NUTS Ylläs Pallas kesätunnelmissa

Yöttömän yön tunnelmaa Äkäskeron laella pääsevät kokemaan 100km:n ja 160km:n juoksijat. Kuva: Rami Valonen

Helteinen NUTS Ylläs Pallas kokoaa Suomen polkujuoksijat Lapin tuntureille heinäkuun toisena viikonloppuna. Moni yhdistää kisan liikunnaliiseen kesälomaan, johon kuuluu treenailua kisamaisemissa ennen tapahtumaa tai seuravan viikon Ylläs Outdoor week, joka tarjoillee ulkoilmaurheilijoille monenlaista herkkua.

Koronakesänä 2020 NUTS Ylläs Pallaksen ohjelmaan kuului vain 160km:n erikoislähtö, mutta nyt tapahtuma palaa täydellä matkavalikoimalla. Perjantaina klo 12 starttaa 66km:n matka, joka sisältää perinteisen Hetta—Pallas -vaellusreitin lisäksi mutkan Ketomellaan ja Hietajärvelle.

Heti perään säntäävät 160km:n pitkämatkalaiset, jotka jatkavat Pallakselta vielä satasen Äkäslompoloon. Tämä on myös oma kisamatkansa, jonka juoksijat pääsevät matkaan yöttömään yöhön heti vuorokauden vaihduttua lauantaiksi. 37km:n matka, joka on myös Buff Trail Tour -osakilpailu, juostaan lauantaina klo 12 alkaen.

Jännitettävää riittää myös seuraavalla viikolla, sillä maanantaina matkaan pääsevät Suomen kaikkien aikojen pisimmän polkujuoksun NUTS 300:n juoksijat, joiden monipäiväiseen urakkaan palaamme erikseen.

NUTS Ylläs Pallaksen ennakkosuosikit ovat valmistautuneet tapahtumaan hyvin, ja huipputuloksia on odotettavissa.

160km

Naisten satamailisen yksi ennakkosuosikeista on toukokuun NUTS Karhunkierroksen valtiatar Eija Keski-Säntti, joka on noussut parin viime vuoden aikana yhdeksi kovimmista Suomen polku-ultranaisista.

Keski-Säntti arvelee palautuneensa Rukalta hyvin, ja lähtee kisaan hyvillä fiiliksillä.

– Ylipitkien lenkkien sijaan olen pitänyt mukavaa juoksutuntumaa yllä satunnaisilla juoksulenkeillä. Olen pyöräillyt paljon, ja ohjelmassa on ollut kevyttä lihaskuntoa ja kehonhuoltoa.

– Tavoitteena on päästä maaliin suht hyvissä voimin. Lämmin keli ja ötököt mietityttää. Taktiikkana on jälleen tehdä oma juoksu, ratkaista eteen tulevat haasteet ja nauttia, summaa Keski-Säntti pitkän kisan pääpiirteet.

Muita ehdokkaita kärkisijoille ovat Irene Päärni ja Heli Sisto, joiden juoksua Keski-Sänttikin kertoo seuraavansa mielenkiinnolla. Pohja-aikana naisilla on Piia Tikan viime vuonna juoksema 23:51:54.

Pirunkurun nousu Kesängille on 37, 100 ja 160km:n reittien viimeinen tiukka rypistys. Kuva: Rami Valonen

Miesten 160km:n lähtölistalla on vain yksi voittajasuosikki, Juuso Simpanen. Karhunkierroksen 166km:lla Simpanen juoksi uuden reittiennätyksen lähes sekunnilleen suunnittelemaansa 17,5 tuntiin. Jos sama linja pitää, ylittää Simpanen Äkäslompolon maaliviivan tasan 17 tunnissa, eli klo 5:20 lauantaiaamuna.

Simpanen on ollut jo jonkin aikaa Ylläksellä valmistautumassa kisaan.

– Valmistautuminen on mennyt Karhunkierroksen tapaan ihan nappiin. Kaikki valmistavat harjoitukset olen saanut tehtyä onnistuneesti helteistä huolimatta, ja kroppa tuntuu olevan jälleen valmis satamailiselle. 17 tunnin aikatavoite vaatii onnistunutta suoritusta, ja sitä että pahin kuumuusaalto hieman hellittää viikonlopulle, niin kuin nyt onneksi näyttää, kertoo Simpanen kisan alla.

