Midnight Sun Trail Ultra kisattiin Pallaksella – BUFF® Trail Tour Finland puolivälissä

Suomen suurin ultramatkojen polkujuoksu Midnight Sun Trail Ultra juostiin lauantaina Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Perinteiselle 55km:n vaellusreitille Pallakselta Hettaan lähti noin 150 juoksijaa. Reitti on lähes kokonaan avotunturissa, ja sillä on nousua yhteensä 1800m. 125km:n matkalla Ylläkseltä Hettaan koetteli kestävyyttään 24 juoksijaa.

MidnightSunTrailUltra_26.7.2014_2

Aurinkoisessa mutta edeltäviä viikkoja hieman viileämässä säässä juostun 55km:n matkan voiton vei hiihtäjä Janne Mononen, joka päätti osallistua juoksuun kesken Ylläksen harjoitusleirin. Mononen kertoi ottaneensa matkan rauhallisesti hienoja maisemia ihastellen, mutta joutui kuitenkin lopussa puristamaan tosissaan harhauduttuaan hetkeksi pois reitiltä 12km ennen maalia. Mononen käytti matkaan aikaa hiukan alle viisi tuntia. Toisena maaliin ehti Eetu Nordman, joka pääsi jo Monosen edelle tämän lisälenkin aikana. Kolmanneksi sijoittui Janne Klasila.

Miesten sarjassa BUFF® Trail Tour Finlandin kärjessä jatkaa Janne Hietala, joka oli Pallaksella neljäs. Klasila nousi yhteispisteissä kolmanneksi Jussi Nokelaisen taakse, joka ei ollut lauantaina mukana.

MidnightSunTrailUltra_26.7.2014_3

Naisten 55km:n voiton vei ylivoimaisesti Maija Oravamäki ajalla 5h21min. Myös Oravamäki juoksi ylimääräisen kierroksen samassa kohdassa kuin Mononen. Kisareitti erkani tässä Ounasjärven rantaan menevältä vaellusreitiltä, jonka vahva polku imi osan vauhdikkaimmista juoksijoista mukaansa kisareitin viitoituksesta huolimatta. Reilun johdon ansiosta Oravamäen voitto ei onneksi ollut uhattuna, sillä toiseksi sijoittunut Riikka Tulppo ylitti maaliviivan ajassa 5h46min.

MidnightSunTrailUltra_26.7.2014_5

“Reitti oli aivan upea, mutta varsinkin kivikkoiset alamäet olivat yllättävän teknisiä”, kertoi Oravamäki juoksustaan. “Harmittaa se ajanhukka pummista, mutta muuten kokemus oli mahtava. Alkunousun juoksin miesten kärkiletkassa, mutta ensimmäisen kivikkoisen osuuden jälkeen tulin lähes koko matkan yksin maisemista ja retkeilijöiden kannustuksesta nautiskellen.”

Voitto nosti Oravamäen Trail Tourin yhteistilanteessa kärkeen pisteellä ennen lauantaina jaetun kolmossijan ottanutta Nina Heiskasta. Kolmantena on Heiskasen kanssa Pallaksen pronssisijan jakanut Piia Siitonen.

125km:n ja 3800 nousumetrin reitin Ylläkseltä Hettaan taittoi ripeimmin Markus Juvala ajassa 15h28min. Toinen oli  Pasi Penttinen ja kolmas Visa-Pekka Larivaara. Naisten voittaja Laura Salminen oli ajalla 17h40min koko joukon neljänneksi nopein.

MidnightSunTrailUltra_26.7.2014_4

Useimmille juoksijoille tulos ja sijoitus olivat tapahtumassa sivuseikkoja. Tärkeintä oli oman itsensä haastaminen ja yhteinen kokemus muiden osanottajien kanssa hienolla polulla Suomen komeimmista maisemista nauttien. Monille kyseessä oli ensimmäinen ultramatkan juoksu ikinä. Kun vielä sää oli mitä loistavin, saapui maaliin toinen toistaan tyytyväisempiä uusia ultrajuoksijoita.