaaroja 13,5km:lla

Tapahtuman pikamatka on Kolin ja Mäkränvaaran polkuja kiertävä 13,5km:n lenkki, joka perinteisesti on nostanut esiin uusia nimiä ja junioreita. Miesten puolella lähtölistasta erottuu huippusuunnistaja Aaro Asikainen, josta ennustamme päivän ensimmäistä maalilinjan ylittäjää. Asikainen kertoi kisajärjestäjien haastattelussa Facebookissa merkinneensä ensi vuoden BUFF Trail Tourin kisoja jo kalenteriin – tosin toistaiseksi lyijykynällä. Toivotamme Asikaisen lämpimästi tervetulleeksi polkukarkeloihin!

Vaarojen 13,5km on täysipainoista polkujuoksua, jonka reippaat nousut vaativat polut ja jylhät maisemat ovat upea ensikosketus polkujuoksuun ja tiukka haaste myös kokeneille juoksijoille. Viime- ja tämän vuoden reittiuudistus paransi suhteessa eniten 13,5km:n reittiä, joka ennen oli melko tievoittoinen. Tämä näkyy lähtölistassa niin, että moni aktiivipolkujuoksijakin on tällä kertaa valinnut kisan lyhyimmän matkan. Näin säästyy kivasti energiaa päättäjäisviikonlopun sosiaaliseen ohjelmaan!

Trailrunning.fi toivottaa raskasta mutta antoisaa kisaviikonloppua kaikille!

Vaarojen Maratonin GPS-seuranta: www.gpsseuranta.net > tapahtumat
Vaarojen Maratonin kisasivut
BUFF® Trail Tourin pistetilanne
Ultra Trail Tourin pistetilanne
Viime vuoden kisaraportti

10539189_774995539210596_1168643081919132034_o

Ruskamaisemia Ryläyksen laelta. Kuva: Aapo Laiho