Lähde poluille: Hossan kansallispuisto

hossa_muikkupuro

Suomen uusin kansallispuisto Hossa tarjoaa erinomaisia polkujuoksureittejä niin aloittelijoille kuin ultramatkoja taittaville konkareille. Kainuulaisten järvi- ja harjumaisemien läpi kulkevat polut ja pitkospuut hurmaavat aitoa luonnonrauhaa arvostavan kuntoilijan.

Mitä?

Hossan kansallispuisto avattiin kesäkuussa 2017 osana Suomi100-juhlavuotta, mutta Hossan retkeilyalue on ollut käytössä jo vuodesta 1979. Maisemat vaihtelevat harjuista ja jylhistä kallioista kangasmetsiin, soihin ja järvenrantareitteihin. Hossan kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat Värikallion kivikautiset maalaukset ja Julma-Ölkyn kanjonijärvi.

Hossassa on merkittyjä retkeilyreittejä yhteensä yli 90 kilometriä, jotka kaikki soveltuvat juoksuun. Suurin osa poluista on helppokulkuisia, mutta myös teknistä polkua riittää haastamaan kokeneemmankin polkujuoksijan. Viitoitettujen rengasreittien pituudet vaihtelevat kolmesta neljääntoista kilometriin. Reittejä on helppo yhdistellä myös pidemmiksi kokonaisuuksiksi aina ultramatkoihin asti. Reittien varsilla on säännöllisin välein levähdyspaikkoja. Alueella voi liikkua myös maastopyörällä tai meloen.

Missä?

Hossan kansallispuisto sijaitsee Suomussalmen kunnan pohjoisosassa Ylä-Kainuussa. Valtatie 5:n (E63) kautta Hossaan on Kuusamosta matkaa reilu 100 kilometriä ja Kajaanista hieman päälle 200 kilometriä. Oulusta Pudasjärven ja Taivalkosken kautta matkaa kertyy noin 240 kilometriä. Oman auton käyttö on suositeltavaa, koska siten pääsee myös helposti liikkumaan kansallispuiston eri osiin reittien lähtöpisteille.

Lisätietoja Hossaan saapumisesta on koottu VisitHossan sivuille.

Palvelut

Hossan luontokeskus palvelee päivittäin kesäkuun alusta lokakuun loppuun. Ajankohtaiset aukioloajat kannattaa tarkistaa Luontoo.fi:stä. Kansallispuistoon saapuessa kannattaa pysähtyä Luontokeskukseen kahville ja poimimaan mukaan kartta. Tarjolla on myös maukas kotiruokalounas päivittäin kesäkuusta syyskuuhun.

Reittien opasteita on uusittu ja taukopaikkoja kunnostettu kesän 2017 aikana. Useimmilla taukopaikoilla on laavu tai autiotupa, tulentekomahdollisuus ja huussi.

Hossassa riittää näkemistä ja juostavaa useammaksi päiväksi, joten kannattaa pakata mukaan teltta tai vuokrata mökki kansallispuiston läheisyydestä. Telttailu on sallittua kansallispuistossa tulipaikkojen läheisyydessä sekä Karhunkainalon, Seipiniemen ja Hossan Lumon leirintäalueille. Mökkejä ja hotellimajoitusta tarjoavat yritykset on listattu VisitHossan sivuilla. Kansallispuiston laavuja ja autiotupia voi käyttää vapaasti yön tai parin leiriytymiseen.

Lisätietoja

Hossan kansallispuiston sivut ja Facebook – Hossan kansallispuiston reitit, palvelut ja nähtävyydet.

VistiHossa – Hossan alueen palvelut, aktiviteetit, majoitus ja välinevuokraus.

Facebook ja Instagram: @visithossa 

Koe ainakin nämä reitit

hossa_varikallion_kaarros_maisema

Värikallion kaarros 7,5 km

Värikallion kivikautisten maalausten luo vievä reitti tarjoilee sopivasti haastetta aloittelevalle polkujuoksijalle tai napakan mutta sykettä nostavan treenin kokeneemmille. Reitin alkupuoli myötäpäivään kiertäessä on leveää pääosin helposti juostavaa polkua kun taas jälkimmäisellä puoliskolla on teknisempää kivikkoa ja juurakkoa. Reitillä on jonkin verran korkeuseroja, kun harjuilta vesistön tasoon ja takaisin kiivetään useampaan otteeseen.

hossa_kokalmuksen_kierros_rantapolku

Kokalmuksen kierros 13,5 km

Hossan kauneimpia järvimaisemia tarjoileva Kokalmuksen kierros sopii pidemmistä reiteistä kiinnostuneelle aloittelijalle tai kokeneemman polkujuoksijan leppoisaksi sunnuntailenkiksi. Joitakin matalia harjuja lukuun ottamatta rantoja pitkin kiertävällä reitillä ei ole merkittäviä korkeuseroja. Alusta on enimmäkseen hyvin juostavaa pehmeää neulaspolkua. Reitti kannattaa kiertää myötäpäivään ja pysähtyä lopuksi Muikkupuron laavulle evästauolle. Kokalmuksen kierroksen voi kiertää myös maastopyörällä.

hossa_julmaolkky_072017

Ölökyn ähkäsy reilu 10 km tai Ölökyn ylitys 5 km

Todellista haastetta ja upeita maisemia kaipaavalle Julma-Ölkyn kanjonijärven kiertävät reitit ovat nappivalinta. Reitin voi lyhentää puoleen ylittämällä Julma-Ölkyn riippusiltaa pitkin. Runsaasti korkeuseroja, jyrkkiä teknisiä nousuja ja laskuja sekä paikoin teknisesti erittäin haastavaa polkua sisältävä reitti tarjoaa tehokkaan treenin kokeneille polkujuoksijoille. Aloittelijakin selviää, kunhan ottaa pahimmat paikat varovasti ja vaihtaa suosiolla kävelyyn tarvittaessa – maisemat jylhien kallioiden päältä palkitsevat taatusti. Kartalla reitin pituus on ilmoitettu 10 kilometriksi, mutta GPS:llä mitattuna reitin kiertäneet ovat saaneet matkaksi 12–13 kilometriä.