Jere Pajunen ja Susanna Ylinen Himos Winter Trailin Extreme-sarjan valtiaat

Jere Pajunen oli Himos Winter Trailin 25km:n nopein. Kuva: Kisajärjestäjät

Jere Pajunen koulutti suunnistajat Himoksen lumipoluilla

Maamme polkujuoksijoiden eliittiin kuuluva Jere Pajunen päihitti edellisillan niukan tappionsa, huonosti nukkumansa yön ja aamun luentonsa jälkeen hänen päänahkaansa himoinneet Ikaalisten Nousevan Voiman nuoret suunnistajat Aleksi Karppisen ja Juho Ylisen. Pajunen pääsi lumipoluilla irti itselleen paremmin sopivalla 25 kilometrillä ja merkkautti maalissa ajakseen 1.41.59 lauantaina Himoksella.

-Aika lailla lujilla olin, mutta jostakin vain voimaa kilpailuun löytyi. Oli myös tarpeeksi matkaa, mikä on pelkästään hyväksi mulle, jutusteli Pajunen maalissa.

Pajunen kertoi saaneensa juosta alusta asti omaa vauhtiaan. Kun hän sitten lisäsi kaasua, alkoi ero seuraaviin pikku hiljaa kasvaa. Kakkossijan otti opiskelijoiden suunnistuksen keskimatkan hallitseva maailmanmestari Karppinen vajaat pari minuuttia voittajalle hävinneenä.

-Kokenut polkujuoksija (Pajunen) koulutti meitä, vaikka aioimme Juhon (Ylinen) kanssa pistää Jeren lujille. Jere veti sen verran kovaa vauhtia, etten pystynyt vastaamaan, myönsi elämänsä pisimmän juoksukisan käynyt Karppinen.

Kolmannesta sijasta otettiin kunnolla yhteen Ylisen ja Jämsän oman pojan ultrajuoksija Jussi Nokelaisen kesken. Lopussa
Nokelainen puristi pronssille puolellatoista minuutin turvin. 17 kilometrin kohdalla Ylinen oli vielä minuutin Nokelaista edellä.

-Pidin koko ajan hyvän tuntuman Juhoon. Kun hänen vauhtinsa hidastui, oma vauhti riitti ohitukseen, selvitti Nokelainen.

Hän kiitteli Retki-Veikkoja lumipolkujuoksun eteen tekemästä valtavasta työstä. Lämmenneessä säässä kevyemmin hoidettujen polkujen pohjat eivät olisi kestäneet suurta juoksijamäärää.

Nokelainen kertoi palanneensa viikko sitten Japanista, missä hän oli vedellyt 2,5 kuukautta 200 kilometrin treeniviikkoja. Mieheltä voi siis odottaa kesällä vahvoja suorituksia kansainvälisissä polkukarekeloissa.

Monipuolinen kestävyysnainen Susanna Ylinen oli omaa luokkansa

Naisten 25 kilometrin kilpailu oli jyväskyläläisen Susanna Ylisen heiniä, kun hän kukisti 2.02.42 ajallaan viime vuoden voittaja Marjo Taanilan yli seitsemällä ja kolmanneksi sijoittuneen Salla Loiskeen lähes 14 minuutilla.

-Näillä lumipoluilla oli kevyempi juosta kuin lasten juoksurattaiden kanssa lumessa, hersytti 35-vuotias perheenäiti Ylinen.

Hän kehui vuolaasti reittiä, maisemia ja tunnelmaa reitin varrella ja suorastaan janosi lisää vastaavia tapahtumia, vaikka pehmeitä polun reunoja pitikin varoa.

Ilman aiempaa kilpaurheilutaustaa urheileva Ylinen nousi viime syksynä polkujuoksupiirien tietoisuuteen voittamalla Vaarojen Maratonin. Pyöräilyssä hän on tehnyt itseään tunnetuksi mm. MTB Marathon cupin voitollaan.

-Tällä kaudella on tavoitteena osallistua triathlonin täysmatkalle, paljasti hiihdossakin kilpaileva Ylinen.