Reittiennätys on toistaiseksi Tuomas Maisalan 18:55:29, joten onnistuessaan Simpanen lohkaisee siitä lähes kaksi tuntia.

100km

Miesten 100km:lla on odotettavissa jännittävä ja tasainen kisa, jossa ei ole selkeää yksittäistä voittajasuosikkia. Lyhyemmillä matkoilla hyviä otteita esittäneet Janne Ala-Äijälä ja Alpo Välimaa lähtevät nyt mittaamaan voimiaan satasella. Myös Teemu Lemmettylällä on kovia näyttöjä lyhyemmistä polkukisoista, ja triathlontausta antaa sitkeyttä loppumatkalle.

Kärkiletkassa on varmasti mukana Jari Särkijärvi, joka on viime vuosina kehittynyt vahvasti vuoden 2019 100km:n voittajan Antti Lepistön valmennuksessa. Koittaako lauantaina Särkijärven päivä? Entä jaksaako usein kovaa aloittava Marko Vapa pitää vauhtia maaliin asti? Ja mihin yltää pitkästä aikaa lähtölistalla oleva Jussi Nokelainen?

Aikaisempien näyttöjen perusteella Nokelainen olisi selvä ykkössuosikki, mutta miehellä on ollut jo pitkään jalkavaivoja, ja startti on vielä epävarma. Tämän päivän arvio on kuitenkin, että Nokelainen pääsee lähtöviivalle.

– Kunto ei oo ihan priimaa, mutta eipä sen niin väliä. Omaa juoksua lähden tekemään – jää nähtäväksi mihin vauhti riittää ja kestääkö jalat ehjänä! Epärealistisena tavoitteena on toki juosta kovaa ja voittaa kisa, letkauttaa Nokelainen leveästi hymyillen.

37km ja pitkien ultrien loppumatkat kierrellään Yllästunturin ympärillä. Kuva: Rami Valonen

Naisten satasella selkeä ennakkosuosikki on Mia tuoriniemi, joka lähtee toistaiseksi pisimmälle juoksumatkalleen.

– Fiilis on hyvä, kiva päästä juoksemaan. Suuri kysymysmerkki on kyllä koko matka, toteaa Tuoriniemi, jolle kesken jäänyt Karhunkierroksen 83km oli valmistautumista Ylläkselle.

– Toivotaan, että nyt elimistö pelaa ja energiat imeytyy. Maaliin pääsy on tavoite.

Tuoriniemen lisäksi mahdollisuuksia palkintopallille on ainakin Niina Taimistolla, ja kärjessä on sijaa myös uusille nimille.

66km

Perinteistä Hetta-Pallas -vaellusreittiä on kisassa terästetty kaarroksella Ketomellaan, jossa huoltopiste on mahdollista rakentaa tien varteen. Samalla reitille saadaa upeat Hietajärven kangasmaastot ja 11km lisämatkaa.

Reitin loppupuolella huoltoa ei sitten olekaan, vaan 35km Ketomellasta on taivallettava omin eväin, mikä odotettavissa olevassa helteessä vaatii juoksijoilta huolellista juoma- ja energiasuunnittelua.

Naisten 66km:n kisa näyttää erittäin mielenkiintoiselta. Pallaksen moninkertainen mestari Maija Oravamäki ottaa kisan valmistavana treeninä UTMB:lle, mutta lappu rinnassa Oravamäki kuuluu aina suosikkeihin. Kovia juoksuja on lupa odottaa myös Paula Havulta, Julia Silvennoiselta ja Annika Vaaralta.

Julia Silvennoinen on yksi naisten 66km:n suosikeista. Kuva: Rami Valonen

Oravamäki lähtee tavoitelemaan tasapainoinsta juoksu ilman aika- tai sijoitustavoitteita.

– Kisa sopi mainiosti aikatauluihin, sillä vedän ensi viikolla Ylläs Outdoor Weekillä polkujuoksupajoja, Oravamäki kertoo.

Julia Silvennoinen odottaa innolla kisaa ja pääsyä hienolle reitille juoksemaan.

– Karhunkierrokselta jäi sopivasti hampaankoloon, joten nyt toivon saavani ehjän ja yhtenäisen juoksun mieluiten ilman vatsavaivoja ja kramppeja, suunnittelee Silvennoinen.

