Nuuksion polut kuntoon talkoovoimin

Nuuksio Classicin tukirahalla iso merkitys

Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueella sijaitseva Nuuksion kansallispuisto on suosittu retkeilykohde. Jääkaudelta peräisin olevat jylhät korkeuserot sekä kymmenet lammet ja järvet ovat tehneet Nuuksiosta myös polkujuoksijoiden paratiisin. Viime vuosina lajin harrastajat ovat osallistuneet alueen polkuverkoston ylläpitoon.

Vuodesta 2012 lähtien järjestetyn Nuuksio Classic Trail Marathonin reitti kulkee kansallispuiston upeissa maisemissa, ja tapahtuma on saavuttanut vankan suosion harrastajien keskuudessa. Viimeiset pari vuotta jokaisesta osanottomaksusta on ohjattu 10 euroa Metsähallitukselle Nuuksion polkujen ja muiden lähistön luonnonsuojelukohteiden ylläpitoon.

– Nuuksio Classicin tukirahalla on ostettu noin kahden kilometrin verran pitkospuita sekä useita kuormia soraa ja mursketta, joita käytetään kosteimpien ja kuluneimpien kohtien paikkaamiseen, Metsähallituksen puistomestari Teemu Laine kertoo.

Uusia_pitkospuita_Haukkalammen_lahistolla_kuva-Metsahallitus

Uusia pitkospuita Haukkalammen ja Kattilan välisellä yhdysreitillä. Kuva: Metsähallitus

Parhaillaan reittejä kestävöidään monissa eri kohteissa. Työmaita on Laineen mukaan käynnissä Nahkiaispolkuun, Haukankierrokseen, yhdysreitteihin ja uuteen Soidinkierrokseen liittyen. Päällystämisen lisäksi huolletaan ja uusitaan myös muun muassa siltoja, opasteita ja reittimerkintöjä. Polkuverkoston kunnossapito maksaa vuosittain noin 40 000 euroa, ja Nuuksio Classicin tuella on ollut iso merkitys.

– Käytännön työt ovat helpottuneet, kun materiaalia on voitu hankkia kerralla suurempia määriä. Kun kansallispuiston varastossa on riittävästi pitkospuita, voidaan myös töitä tehdä parhaaseen mahdolliseen ajankohtaan. Kärjistäen voisi sanoa, että välillä on ollut tilanteita, joissa pitkospuita olisi pitänyt päästä ajamaan maastoon talven lumilla, mutta ajettavaa on saatu vasta lumien sulettua, Laine sanoo.

Rahallisen tuen lisäksi Nuuksio Classicin järjestäjät ja juoksijat ovat osallistuneet reitin kunnostustöihin talkoissa.

– Meille juoksijoille Nuuksio on yksi Suomen hienoimpia lenkkeilykohteita, ja haluamme omalla toiminnallamme pitää huolta alueen reittien kunnosta niin juoksukäyttöön kuin muuhun ulkoiluun, kertoo Nuuksio Classicin järjestäjien edustaja Terho Lahtinen.

Nuuksio Classic järjestetään jälleen 2. syyskuuta. Perinteisen maratonmatkan lisäksi tarjolla on uutuutena 70 kilometrin ultrajuoksu. Osa osanottomaksusta ohjataan jälleen Metsähallitukselle.

– Hyväkuntoiset polut ovat niin retkeilijöiden kuin juoksijoidenkin mieleen, ja ne varmistavat, ettei liikkumisen aiheuttama kulutus laajene turhaan polkujen ulkopuolelle. Näin alueen reitit pysyvät tapahtuman ansiosta paremmassa kunnossa kuin ilman sitä, arvioi Lahtinen tyytyväisenä.

Nuuksion suosio kovassa kasvussa

Käyntimäärät Nuuksiossa ovat kasvaneet tasaisesti. Vuonna 2010 kirjattiin noin 177 000 käyntiä, viime vuonna jo lähes 340 000. Tilastoissa näkyy erityisesti Suomen luontokeskus Haltian avaaminen kesällä 2013. Suurin osa kävijöistä tulee pääkaupunkiseudulta, mutta myös ulkomaalaisten osuus kasvaa kaiken aikaa.

– Luontokeskuksen ja yrittäjien palvelutarjonta on lisääntynyt ja kansallispuistoon on tehty lisää helposti saavutettavia merkittyjä reittejä ja muuta palveluvarustusta. Nuuksiossa järjestettävien tapahtumien määrä on mielestäni myös suurempi kuin aiemmin, Laine luettelee kävijämäärän kasvuun vaikuttaneita tekijöitä.

Nuuksion suosituin retkeilykohde on Haukkalammen alue ja siellä etenkin Haukkalammen saari ja Mustalammen keittokatokset. Lisääntyneistä kävijöistä huolimatta poluilla ei ole ruuhkaa, vaan sinne mahtuvat sulassa sovussa niin retkeilijät, marjastajat kuin polkujuoksijatkin.

– Koska suuremmat tapahtumat vaativat erillisen luvan Metsähallitukselta, tehdään ne alueen luontoon liittyvät yksityiskohdat huomioiden. Esimerkiksi polkujuoksun harrastajat eivät jätä roskia jälkeensä ja valmiita polkuja käyttäessään he eivät kuluta maastoa uusissa paikoissa. Pidemmillä matkoilla eivät vauhdit kasva liian suuriksi, joten myös kansallispuiston muut kävijät tulevat hyvin huomioiduksi, Laine sanoo.

Teksti: Nuuksio Classic Trail Marathonin tiedote.
Kisa juostaan 2. syyskuuta. Lisätietoja nuuksioclassic.com

Pitkospuutalkoot Bodom Trailin reitillä keväällä 2017. Kuva: Terho Lahtinen