Tomi Mikkola ja Tuija Kuusela nopeimmat 13 kilometrillä

Elokuussa Himoksen kesäisillä poluilla 17 kilometrin nopeimman ajan kellottanut polkujuoksun maajoukkuemies Tomi Mikkola piti pintansa myös lumipoluilla. Mikkola vei 13 kilometrin matkan nimiinsä ajalla 1.02.47. Manu Kauppila pisti hyvin kampoihin ja taipui vain 27 sekunnilla. Kolmas oli Antti Mattila.

-Siirryin kärkeen huoltopisteen jälkeisellä alamäkiosuudella ja pistin sitten kaikki peliin, kertasi Mikkola loppuvetoaan.

Mikkola luonnehti lumipoluilla juoksemista erilaiseksi kokemukseksi, mutta hän vakuutti sen palvelevan hyvin harjoittelua.

-En pysty poluilla juoksemaan kovaa. Sitten se vielä henkisesti korpee, kun vetää turvalleen, tuumi Kauppila.

Naisten 13 kilometrin ykkössija meni Rasti-Karhujen suunnistaja Tuija Kuuselalle, joka tykitti maaliin ajassa 1.12.50. Seuraavat sijat menivät Tanja Kuroselle ja Niina Taimistolle, joka nappasi jo edellisiltana 9km:n yöjuoksun voiton.

-Lähes koko ajan olin Tanjan takana, mutta ohitin hänet kilometri ennen maalia ja pistin kaikki peliin, kertoi Kuusela kisan ratkaisusta.

Kuuselan loppukiri riitti pitämään aiemmin Himoksella lyhyempää matkaa juosseen Kurosen takana 19 sekunnin turvin. Taimisto puolestaan tunnusti, että paras puristus jäi yöpoluille, ja kärjen vauhti oli lauantaina liikaa.

Lyhyemmät matkat äiti ja poika Lakasen nimiin – nuorten esiinmarssia 6 ja 9 kilometrillä

Jos keillä niin Reeta Lakasella ja hänen 11-vuotiaalla Lauri -pojallaan meni taktiikka täysin nappiin, sillä Reetta oli 9 ja Lauri 6 kilometrin nopein loppuajoin 48.22 ja 34.17.

-Sovimme äidin kanssa, että juoksemme yhdessä huoltopisteelle, mistä minä käännyn maaliin ja äiti kiertää Paljakan lenkin kautta maaliin, paljasti Lauri, joka kertoi nauttivansa poluilla juoksemista.

Liekö isä-Janikin ollut asialla, kun poika on pienestä pitäen oppinut juoksemaan poluilla.

Miesten 9 kilometriä meni myös nuoriso-osastolle, kun 10-vuotias Juho Taavila vei ykkössijan niukasti alle tunnin ajalla 59.55. Rauli Tsutsunen kukistui puolella minuutilla.

-Ylämäet olivat raskaita, ja jouduin välillä kävelemään, päivitti Taavila juoksuaan.

Naisten 6 kilometriä puolestaan hallitsi 13-vuotias Heta Virkajärvi, joka oli vaihtanut edellisillan toimitsijatehtävät omaan kilpailemiseen.

-Oli kyllä kivempi juosta kuin olla toimitsijana, kehui Virkajärvi.

Aivan oma lukunsa on naisten 6 kilometrillä ajalla 40.01 toiseksi tullut vasta 8-vuotias Heinolan tyttö Janette Tarkiainen, joka oli edellisillan yöpoluillakin samalla matkalla toinen ajalla 40.30.

-Päivällä oli hauskempi juosta kuin illalla, mutta illan juoksu painoi jaloissa, arvioi Tarkiainen.

Kilpailunjohtaja Juha Tainin mukaan palaute juoksijoilta oli kauttaaltaan niin hyvää, että se kannustaa jatkamaan Himos Winter Trailia elokuussa juostavan kolmannen Himos Trailin lisäksi.

Yli neljästäsadasta ilmoittautuneesta matkaan lähti reilut 350, kaksinkertainen määrä edellistalveen verrattuna. Tämä jos mikä osoittaa tarvetta polkujuoksutapahtumille myös talviolosuhteissa.

Teksti: Jorma Taini / Himos Trail

Kisan nettisivut, tulokset: https://winter.himostrail.fi