Juoksunoviisin tunnelmia Saariselän polkujuoksuviikolta

Saariselällä riittää avaria maisemia ja huippuluokan juoksupolkuja.

Parikymmentä juoksijaa aloittelijasta konkariin vietti huikean polkujuoksuviikon Saariselän tuntureilla heinäkuun alussa. Kiilopää-tunturin juurella sijaitsevasta Suomen Ladun tunturikeskuksesta käsin juostiin 5 – 34 km lenkkejä pitkin upeaa tunturimaisemaa. Kiilopäälle kivuttiin moneen kertaan, niin hienoja olivat hetket sen huipulla.

Ensimmäistä kertaa järjestettyyn polkujuoksuviikkoon toivotettiin tervetulleiksi sekä aloittelijat että lajia jo jonkin verran harrastaneet. Ohjattuja lenkkejä, koordinaatioharjoittelua tai venyttelyä oli 1-3 kertaa päivässä. Ohjelmasta sai poimia omaan tasoon sopivat lenkit, ja väliin jääneiden lenkkien tilalle järjestyi helposti muuta tekemistä. Tarjolla oli välineitä mm. maastopyöräilyyn, sauvakävelyyn, geokätköilyyn ja frisbeegolfiin. Lähes päivittäin oli myös tunturikeskuksen järjestämää ohjelmaa, johon polkujuoksuviikkolaiset saivat osallistua. Palauttelu hoitui purossa uiden ja tavallisessa tai savusaunassa.

Palauttelua Saariselän malliin yhtenä kesän kuumimmista päivistä.

Palauttelua Saariselän malliin yhtenä kesän kuumimmista päivistä.

Yhteislenkeillä ihailtiin Suomen upeimpia maisemia. Kierrettiin hienoja kuruja, haastavia kivikkopolkuja, tunturirinnettä ja tuoksuvia koivikoita. Monipuolisilla reiteillä ja alustoilla juokseminen takasi elämyksiä nautittavaksi pitkäksi aikaa. Juoksun lisäksi tehtiin myös patikkalenkkejä, joilla ehti enemmän katsella Lapin luonnon pieniä ihmeitä. Hellekelistä huolimatta myös lumienkelien teko onnistui satunnaisilla lumikentillä. Useammin viilennystä ja juomahuoltoa tarjosivat lasinkirkkaat tunturipurot.

Aloittelijankaan ei tarvinnut tuskailla pukeutumisen tai eväiden kanssa. Päivät aloitettiin aamuinfolla, jossa ohjaajat Marjo Ojala ja Marika Viinikka kertoivat reitistä ja antoivat pukeutumis- ja varustesuositukset juuri sen hetkisten olosuhteiden mukaan.

Komeita kuruja on sopivasti lenkkietäisyydellä Kiilopäältä.

Pysyikö aloitteleva juoksija menossa mukana?

Kannattaako aloittelevan polkujuoksijan uskaltautua kokonaiseksi viikoksi Lapin haastavaan maastoon kokeneiden polkujuoksijoiden sekaan? Yksi juoksunoviiseista oli Laura Hautalampi, jonka mukaan yksi viikon parhaista anneista oli nimenomaan kokeneempien juoksijoiden mukanaolo. Näin Laura listaa viikon tärkeimmät havainnot:

  • Aloitteleva juoksija pääsee lajiin sisään paljon tehokkaammin kuin pelkillä satunnaisilla yhteislenkeillä. Leirimäisellä viikolla pääsee ottamaan oppia konkarien menosta poluilla ja päivällispöydässä kuulee monet käytännön (karuissakin oloissa) testatut vinkit.
  • Varsinkin tuntureille noustessa Lapin maasto on tietysti raskaampaa kuin Etelä-Suomessa, mutta sitä ei aloittelijankaan kannata pelätä. Maasto oli koko reissun riemu ja rikkaus. Vaativimmat kohdat koko porukan yhteislenkeillä mentiin rauhallisesti, ja ylämäet voi aina kävellä. Itse ihastuin yllättäen juuri kivikkoisiin mäkiin.
  • Tiivis ohjelma takasi, että turhat arkiajatukset eivät ehtineet päätä rasittaa. Suunnitellun ohjelman väleissä ehti hyvin huolehtia varusteista ja nauttia auringosta – turhauttavaa joutokäyntiä ei päivissä ollut.
  • Kokonainen viikko päivittäistä liikuntaa voi kuulostaa rankalta varsinkin aloittelevasta juoksijasta, mutta minulla ei ollut ensimmäisen illan pohjekireyden lisäksi jaksamisvaikeuksia tai lihaskipuja. Ilmeisesti myös palautuminen tehostui keskiyön auringossa palauttavilla harjoituksilla, hyvällä ruualla, raikkaalla ilmalla ja insipiroivalla seuralla. Univelkaa kyllä kertyi kun halusi nauttia luonnosta mahdollisimman paljon. Rankkaa oli vain paluu kotiin unohtumattoman viikon jälkeen.

Kilpailuja alkaa Suomessakin olla moneen makuun. Kiilopään polkujuoksuviikko oli hieno tapa harrastaa ja tavata muita lajiin hurahtaneita ilman kilpailua ja siihen kuuluvia jännitteitä. Hienoa, että kilpailujen lisäksi alkaa ilmestyä tällaisiakin mahdollisuuksia nauttia polkujuoksusta.

Teksti: Laura Hautalampi
Kuvat: Marjo Ojala

Ohjelmaan kuului myös erityinen voimatreeni: Hiekan kantoa Kiilopään juurelta huipulle polun parannusaineeksi.