Henri Ansion huippujuoksu Mont-Blanc Marathonilla

Henri Ansio kisan loppunousussa. Kuva: Ski & Run

Suomen polkujuoksun ykköstykki Henri Ansio lunasti viime vuoden MM-kisojen nelossijalla pääsyn myös muihin isoihin kisoihin maailmalla. Tänä kesänä Henkan päätavoitteet ovat uudessa Golden Trail Series -kisasarjassa, johon on koottu kuusi ikonista kisaa maailmalta.

Sarjan avasi Zegama-Aizkorri Espanjan Pyrenneillä 27.5. Toinen osakisa Mont-Blanc Marathon juostiin sunnuntaina Chamonixin ympäristössä. Polkujuoksun ja monen muun outdoor-lajin kehto houkutteli erittäin kovan osanottajakaartin, jonka johtotähtenä oli kolmen kuukauden kisatauolta loukkaantumisen jälkeen palannut Kilian Jornet.

Tapahtuman yhteydessä juostiin useita eri matkoja, joilla oli mukana runsaasti suomalaisia. Golden Trail Seriesin kisamatka oli 42km. Nousua oli 2780m. Tässä Henri Ansion tunnelmia kisasta:

– Zegama-Aizkorrin jälkeen fokus treeneissä tähtäsi pelkästään Mont-Blancin maratonille. Sainkin tehtyä kisojen väliin hyvän muutaman viikon mäkitreenisetin. Kisareitistä ei ollut muuta käsitystä etukäteen, kuin että sen pitäisi olla juostavampi Zegamaan verrattuna, ja sen pitäisi sopia meikäläiselle paremmin kuin hyvin.

– Alku lähtikin hyvin käyntiin. Ensimmäiset 17 km oli melko tasaista, ja juoksin tämän pätkän ihan kärkiporukan mukana. Muutama kilsa tuli juostua Kilianinkin peesissä. Parhaimmillaan taisin käväistä kakkossijalla. 17 km:n huollossa oli pientä säätöä juomapullojen tankkauksessa, ja kärki pääsi hieman karkaamaan. Tästä alkoi pitkä +1000 m nousu, jossa kärki lisäsi vauhtia. Sijoitus mäen päällä oli kuitenkin 10:nnen paikkeilla, jonka olin ennen kisa laittanut tavoitteeksi.

Kärkiryhmä kisan alussa. Kuva: Ski & Run

– Nousun jälkeen rullailtiin pitkään laskuun, joka oli hyvin juostavaa, joten pystyin palauttelemaan jalkoja ylämäen rasituksesta. 30 km:n jälkeen alkoi pitkä ja raastava loppunousu, jossa oli vain yksi lyhyempi alamäki. Tässä vaiheessa aurinko alkoi lämmittää juoksijoita, ja viimeinen 12km tiukkaa nousua kuumassa auringon paisteessa johti siihen, että ylämäet piti pääasiassa edetä kävellen. Tosin oli loppunousu muillekin raskas, ja sain parannettua sijoitusta lopussa pari pykälää.

– Maali oli 2000m korkeudessa, jonne tulin ajalla 4:04:36 vajaat 10min kisan voittaneesta Kilianista. Sijoitus oli 7. todella kovassa porukassa. Juoksu oli hyvävoimaista melkein loppuun asti, joten voimien jako onnistui hyvin ja tavoite Top10 sijoituksesta täyttyi. Tästä onkin sitten hyvä lähteä kohti Golden Trail Seriesin seuraavaa kisaa Sierre-Zinalia elokuun puolivälissä Sveitsissä.

Sierre-Zinalin reittiprofiili ja alusta ovat myös oikein sopivia Henkalle, joten pidämme peukkuja ja jäämme jännityksellä odottamaan lisää kovia tuloksia.

Golden Trail Seriesin yhteispisteissä Henkka on nyt 8. sijalla. Viiden osakilpailun jälkeen 10 parasta kutsutaan Etelä-Afrikassa juostavaan Finaaliin. Toivottavasti näemme Henkan siellä asti!

Salomon Running Facebook-sivun liveseuranta, Henkkakin vilahtaa kuvissa: