Nuuksio Classicin suosio jatkaa kasvuaan – ennakkotunnelmia kisan aattona

Nuuksion kanervikkoa. Kuva: Aapo Laiho

Seitsemättä kertaa juostava Nuuksio Classic Trail Marathon kerää polkujuoksijat lauantaina 1.9. Nuuksion kansallispuiston poluille. Tapahtuma on noussut lyhyessä ajassa Suomen suosituimpien maratonien joukkoon, ja tänä vuonna myös kilpailullinen taso on kovempi kuin koskaan.

Ennätyksellisestä yli 800 osanottajasta maratonmatkalle lähtee vajaat 600, ja toista kertaa ohjelmassa olevan 72km:n Nuuksio70 -ultrajuoksun listoilla on noin 170 nimeä. Lisäksi Nuuksio Mini Maratonille pinkaisee runsaat 50 innokasta lasta ja nuorta.

Tapahtuman suosion kasvu näkyy ja tuntuu monin tavoin.
— Jouduimme sulkemaan ilmoittautumisen jo heinäkuussa, kun osanottajamäärä tuli täyteen. On hienoa nähdä, että elämyksellinen juoksu luonnossa kiinnostaa, ja yhä useampi kuntoilija uskaltaa lähteä näin pitkälle lenkille, iloitsee tapahtuman johtaja Terho Lahtinen.

— Lauantaina Nuuksion poluilla on paikoin vilskettä. Toivomme ulkoilijoiden kannustavan juoksijoita, ja muistutamme osanottajia, että poluilla on myös muita liikkujia. Aikaisempina vuosina tämä on sujunut hienosti, ja varmasti näin käy myös nyt, arvio Lahtinen, joka toivottaa myös kotiyleisön seuraamaan kisaa. Linkit GPS-seurantaan, livetuloksiin, kuulutukseen ja somekanaville löytyvät kisan etusivulta nuuksioclassic.com.

Nuuksio Classicin perinteeseen kuuluu tapahtuman tuotoista tehtävä lahjoitus, jonka kohteen osanottajat ja kisaorganisaatio päättävät yhdessä. Jo neljättä kertaa lahjoitus suunnataan Nuuksion kansallispuiston reittien ylläpitoon.

Metsähallitus on ilahtunut Nuuksio Classicin osanottajien lahjoituksesta Nuuksion kansallispuistoon.
— Kiitämme juoksijoita tärkeästä tuesta, jolla hankitaan pitkospuuta ja soraa, jolla kunnostamme kuluneimpia retkeilyreittejä” sanoo Harri Karjalainen, Rannikon puistoalueen puistonjohtaja.

— Nuuksion poluilla kävi viime vuonna 319 000 retkeilijää, pääosin pääkaupunkiseudun asukkaita, mutta myös aasialaiset matkailijat ovat löytäneet tänne, avaa Karjalainen kulumisen syitä.

Terho Lahtinen luovutti tukisumman Metsähallituksen Minttu Perttulalle vuoden 2017 kisassa. Kuva: Aapo Laiho

Ansio ja Jantunen maratonin suosikit

Kuivan kesän ja uusien pitkospuiden ansiosta reitti on tällä hetkellä erittäin vauhdikkaassa kunnossa. Kun myös kilpailullinen taso on selvässä nousussa, odottavat järjestäjät kovia tuloksia.

— Maastossa matka taittuu kolmanneksen hitaammin kuin tiellä, joten alle neljän tunnin maratontulos Nuuksiossa on jo kovaa luokkaa, arvioi Lahtinen ja veikkaa, että lauantaina nähdään enemmän kuin yksi reittiennätys.

Miesten maratonilla selvä suosikki on Nuuksion moninkertainen voittaja Henri Ansio, joka nimissä on myös reittiennätys 3:07:59.
— Syksyn päätavoite on ensi viikon 100 km:n MM-kisoissa, ja Nuuksio toimii hyvänä viimeistelynä sinne. MM-kisan läheisyyden takia tarkoitus on lähteä rauhallisesti liikkeelle ja kiristää vauhtia lopussa jos on tarvetta, paljastaa Ansio suunnitelmansa.

Ansion rauhallinenkin vauhti riittänee karistamaan muut kannoilta, mutta kisanalusviikolla lähtölistalle ilmestyi mies, joka tuskin päästää Ansiota helpolla. Bodom Traililla Ansion kantapäitä kolkutellut Antti Parjanne starttaa nyt Nuuksiossa ensimmäistä kertaa.

— Viime vuonna oli jo ilmo sisässä, mutta jalkavaivat tuli sotkemaan. Edellisinäkin vuosina vammat tai samanaikaiset suunnistuksen SM-kisat ovat olleet esteenä. Nyt ei esteitä ole, mutta en silti uskaltanut ilmoittautua etukäteen, kertaa Parjanne, joka on kiertänyt Nuuksoin ristiin rastiin kartta kädessä.

Henri Ansio matkalla vuoden 2017 mestaruuteen. Kuva: Aapo Laiho

Jantunen jahtaa naisten kärkisijoja

Naisten maratonilla on odotettavissa mielenkiintoinen kisa, kun maantiemaratonin SM-voittaja Hanna Jantunen lähtee ottamaan mittaa Nuuksion poluista ja saa haastajakseen suunnistaja Yvonne Gunellin, läpimurtokauttaan juoksevan Oona Hilkamon ja Himos Trailin tuoreen voittajan Hanna-Mari Siivosen.

— Kesällä tuli juostua suunniteltua vähemmän pitkiä lenkkejä, joten hieman jännittää jalkojen kestävyys. Sain Alpeilla heinäkuun lopulla sitkeän flunssan, joka on jatkunut aina näihin päiviin asti. Lähden kuitenkin taistelemaan kärkisijoista. Jos tulos tyydyttää, yritän saada vielä paikan Vaarojen Maratonille, taustoittaa Jantunen.

Myös Gunell on ollut flunssainen, ja seuraa terveydentilan kehittymistä viimeiseen asti.
— Lähden reippaasti heti alussa, jos vain olen terve, tuumii Gunell, joka ei ole erikoisesti valmistautunut kisaan.
— Tavoitteena on nauttia juoksusta ja jaksaa hyvin loppuun asti. Hyvä sijoitus olisi tietysti plussaa.

Ensimmäiselle maratonilleen lähtevä Hilkamo juoksee nilkka teipattuna, mutta lähtee silti reippaasti matkaan.
— Tavoite on sijoittua kolmen parhaan joukkoon ja saada hyvät pisteet BTTF:n kokonaisrankingiin ja paikka Vaaroille, linjaa Hilkamo, jonka varsinaiset tavoitteet ovat vasta ensi kaudessa.

Buff Trail Tourin finaaliasetelmat muotoutuvat

Maratonilla jaetaan Buff Trail Tourin pisteitä ja pedataan asemia finaaliin lokakuun alussa Kolilla. Sarjaa johtavat Jere Pajunen ja Maija Oravamäki ovat keränneet aikaisemmista kisoista täydet pisteet, mutta onnistuessaan Ansio ja Jantunen nousevat aivan heidän kantaansa ennen Vaarojen Maratonia.

— Kauden Trail tour voitosta tulee tiukka kamppailu, joka melko varmasti ratkeaa vasta Vaarojen loppunousussa, arvio Ansio.

Myös naisten kisassa saatetaan nähdä ratkaisu Jantusen ja Oravamäen välillä vasta Vaaroilla. Ennen Nuuksiota Hilkamo ja Gunell ovat hyvillä kahden kisan pistellä erinomaisessa kyttäysasemassa kokonaiskisan kannalta. Onnistunut juoksu Nuuksiossa nostaa heidät mitalitaistoon Vaaroilla.

Miesten puolella Pajusen ja Ansion kohtaaminen Kolilla puhuttaa jo nyt. Heidän takanaan mitaleille kärkkyy vahvimmin Jussi Nokelainen, joka kuvaa Nuuksiossa livekuvaa maastosta kisan somekanaviin.

Buff Trail Tourin pistetilanne

Polkujuoksiaj tunnistaa leveästä hymystä. Kuva: Aapo Laiho

Tuoriniemi ja Majuri naisten ultran kärkipari

Lähtölistan perusteella naisten Nuuksio70:llä on odotettavissa tasainen kisa, jonka kärkiletkasta löytynevät ainakin viime vuoden hopeanainen Mia Tuoriniemi Mikkelistä ja heinäkuun NUTS Ylläs Pallaksen 134km:n kakkonen Henna Majuri Porista. Tasaisessa kisassa on tilaa myös uusille nimille, joita odotamme nousevan kärkipäähän.

Molemmat kertovat työkuvioiden haitanneen harrastuksia, mutta lähtevät silti innolla matkaan.

— Hyvillä mielin olen kisaan lähdössä, tykkään kovasti Nuuksion reitistä. Jos pääsisi ehjänä maaliin ja aikakin olisi viimevuotista tasoa, voisin olla suoritukseeni tyytyväinen, toteaa Tuoriniemi.

— Nautin todella, kun saan liikkua luonnossa, aivan mahtava harrastus, iloitsee Majuri, joka on löytänyt polkujuoksun vasta hiljakkoin. Kaikki tänä keväänä-kesänä juostut kilpailut ovat olleet minulle täysin uusia kokemuksia. En ole koskaan käynyt Nuuksiossa, joten en tiedä yhtään, mihin olen matkalla, tuo Majuri esiin polkujuoksun seikkalullisen elementin.

Onko se kunto nyt kohdallaan? Juuso Simpanen mietteliäänä 2017 Karhunkierroksen lähtöviivalla. Kuva: Aapo Laiho

Miesten ultralla kovatasoinen taisto

Miesten 72km on yksi kotimaan tämän kesän polku-ultrien helmistä. Viime vuoden mestari ja reittiennätystä 6:36:20 nimissään pitävä Juuso Simpanen pääsee matkaan kesän jalkavaivoista toipuneena ja saa rinnalleen kovia haastajia.

Simpasta kirittävät toukokuussa NUTS Karhunkierroksen 80km:lla reittiennätyksen kellottanut Tero Ruokolainen ja Jussi Kumpula, joka nappasi elokuun alussa hopeasijan Pyhä Tunturimaratonilla. Karhunkierroksella pitkään Ruokolaisen tahdissa juossut Venäjän Maxim Voronkov on myös yksi mitalisuosikeista.

— Mahtavaa päästä kahden kuukauden polven kuntoutuksen jälkeen takaisin kisahommiin, hehkuttaa Simpanen.

— Nuuksioon on aina kiva tulla, järjestelyt pelaa ja polut ovat mukavan vaativia. Kunto ei ole vielä siellä missä sen toivoisi olevan, mutta kroppa on nyt täysin terve. Lähden enemmänkin nauttimaan matkasta ja hakemaan omaa parasta, tämän hetken kunnon mukaista suoritusta, Simpanen suunnittelee.

Tero Ruokolaisen kesän treenit ovat sujuneet hyvin, ja mies lähtee luottavaisena matkaan. Ylipitkien lenkkien sijaan harjoittelu on keskittynyt lihaskunnon ja juoksun perusvauhdin nostoon. Nuuksion maastot ovat Ruokolaiselle uusi tuttavuus, mutta maanmittausalan ammattilainen on tutkinut reittikarttaa huolella ennen kisaa.

— Odotan nopeaa neulas- ja kalliopolkua, mutta myös syheröistä rantajuurakkoa. Liikkeelle lähden haastajan ajatuksin. Viivalla on kovia miehiä, joten tossu saa nousta kiitettävästi, jos meinaa kärkijoukoissa tulla ruutulipulle. Reittienkkakin kiinnostaa, mutta niin se varmasti kiinnostaa muitakin, heittää Ruokolainen pilke silmäkulmassa.

Kisan seuranta kotikatsomoissa ja maastossa

GPS-seuranta (kaikki ultrajuoksijat, maratonin ennakkosuosikit)
Online-tulokset ja väliajat
Kisan nettisivu. Uutisissa lisää suosikkien ennakkotunnelmia.
Facebook (livekuvaa maastosta ja muita päivän kuulumisia)
Instagram @nuuksioclassic, #nuuksioclassic, #nuuksioclassic2018, #nuuksio70
Twitter: @nuuksioclassic, #nuuksioclassic, #nuuksioclassic2018, #nuuksio70

Kisasivun yleisön ohjeet ja reittikartta auttavat kannustajia maastossa, jonne pääsee kätevästi vuokraamalla fatbiken luontokeskus Haltiasta biking.fi:n kautta.