Parmaharju Trail: 10 kilometriä mutaa ja 192 porrasta

Turku Trail Cupin päättäneellä Parmaharju Traililla polkujuostiin 14.10.2017 hyvin perinteisessä syyssäässä, jossa vettä vihmoi ja varpaat kastuivat jo reitin ensimmäisellä kilometrillä. Runsaiden sateiden ansiosta reitti oli vielä tavanomaistakin liukkaampi ja ennen lähtöä järjestävät varoittelivat kilpailijoita pahimmista paikoista.

Matkoina Parmaharjulla oli 10 kilometriä sekä 20 kilometriä, jossa kympin lenkki kierrettiin kahdesti. Kymmenen kilometrin polkulenkki sisälsi hyvin monipuolista alustaa. Kangasmetsän ja kallioiden lisäksi reitillä saatiin kirmata erityisesti monenlaisessa mudassa. Kastumista ja kuraa ei poluilla voinut väistää, mutta onneksi pahemmilta haavereilta vältyttiin ja ilmeet rapaisilla kasvoilla olivat iloisia kisan jälkeen.

Turku Trail Cupin osakilpailuista rankimmaksi mainostetulla Parmaharju Trailin kympin lenkillä nousua oli yhteensä 200 metrin verran. Lenkillä noustiin Parmaharjulle kolmesti ja matkalla oli myös pienempiä nyppylöitä. Hyvin merkitty reitti kiersi alueen luontopolkuja ja pieniä pätkiä mentiin myös latupohjilla. Olipa polkulenkillä kaksi lyhyttä polutonta metsäpätkääkin. Erikoisuutena reitillä olivat yhdeksän kilometrin täyttyessä edessä noussut hyppyrimäki ja sen jyrkät 192 porrasta.

parmaharjun portaat

Tästä Parmaharjun portaat vasta alkoivat.

Turkulainen Salla Tuomola oli kisapäivän aamuna vielä epäröinyt, osallistuisiko ollenkaan juoksuun, sillä märkä ja liukas keli ei houkuttanut. Kympin kisan jälkeen Salla oli kuitenkin yhtä hymyä:
– Parmaharju Trail oli paras tähänastisista maastojuoksukisoistani Turun lähimaastoissa. Kisanjälkeiseen hyvään oloon ja itsetyytyväisyyteen vaikuttivat etenkin huono valmistautuminen, karmea keli ja ennen starttia koettu kylmästä ja märästä johtunut vastenmielisyys, jopa aikeet kisan jättämisestä väliin.

– Kun rypee reilun tunnin märässä ja mutaisessa metsässä rankalla reitillä, kyllä sen jälkeen vaan tuntee elävänsä taas! Hieno tapahtuma, hyväntuulista porukkaa, juoksemista parhaimmillaan. Oma juoksu meni yllättävän kivuttomasti: pari kertaa rähmälleen, kerran harhaan. Kanssakisaajat osoittivat hienoa urheiluhenkeä. Ja portaiden jälkeen laskettelu maaliin tuntui todella hienolta.

Sallan lennokas kisaraportti Parmaharjulta löytyy hänen Running Diaries -blogistaan. Allekirjoittaneen taaperrusta kisan jälkijoukoissa taas voi lukea tarkemmin Taivaanrannan juoksija -blogistani.

Eveliina Hirvonen

Kastumiselta oli Parmaharjulla mahdoton välttyä, totesi myös naisten 10 kilometrin voittaja Eveliina Hirvonen. Kuva: Antti Suonpää.

Parmaharjulla tehtiin Inov-8 Turku Trail Cupin osallistujaennätys, kun Liedon harjumaisemissa kisattiin kahdella matkalla noin 90 polkujuoksijan voimin. Naisten 10 kilometrin matkalla voiton vei Eveliina Hirvonen ja 20 kilometrin kisan voittaja oli Piia Randell. Miesten kympin voitto meni Eero Lehtoselle vain kolmen sekunnin marginaalilla.

Ennakkoon eniten mielenkiintoa kohdistui miesten 20 kilometrin kisaan, johon oli ilmoittautunut tuore Vaarojen maratonin ykkönen Henri Ansio. Pidemmän matkan kärki juoksikin jo ensimmäisen kierroksen selvästi kympin voittajaa nopeammin. Toiseksi tullut Juuso Hakala pysyi Ansion vauhdissa 18 kilometrin ajan, mutta viimeisten parin kilometrin aikana Ansio veti lähes minuutin eron ja tuli voittajana maaliin ajassa 1:24:13. Hakala arveli kisan jälkeen hyötyneensä nastakengistä, mutta ilman nastureita juossut Ansio vei silti pidemmän korren. Kolmanneksi miesten pitkällä matkalla maaliin juoksi ranskalainen Maxime Rauturier.

Juuso Hakala Henri Ansio Maxime Rauturier

Miesten 20 kilometrin kärkikolmikko: Juuso Hakala, Henri Ansio ja Maxime Rauturier.

Turku Trail Cupin kokonaiskisan voittajat olivat selvillä pian Parmaharjun kisan jälkeen. Naisten kokonaiskisan voitti melko ylivoimaisesti Piia Randell, joka saalisti täydet pisteet Parmaharjun lisäksi myös Ruissalo Traililta. Toiseksi kokonaiskisassa juossut Wilma Grönroos varmisti palkintopallisijan tasaisen varmoilla juoksuilla läpi kauden. Eveliina Hirvonen keräsi pisteitä vain kolmesta osakilpailusta, mutta kahden ykkössijan ansiosta kokonaispisteet riittivät kolmanteen sijaan.

Miesten kokonaiskisassa kolmen kärki oli tasaisempi ja vain kokonaiskisan voittaneella Jukka Uitolla oli tulostaulukossaan yksi voitettu kisa. Kokonaiskisassa toiseksi tullut Jaakko Lehto ja kolmanneksi sijoittunut Ilkka Heinonen olivat juosseet tasaisen hyviä kisoja läpi kauden, ja loppupisteissä ero kakkosesta kolmoseen oli vaivaiset kaksi pistettä. Turku Trail Cupin kokonaispisteet löytyvät naisten osalta täältä ja miesten osalta tästä linkistä.

Turku Trail Cup järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa, mutta järjestäjät vihjailivat, että ensi vuoden suunnittelu on jo käynnissä. Mukaan tulee mahdollisesti lisää osakilpailuja ja sekös turkulaista polkujuoksukansaa ilahduttaa!