Kaldoaivi Ultra Trail – öinen sateenkaari ja muita erämaan ihmeitä

Alkumatkalla maisemien avaruus ihastutti. Kuva: Poppis Suomela

Teksti: Simo Kurko

10.-11.8. järjestettiin kautta aikain ensimmäinen Kaldoaivi Ultra Trail Utsjoen kunnassa, Suomen ja EU:n pohjoisimmassa kulmassa. Maailman pohjoisimmalle ultramatkalle starttasi perjantaina yötä vasten 32 juoksijaa ja lauantaiaamuna 113 maastopyöräilijää.

130km:n pituisella reitillä on 110km yhtäjaksoista erämaa-aluetta, johon mahtuu korkeaa tunturia, karua puutonta erämaata, kivikkoa, laajoja avosoita ja vesistöjen ylityksiä. Reitti kulkee lähes kokonaan tiettömällä ja asumattomalla tundralla, jossa muita kulkijoita on vain harvoin.

Perjantai-iltana mahtava tyyni aurinkoinen keli saatteli juoksijat maastoon. Yötön yö oli tunturissa upea, ja matkantekoa häikäisivät muun muassa öinen sateenkaari sekä tulenpunainen auringonnousu. Maalissa kisaajat kuvailivat ensimmäistä kahdeksaa tuntia jatkuvaksi “nousuhumalaksi”.

Kaldoaivi tarjosi vastapainoa kesän helteille: parin asteen lämpöistä vettä vaakasuoraan. Kuva: Poppis Suomela

Aamulla kova tuuli ja vesisade saapui Kaldoaivin ylle. Keli viileni merkittävästi kylmän tuulen ja kovaan sateen vuoksi. Tämä ei kuitenkaan hidastanut juoksijoita, vaan meno jatkui edelleen vauhdikkaana. Juoksun kärki piti maastossa häkellyttävän kovaa vauhtia. Miesten koko kärkikolmikko selätti haastavan reitin alle 15 tuntiin.

Kaldoaivin kunkku oli Eelis Rankka ajalla 14.16.02. Toisena maaliin saapui alkumatkan kärkipaikkaa pitänyt Marko Mattila, 14.40.46, ja kolmannen sijan nappasi Jarkko Aspegren, 14.43.10. Naisten voiton polkujuoksussa korjasi ylivoimaisesti Saara Päätalo huikealla ajallaan 15.15.53. Naisten toinen oli Kati Tervo-Niemelä, 20.31.05 ja kolmas oli Jaana Tervo, 20.43.05.

Huikea fiilis ja vahva yhteishenki loivat positiivisen tunnelman, vaikka karu erämaa ja arktinen keli todella haastoi kilpailijoita ja tapahtuman järjestäjiä.

Kisa saa jatkoa ensi vuoden elokuussa, joten jos treenikilometrejä on takana riittävästi, ja kaipaat todellista erämaaseikkailua reitillä, joka ei anna metriäkään ilmaiseksi, tarjoaa Kaldoaivi varmasti riittävästi haastetta.

Lue myös Kimmo Karppisen kisakokemuksista.

Auringonnousu Kaldoaivin erämaassa. Kuva: Kati Tervo-Niemelä