Miesten 66km:lla pienimmillä kertoimilla matkaan lähtevät Tomi Mikkola ja suunnistajana ansioitunut Tuomas Kari, joka on viime aikoina viihtynyt polkukisoissa.

Mikkola voitti viime vuonna Ylläksen 160km:n special editionin, mutta tyytyy tällä kertaa sata kilometriä lyhyempään urakkaan.

– Karhunkierroksella tullut polvivamma on nyt selätetty, kertoo Mikkola. Bodom Trailin jälkeen se otti vähän takapakkia, mutta viimeisen viikon kaikki treenit ovat menneet ilman tuntemuksia. Mikkola on kuitenkin päässyt treenaamaan hyvin, ja pyrkii järkevään juoksuun – alussa maltilla ja lopussa vahvasti.

Tomi Mikkola vuoden 2020 kisassa. Kuva: Rami Valonen

37km

Buff Trail Tourin kolmas osakilpailu jää osalla kärkinimistä väliin, joten palkintopallilla nähtäneen vaihtelua. Naisten puolella mitalipaikka on tarjoilla Karhunkierroksen 34km:n voittajalle Riina Kuuselolle, Kaisa Laapakselle ja Emma Haajalle. Ehkä vahvimpana suosikkina viivalla on kuitenkin Pirjo Saukko, joka on tälle kaudelle saanut uutta vauhtia lyhyemmille matkoille.

– Hyvällä ja tennolla fiiliksellä olen nyt lähdössä kisaan! Kisamatka on nyt hieman pidempi kuin Bodomilla, mikä sopii minulle paremmin. Tavoitteena on saada nyt juoksuun hyvä kulku ja ainakin alittaa 4 tuntia, kertoo Saukko.

Miesten Trail Tourilla odotettavissa on Juho Ylisen ja Arto Talvisen kaksintaistelu. Miesten valmistautuminen on ollut varsin erilaista, mutta molemmat ovat kovassa kunnossa. Myös Juuso Hakalan vauhti on kohdallaan, ja mielenkiintoista on nähdä 55-sarjan teräsmiehen Markku Kaartisen veto. 

Talvinen on treenannut Ylläksellä jo kaksi viikkoa totutellen mäkiin ja lämpimään ilmaan. Samalla askelmerkit kisaan ovat tulleet tutuksi.

– Kisa on sen verran pitkä, että taktiikka on hiukan erilainen kuin lyhyempiin kisoihin, kertoo Talvinen.

– Lähden tekemään enemmän omaa juoksua, ja etenkin alkumatka pitää mennä omalla vauhdilla. Pirunkurussa ja sitä seuraavassa laskussa voi sitten alkaa kiristää vauhtia, enkä pelkää jättää ratkaisua viimeiselle sadalle metrille, jos siihen tilanteeseen pääsen. Tulee hyvä kisa, Talvinen innostuu.

Juho Ylisen meriittilistalla on vuoden 2019 Hetta-Pallaksen voitto. Kuva: Aapo Laiho

Juho Ylinen on kisannut kesän aikana ahkerasti niin radalla, poluilla kuin rasteilla. Viikkoa ennen Ylläksen starttia Ylinen kellotti radalla 10000 metrin ennätyksensä, joten vauhti on kohdallaan. Kuumaa säätä mies kuitenkin hieman jännittää.

– On noita hellekelejä nyt riittänyt, mutta silti tuohon kellonaikaan kovassa auringonpaahteessa voi käydä huonosti, jos ei malta juoda kunnolla. Ratakympin ennätys syntyi 30 asteen helteessä ja siellä tasasen rauhallinen vauhti toi onnistuneen suorituksen. Eli kunhan saisin tasaisen juoksun ilman hyytymistä, olisin tyytyväinen.

– Käytännössä pitää malttaa iso nousu Ylläkselle ja sen jälkeen tulla rennosti Pirunkurulle asti. Kurun kun selviää ylös niin sitten voi jo puristaa maaliin asti. Ehjällä suorituksella Juuso Simpasen reittiennätys (2:39:36) pitäisi alittua, arvioi Ylinen.

Toivotamme vahvoja juoksuja ja ennätystuloksia kaikille NUTS Ylläs Pallaksen osanottajille ja onnistunutta suoritusta järjestäjille!

Kisan nettisivu (liveseuranta, tulokset)
Buff Trail Tour Finland -pistetilanne