Kolme kisaennakkoa: Nämä polut eivät piileksi sisämaassa

Nurmes1

Nurmeksen saaren maisemia. Kuva: Jouni Mäkelä

Syyskuun polkujuoksujen valikoimasta pilkistää merihenkisiä, tuoreita helmiä: Saarten 10, Nurmes Trail ja West Coast Trail. Ensimmäinen juostaan pääkaupunkiseudulla, toinen Satakunnassa ja kolmas Keski-Pohjanmaalla. Kysyimme järjestäjiltä, millaista menoa on luvassa ja parhaat vinkit osallistujille.

 

Vallisaari

Vallisaaren reitit ovat leveitä hiekkapolkuja historiallisessa ympäristössä.

Saarten 10
10 km kisa Vallisaaressa 3.9. klo 14 alkaen. Järjestäjänä Vegaanijuoksijat, joista kysymyksiin vastasi Tony Karppinen.

Miksi juuri Vallisaari, miksi juuri nyt?
Tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa. Vallisaari oli puolustusvoimien käytössä 1918-2012 ja avattiin yleisölle vasta 2016. Reitti kulkee Vallisaaren ja sen vieressä olevan Kuninkaansaaren läpi. Vallisaari on pitkälti luonnonmukaisessa tilassa oleva hieno luontokohde lähellä Helsingin keskustaa. Luonto, läheisyys ja uusi mielenkiintoinen paikka, jossa moni ei ole vielä ehtinyt käymään.

Sopiiko kisa minulle, entä reitti?
Tapahtuma on rento ja sopii kaikentasoisille juoksijoille. Tavoitteena on kisa, johon on helppo osallistua. Rajattu osallistujamäärä (50) mahdollistaa sen, että reitti voidaan pitää auki muille ulkoilijoille sekä sen, että pienellä porukalla voidaan järjestää onnistunut kisa. Tarjolla ei ole chippiajanottoa tai virallisesti mitattua matkaa. Reitti on kumpuilevaa hiekkapohjaista ulkoilureittiä. Reitti ei ole yhtä nopea kuin maantiekisoissa, mutta se ei ole teknisesti haastava, eikä siinä ole pitkiä nousuja. Loppuajat lienevät juoksijoille vähän hitaamman kuin kympin maantiekisoissa.

Miten pääsen sinne, entä muut käytännön asiat?
Lähtö ja maalialue sijaitsevat Luotsipihalla, Vallisaaren pohjoisosassa. Kisapaikalle pääse helpoiten lautoilla. Saarelle liikennöi Aava Lines ja LT-Line. Jälkimmäinen saapuu suoraan Luotsipihan laituriin, joka on lähtöalueen vieressä ja Aava lines Torpedolahdelle. Sieltä on noin puolen kilometrin kävely lähtöalueelle. Kisassa on manuaalinen ajanotto. Järjestäjä tarjoaa tavaroille ulkosäilytyspaikan, lähtöalueella ja parissa paikassa matkan varrella on kuivakäymälöitä. Suihkua ei ole, peseytymiseen ennen saarelta paluuta paras paikka lienee Kuninkaansaaren uimaranta.

Innostuin! Mitä nyt?
Kisaan mahtuu 50 nopeimmin ilmoittautunutta. Paikoista voi kysellä Vegaanijuoksijoiden Facebook-yhteisön kautta.
https://vegaanijuoksijat.fi/ilmoittaudu/

 

Nurmestrail

Nurmeksen saaren rantoja. Kuva: Jouni Mäkelä

Nurmes Trail
10 km ja 23 km matkat Rauman Nurmeksessa 9.9. klo 14 alkaen. Järjestäjinä Rauman kaupunki ja elämämyspalvelu Eräheppu, jonka yrittäjä Jani Ruusunen vastasi kysymyksiin.

