Huippumaisemat ja tunnelma katossa ensimmäisellä Himos Traililla

Aikku 5174

Himoksen laelta avautuu upea maisema. Kuva: Touho Häkkinen

 

Himos Traililla kilpailtiin kovatasoinen pääsarja. Tulevaisuuden kasvua tapahtuma aikoo hakea ennen kaikkea kotimaan polkujuoksualoittelijoista.

Suomen polkujuoksuskene pääsi tänäkin viikonloppuna ottamaan mittaa toisistaan useassa eri tapahtumassa. Kovatasoisin ja suurin oli Jämsässä ensimmäistä kertaa kisattu Himos Trail. Kisan päämatka oli 24 kilometrin mittainen Himos Extreme. Tuntumaa polkukisailuun hakeville oli tarjolla lyhyempi Enjoy-matka (8 km) sekä seuroille ja yrityksille suunnattu joukkueviesti Team Spirit (24 km). Pääreitti oli mahdollista myös patikoida Vaellus-sarjassa, ja lasten oma juoksukisa käytiin perjantaina.

Himos Traililla kisasi kova kattaus eri lajitaustojen edustajia suunnistuksen maailmanmestareista polkujuoksun maajoukkueurheilijoihin ja SM-triathlonisteista hiihtäjiin sekä ilahduttavan paljon polkujen ensikertalaisia. Jämsän Retki-Veikkojen järjestämä Himos Trail on todennäköisesti osallistujamäärältään suurin uusi polkukisa Suomessa tänä vuonna: mukana oli lähes 400 osallistujaa.

Saman viikonlopun aikana toteutettiin myös Himos Epic -maastopyöräilytapahtuma alueella. Turvallisuusriskejä ei tietenkään otettu, ja lajit kilpailtiin eri ajankohtina.

Himoksen ympäristö tarjoaa erinomaiset puitteet polkujuoksulle, sillä mäkiseen maastoon saa kivasti korkeuseroja, ja Himosvuoren upeissa lakimetsissä kiertelevät polut ovat nautinnollista juostavaa. Tieosuuksien karsimiseksi osa poluista oli raivattu auki varta vasten Himos Trail -tapahtuman vuoksi. Maanomistajat ovat suhtautuneet niin suopeasti polkujuoksijoihin, että reitti kulki jopa yhden yksityisen mökkipihan kautta.

Osanottajakyselyn perusteella kilpailijat pitivät reittiä mukavan vaihtelevana ja iloitsivat myös teknisistä osuuksista, joilla eroja oli mahdollista hakea mäkien lisäksi. Himoksen huipulta on myös kauniit näkymät Järvi-Suomen vesistöille, joilla reitti palkitsee nekin liikkujat, joita motivoi eniten uudet luontoelämykset.

Aikku 5236

Naisten Himos Extremen voittaja Emma Hämäläinen Himoksen upeilla metsäpoluilla. Kuva: Touho Häkkinen

Reittiopastus ja talkoolaisten määrä saivat kiitosta kilpailijoilta. Kilpailun johtaja Juha Taini kertoi, että tarkoituksena on vakiinnuttaa Himos Trail -polkujuoksukilpailu vuosittaiseksi, ja seura halusi siksi tarjota mahdollisimman monelle kokemusta kilpailun toimitsijatehtävistä jo nyt.

Seuran tulevaisuuden tavoite on, että Himos Trailin ja Himos Epicin ympärille rakennetaan monipuolinen, kolmen lajin kestävyysurheilufestivaali jo ensi vuodesta eteenpäin. Seuraava tapahtuma on helmikuussa järjestettävä Himos Winter Trail.

Toinen päätavoite Himos Trailille on kasvaa kotimaassa sellaiseksi matalan kynnyksen polkutapahtumaksi, johon jokainen ensikertalainen polkujuoksija uskaltaisi osallistua – ja sitä myöten innostaa yhä uusia ihmisiä polkujuoksun pariin. Extreme-matka aiotaan pitää mukana kovan tason kilpailumatkana myös jatkossa.

Nytkin Extreme-sarjassa tehtiin upeita tuloksia. Miesten voitto meni kirkkaasti IFK Lidingötä edustavalle moninkertaiselle Jukola- ja Tiomila-voittajalle Jere Pajuselle hurjalla loppuajalla 1.41.37. Toiseksi sijoittui niin ikään suunnistaja, maailmanmestari Jani Lakanen Kooveestä (1.46.30) ja kolmanneksi kiri kansainvälisesti menestynyt polku-ultrajuoksija Jussi Nokelainen Inov-8 Mud Racing Teamista (1.48.34).

Naisten sarjassa voiton vei ennakkosuosikki Sportia Jämsää edustava Emma Hämäläinen (2.09.23), joka kilpailee polkujen ohella myös hiihdossa ja estejuoksussa. Toisena maaliin juoksi Kooveen Reetta Lakanen (2.20.46) ja kolmantena Nyrhilän Nykäyksen Laura Lakanen (2.25.33). Joukkueviestin voitti Vaajakosken Terä.

Lisää Himos Trailista tapahtuman nettisivulta.

MiehetTop3

Miesten Himos Extremen vauhdikas kärkikolmikko Jere Pajunen (vas.), Jani Lakanen ja Jussi Nokelainen. Kuvat: Touho Häkkinen

 

,