Kovia kärkinimiä ja ensikertalaisten riemua Nuuksio Classicilla

Reitin haastavuudesta huolimatta hymyt olivat herkässä juoksijoilla. Kuva: Poppis Suomela

Seitsemännen kerran järjestetty Nuuksio Classic Trail Marathon keräsi noin 700 polkujuoksijaa nauttimaan kansallispuiston maisemista lauantaina 1.9.2018. Maratonin lisäksi toista kertaa ohjelmassa oli 70 kilometrin ultramatka. Tapahtumassa juostiin myös perinteeksi muodostunut lasten Mini Maraton, jonka reitillä nähtiin jälleen leveimmät hymyt ja kovimmat loppukirit.

Kilpailunjohtaja Terho Lahtinen iloitsee erityisesti siitä, että Nuuksio Classic houkuttelee vuodesta toiseen runsaan joukon ensikertalaisia kokeilemaan polkujuoksua.

– On aina hienoa nähdä, että saamme innostettua uusia juoksijoita lajin pariin. Tämän päivän Nuuksio70 Trail Ultra oli monelle osallistujalle ensimmäinen maratonia pidempi matka, ja maratonilla oli myös runsaasti ensikertalaisia, Lahtinen kommentoi. Maaliin saapuneiden juoksijoiden kasvoilta paistoi itsensä ylittämisen riemu sarjasta ja ajasta riippumatta.

Maaliintulijoiden riemu oli käsinkosketeltavaa. Kuva: Poppis Suomela

Tiukkaa kärkikamppailua ja yllättäviä käänteitä ultralla

Aamuhämärässä startannut Nuuksio70-ultrasarja alkoi dramaattisesti, kun noin kahden kilometrin kohdalla 12 kärkimiestä kääntyi alku- ja loppureitin risteyksessä väärään suuntaan reittimerkinnän puuttumisen vuoksi. Eksyneiden joukossa olivat muun muassa kisan ennakkosuosikit Juuso Simpanen, Tero Ruokolainen, Jussi Kumpula ja Maxim Voronkov.

Järjestäjät tavoittivat eksyneet juoksijat puhelimitse, ja nämä saatiin palaamaan reitille.

– Ehkä tässä on sen verran tullut kokemusta, että onnistuin pysymään rauhallisena, Simpanen kommentoi kisan jälkeen.

Simpanen ja Kumpula saivat kurottua lisälenkistä syntyneen eron umpeen noin 30 kilometrin kohdalla ja siirtyivät kilpailun kärkeen. Noin 15 kilometriä ennen maalia Simpanen alkoi ottaa eroa Kumpulaan, samassa paikassa jossa hän ratkaisi kilpailun myös edellisenä vuonna.

Lopulta Simpanen juoksi ensimmäisenä maaliin ajalla 6:33:01, joka on myös uusi reittiennätys. Lopputuloksesta on vähennetty lisälenkkiin kulunut aika, sillä järjestäjät päättivät hyvittää juoksijoille omasta virheestään johtuneen harhailun. Toiseksi tuli Kumpula vain hieman Simpasen jälkeen ajalla 6:37:02 ja kolmanneksi jaksoi ajalla 7:37:55 alkumatkan letkaa vetänyt Jani Saarinen, joka ei joutunut ylimääräiselle lenkille.

– Rikkonaisen kauden jälkeen voitto tuo taas itseluottamusta ja tästä on hyvä jatkaa Vaaroille. Puolen välin vaiheilla oli pieniä kramppituntemuksia, mutta suolaa nauttimalla sain ne kuriin ja kiristettyä hyvin loppua kohden, Simpanen kertoi maalissa.

Kilpailunjohtaja Terho Lahtinen valitteli reittimerkinnän virhettä.
– Suuret pahoittelut niille juoksijoille, jotka tästä kärsivät. Onneksi silti nähtiin kärkimiehiltä upeita suorituksia.

Naisten ultramatkalla ylivoimaiseksi voittajaksi nousi viime vuoden kakkonen Mia Tuoriniemi ajalla 8:17:14.

– Oli hauska kokemus, hyvävoimaisena maaliin saapunut Tuoriniemi kuvaili juoksuaan. – Riskillä lähdin liikenteeseen turhia säästelemättä. Kaikki meni hyvin, ja kramppioireita ei tullut tasaisesti sujuneella geelitankkauksella. Tuloskin parani 20 minuuttia.

Toisesta ja kolmannesta sijasta käytiin tiukempaa taistelua. Varsinki pronssimitalille oli useita ottajia vielä parikymmentä kilomertiä ennen maalia. Podiumille naisten ultrasarjassa nousivat lopulta Petra Poutiainen ajalla 8:52:52 ja Hanna-Maija Rantakylä ajalla 9:17:03.

Juuso Simpanen venyi ultran voittoon ja uuteen reittiennätykseen alun eksymisestä huolimatta.

Tuttuja ja uusia nimiä maratonin voittajissa

Naisten maratonin kärkisijoista käytiin tasaväkinen kamppailu. Vielä seitsemän kilometriä ennen maalia Riikka Pynnönen oli kiinni kolmannessa sijassa, mutta Oona Hilkamo kiritti hänen ohitseen ja nappasi pronssia ajalla 4:05:37. Naisten sarjan voitti Hanna Jantunen, joka on väläytellyt kovaa vauhtia jo kauden aiemmissa polkukisoissa. Hänen aikansa 3:54:12 jäi vain vajaat viisi minuuttia Maija Oravamäen reittiennätyksestä. Toiseksi tuli suunnistaja Yvonne Gunell, joka pysäytti maalikellon aikaan 4:00:55.

– Kisa sujui ihan mukavasti, hyvissä voimissa pääsin maaliin. Vauhdinjako onnistui, Solvallan mäen jälkeinen tekninen pätkä meni hitaasti mutta loppu kulki taas hyvin, Jantunen kommentoi maalissa.

Miesten maratonmatkan voiton vei odotetusti jo neljättä kertaa Henri Ansio ajalla 3:13:29. Toiseksi tullut Antti Parjanne antoi alkumatkasta hyvää vastusta, mutta maalissa eroa kertyi vajaat kymmenen minuuttia Parjanteen loppuajan ollessa 3:22:11. Kolmanneksi juoksi Venäjän Mikhail Chegarovskiy ajalla 3:29:11.

Tällä kaudella kansainvälisiin vuorikisoihin panostanut Ansio haki Nuuksion poluilta nautinnollista kulkua. – Aika hyvin suunnitelman mukaan tuli edettyä. Ehkä alussa meinasin vähän innostua, kun Antti Parjanne seurasi perässä ekat kuusi kilometriä. Kun Antti alkoi jäämään, sain vauhtia rajoitettua. Puoliväliin asti oli hiukan heikompia hetkiä kun ei yksinjuoksu tuntunut kulkevan, mutta 26 kilometrin huollon hyvästä kannustuksesta sain taas lisää kaasua loppumatkalle, Ansio kiitteli yleisöä.

Buff Trail Tourin tilanne tiivistyi

Nuuksion maratonmatka oli tämän vuoden Buff Trail Tourin kuudes ja toiseksi viimeinen osakilpailu. Tilanne BUFF Trail Tourin kärjessä tiivistyy jännittävästi sekä naisten että miesten sarjoissa ennen kauden päättävää Kolin Vaarojen maratonia. Vaarojen Maratonilla nähdään tiukka taistelu miesten kokonaiskilpailun voitosta Henri Ansion ja Jere Pajusen välillä.

– Trail Tour ratkeaa todennäköisesti vasta Vaarojen loppunousussa, arveli Ansio, joka lähtee kisaan reilut kolme pistettä Pajusen perässä.
– Laskeskelin, että pari minuuttia pitäisi pystyä tekemään eroa Pajuseen, että kokonaisvoitto irtoaisi, mietti Ansio, joka käy ennen Vaarojen Maratonia vielä juoksemassa syyskauden pääkisansa, 100km:n maantiejuoksun MM-kisan 8.9. Kroatiassa.

Naisten sarjassa Jantunen nousi yhteispisteissä toiseksi Maija Oravamäen kantaan, ja omaa myös vielä mahdollisuudet kokonaisvoittoon. Gunell ja Hilkamo valtasivat yhteistulosten 3. ja 4. sijat. Gunell arveli jättävänsä Vaarojen Maratonin tänä vuonna väliin muun kisaohjelman vuoksi, mikä avaa Hilkamolle hyvän mahdollisuuden nousta yhteiskisan palkintopallille Kolilla kauden päätteeksi.

Hanna Jantunen nappasi Nuuksion maratonin voiton ensimmäistä kertaa. Kuva: Miska Koivumäki

Kansallispuiston kunnostusta jatketaan tapahtuman tuotoilla

Nuuksio Classicin vuotuinen hyväntekeväisyyssumma luovutettiin myös tänä vuonna Metsähallitukselle Nuuksion alueen polkujen kunnostusurakan jatkamiseen. Loppuun myydyn kisan ansiosta osallistumismaksuista kertyi kassaan 7500 euron lahjoituspotti. Metsähallituksen puistonjohtaja Harri Karjalainen kiitteli kaikkia juoksijoita lahjoituksesta:

– Nuuksio on vierailijamäärältään Suomen kolmanneksi suosituin kansallispuisto, jonka 400 000 vuotuista vierailijaa on iso määrä tämänkokoiselle alueelle. Polkuverkosto on ahkerassa käytössä, joten Nuuksio Classicin lahjoitussumma on tärkeä lisä alueen jatkuvaan kunnostustarpeeseen. Summalla saadaan sorastettua ja tehtyä useampi kilometri pitkospuista suosituimmille reiteille.

Nuuksion kauniit reitit hurmaavat ulkoilijoita niin tapahtumassa kuin sen ulkopuolella. Kuva: Poppis Suomela