Miksi juuri Nurmes, miksi juuri nyt?
Tapahtuma järjestetään kolmatta kertaa. Saari valikoitui paikaksi kaupungin aloitteesta: ajatuksena oli elävöittää Rauman saaristoa. Nurmeksen saari on Suomen suurin saari, johon ei ole tie-, eikä lauttayhteyttä. Siellä ei tänä päivänä ole yhtään vakituista asukasta. Polku- ja traktoritieverkosto on erinomainen, jolloin reitit saadaan hyvin merkattua. Nurmeksen saari on suurimmaksi osaksi luonnonsuojelualuetta, joka on liitetty Selkämeren kansallispuistoon.

Sopiiko kisa minulle, entä reitti?
Tapahtuma sopii kaikille juoksijoille. Tänä vuonna reittiä muutettiin vielä parempiin maisemiin, mutta samalla maasto tuli hieman haastavammaksi kuin aiemmin. Molemmilta reiteiltä löytyy kivikkoa, juurakko, avokalliota, hiekkarantaa ja nopeaa traktoritietä. Luonto ja polut ovat tässä saaressa erittäin monimuotoiset. Osallistujamäärä on rajoitettu sataan juoksijaa. Viime vuoden ”pitkän” voittoaika oli ultrapolkujuoksija Miika Lahtelan 1.46,40. ja toisessa päässä mennään pikkuisen yli kolmen tunnin.

Miten pääsen sinne, entä muut käytännön asiat?
Kisapaikalle kuljetaan tapahtumaa varten varatulla vesibussilla kello 13 Poroholman lomakeskuksesta Raumalta. Nurmeksen saaressa lähtöpaikka on Pihluksessa. Ajanotto tapahtuu käsikelloilla. Juoksun jälkeen nautitaan tunnelmasta kisakeskuksessa Kalamajalla, missä on maali, pukeutuminen, sauna ja ruokailu.

Innostuin! Mitä nyt?
Paikkoja kisaan voi kysyä Eräheppu Jani Ruususelta. Ennen jutun julkaisua paikkoja oli jäljellä.
http://www.eraheppu.fi/nurmes_trail_2017.php

 

Öja

Öjan rannikkopolut ovat vauhdikkaita ja kauniita. Kuva: Maria Immonen

West Coast Trail
22 km juostaan Kokkolan Öjassa 10.9. klo 12 alkaen. Järjestäjänä West Coast Ultra Runners, joiden Milla Vierimaa vastasi kysymyksiin.

Miksi juuri Öja, miksi juuri nyt?
Tapahtuma järjestetään ensi kertaa, eikä Kokkolassa ole vastaavaa juoksutapahtumaa. Öjan saaristoreitti kulkee mantereella, polkuja ja pikkuteitä pitkin monimuotoisessa merenranta-, järvi-, metsä- ja suomaisemassa. Reitti on monipuolinen, hyvin merkattu rengasreitti, jota ei moni paikallinenkaan vielä tunne. Tapahtuman tarkoitus on tehdä tunnetuksi näitä hienoja lenkkeily- ja patikointimaastoja meren läheisyydessä.

Sopiiko kisa minulle, entä reitti?
Reitti sopii kaikille. Siellä on polkua, kivikkoa, ruohikkoa, juurakkoa ja pitkoksia eli tarkkana saa olla. Osa varmasti menee ottamatta yhtään kävelyaskelta alle kahden tunnin. Kiirehtimättä sopivalla sekoituksella juoksua ja kävelyä reitillä kuluu noin reilu kolme tuntia. Välillä on kaksi huoltopistettä, joten mitään erityisiä varusteita ei välttämättä tarvita. Odotamme noin 150 osallistujaa.

Miten pääsen sinne, entä muut käytännön asiat?
Kilpailukeskuksena toimii Öja Kyläkeskus. Lähtö ja maali sijaitsee kyläkeskuksen välittömässä läheisyydessä. Kisapaikalla on hyvin parkkitilaa, mutta kannattaa silti suosia kimppakyytejä. Cafe Bryggan on hyvä maamerkki. Öjan kylätalolla on peseytymistilat ja mahdollisuus vaatteiden säilytykseen. Vessat löytyvät lähtöalueelta ja reitin varrelta.

Innostuin! Mitä nyt!
Ennakkoon voi ilmoittautua 3.9. saakka ja paikan päällä kisapäivänä kello 11:sta saakka.
http://wctr.fi/koti/

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna