Himos Trail kasvoi polkujuoksun suurtapahtumaksi

Lähes 750 polkujuoksijaa ilmoittautui toista kertaa pidettyyn Himos Trailiin Jämsän Himosvuorelle. Jämsän Retki-Veikkojen järjestämä tapahtuma on hoitanut markkinoinnin esimerkillisesti, ja kokenut järjestelyorganisaatio on luonut hienon tapahtuman, joka vetää väkeä kauempaakin. Ei siis ihme, että tyytyväisiä osanottajia riittää.

Komea suoritus niin juoksijoilta kuin järjestäjiltä!

Miesten Extreme-matkan kärkiletkaa. Kuva: Himos Trail

Teksti: Järjestäjien tiedote / Jorma Taini

Hannu-Pekka Pukema näytti kyntensä Himos Extremessä

Maamme polkujuoksijoiden eliittiin tuloaan tekevä Elimäen Vauhdin Hannu-Pekka Pukema pääsi näyttämään kuntonsa lauantaina Himoksella, kun mies luukutti kovatasoisen 945 nousumetrin ja 26 kilometrin Extreme -sarjan voittoon.

-Pääsin puskista iskemään ja näyttämään kovan kuntoni, kun en ollut järjestäjien listalla suosikkien joukossa, hehkutti Pukema maalissa.

Ikaalisten Nousevan Voiman nuori suunnistaja Juho Ylinen heilutti tahtipuikkoa 15,7 kilometrin kohdalla, kun hän varvasi hyvävoimaisena runsas minuutti ennen Pukemaa ja yli pari minuuttia ennen Teemu Toivasta.

2.01.27 ajan kellottanut Pukema tavoitti viimeisellä kympillä Ylisen ja repi häneen 46 sekunnin kaulan. Toivanen piti kolmannen sijan, mutta ero Pukemaan venähti yli 4 minuutiksi.

-Aloitus oli liian kova, ja alamäet olivat itselleni haastavia, summasi vasta toisen polkujuoksukisansa käynyt Toivanen.

Extreme-triathlonisti Toivanen jätti taakseen kahden ja puolen minuutin turvin swim-run -parinsa Teemu Lemmettylän, joka hävisi voittajalle 7 minuuttia.

Ennakkosuosikkien joukkoon lukeutunut Jämsän oma poika Jussi Nokelainen suomi itseään varvauksessa löysäksi jätkäksi ja jätti kisan kesken, kun jalkapohjien kanssa oli pieniä ongelmia.

Hanna-Mari Siivonen naisten ykkönen

Naisten Extreme -sarjassa Kooveen kaksikko Hanna-Mari Siivonen ja Marjo Taanila tekivät yhdessä taivalta aina 21,8 kilometriin asti.

-Sen jälkeen en enää Marjoa nähnyt. Oli hyvä kisa, kun näin hieno sijoitus tuli, iloitsi Siivonen.

Siivosen voittoaika oli 2.32.29, jolla hän jätti Taanilaa neljällä loppukilometrillä puolitoista minuuttia. Kepeästi maaliin askeltanut Ulrika Uotila täydensi Kooveen kolmoisvoiton ajalla 2.39.40.

Emma Hämäläinen spurttaa 17km:n Challenge-sarjassa. Kuva: Himos Trail

Mikkola ja Hämäläinen Challenge -sarjan voittajiksi

Polkujuoksun MM-kisakävijä Tomi Mikkola ja Sportia Jämsää edustanut hiihtäjä Emma Hämäläinen pitivät odotetusti pintansa 630 metriä nousua käsittävässä 17 kilometrin Challenge-sarjassa. Voittoajat olivat 1.20.18 ja 1.31.24.

-Oli hieno mutta raskas reitti, imi voimat. Alkunousu oli varsinkin tosi raskas, siinä piti malttaa, kertasi Mikkola, joka pääsi nauttimaan Himoksen maisemista omassa ylhäisessä yksinäisyydessään. Mikkola ilmoittautui ensin Extreme -sarjaan, mutta vaihtoi lyhyemmälle matkalle säästellääkseen kahden viikon päästä juostavaan Nuuksio70 Trail Ultraan.

Viime vuonna Extreme -sarjan voittanut Hämäläinen tykkäsi, kun tänä vuonna pääsi varvaamaan kilpailukeskuksessa.

-Kyllä sen tässä maastossa tunsi, että matka oli lyhyempi kuin viime vuonna.

Miesten muut palkintosijat veivät Heikki Yijälä ja Joel Sariola sekä naisten Reetta Lakanen ja Greta Sariola.

Suunta Jyväskylä ylivoimainen Team Spiritissa

Suunta Jyväskylän kvartetti Kalle Häkkinen, Pauli Leinonen, Lauri Pohjola ja Tuukka Senttula kirkasti viime vuoden kolmossijansa voitoksi, kun 26 kilometrin mittainen Extreme -sarjan reitti juostiin viestinä.

Jyväskyläläiset pitivät 1.59.10 ajallaan puolentoista minuutin turvin takanaan myös yksin reitin kiertäneen Extreme -voittajan Hannu-Pekka Pukeman.

Muut Team Spiritin palkinnot nappasivat jämsäläinen Neliveto ja Paljakan Pikakiiturit ajoin 2.38.45 ja 2.40.57.

Daughertyn voittoposeeraus. Kuva: Himos Trail

Matthew Daugherty tuplaextremen kunkku

Pyhä Tunturimaratonilla 2017 kolmanneksi sijoittunut Matthew Daugherty oli omaa luokkaansa Himos Trailin ohjelmassa ensimmäistä kertaa olleessa 52 kilometrin Double-Extreme -sarjassa.

Coloradossa syntynyt Daugherty otti alusta asti ohjat käsiinsä ja vei voiton ajalla 4.52.54. Ero kanssakilpailijoihin kasvoi tasaisesti koko matkan ajan. Maalissa eroa toiseksi sijoittuneeseen Lari Koivuun kertyi yli 36 minuuttia ja kolmanneksi sijoittuneeseen Jani Saalamoon yli tunnin.

-Eka lenkki sujui hyvin. Toinen kierros oli raskaampi kuin ensimmäinen, kun sää muuttui kuumemmaksi, juttusi Daugherty hyvällä suomen kielellä.

Voittaja kehui Himos Trailin tunnelmaa ja huoltoa. Hän pääsikin nauttimaan peräti yhdeksän huoltopisteen tarjonnasta herkkuinaan suolakurkut ja suklaa.

Naisten Double-Extremen ultramatkalle uskaltautui neljä juoksijaa. Kestävin oli Nina Mäki, joka merkkautti voittoajakseen 6.59.29.

-Tuskien taival se oli, kun kramppien keskeltä pääsin maaliin, summasi ensimmäisen ultramatkansa juossut Mäki.

Ensimmäiset 15,7 kilometriä kärjessä juossut Laura Järvinen joutui varvauksen jälkeisessä ylämäessä päästämään Mäen ohitseen ja taipui hänelle lähes 14 minuutilla.

-Reitti oli tosi kiva, kun se tarjosi myös juostavaa alamäkeä ja teknistä polkua, kehui Järvinen.

Päivi Aapro ja Satu Valassaari nappasivat seuraavat sijat jaksettuaan taivaltaa yli kahdeksan tuntia.

Tapahtuman nettisivut

Tulokset

Himoksen polkuja – kisaa varten tehtiin jopa uusia pätkiä. Kuva: Himos Trail