Helteisen NUTS Ylläs Pallaksen kuumat ennakkotunnelmat

Lapin kesä houkuttelee vuosi vuodelta enemmän juoksijoita nautiskelemaan vaelluspolkujen ja tunturimaisemien ihanuudesta. Tämän vuoden NUTS Ylläs Pallas kerää ensimmäistä kertaa yli tuhat juoksijaa, ja osanottajien ja järjestäjien tunnelma on sen mukainen: tiivis ja innostunut.

Kisan johtaja Eppu Lumme kertoo, että  myös talkoolaisia on mukana ennätysmäärä, peräti 130 huolehtimassa, että kaikki toimii.
— Hyvällä meininginllä mennään. Viime päivinä olemme merkinneet reittiä ja raivanneet pitkiä osuuksia polulle kaatuneista puista. Reitti on hienossa kunnossa ja harvinaisen kuiva.

Sääolosuhteet puhuttavat polkujuoksijoita tälläkin kertaa. Tarjolla on kisan historian kuumimmat olosuhteet: perjantaina 30km:n lähdön aikoihin elohopea hipoo 28 asteen viivaa, ja lähestyy lauantainakin hellerajaa. Ultrajuoksijat sentään pääsevät taivaltamaan yön viileydessä, mutta sekin on suhteellista – lämpötila tuskin laskee alle 15 asteen.

Näissä oloissa onnistunut juomahuolto ja suojautuminen auringolta ovat erityisen tärkeitä kisasuorituksen onnistumisen kannalta. Reitin kuivuus tarkoittaa, että juomavesitäydennystä ei voi laskea purojen varaan. Lumme kehoittaakin juoksijoita ottamaan vettä mukaan reilusti enemmän kuin pakolliset 1,5 litraa.

134km:n reittiä Äkäskerolla, taustalla Pallastunturit. Kuva: Aapo Laiho

Kansainvälistä väriä

134km:n Ultra Trail World Tourin Discovery Race -status ja Lapin eksotiikka tuovat tapahtumaan ilahduttavan määrän ulkomaisia juoksijoita. Lähes 1200 ilmoittautuneen joukossa on noin 100 muiden kansallisuuksien edustajaa Keski-Euroopasta, pohjoismaista ja Baltiasta, mutta osanottajia saapuu paikalle jopa Japanista, Hong Kongista ja USA:sta asti.

Kovimpana nimenä vieraiden joukossa on espanjalainen Buffin ammattilaistallin edustaja Eugeni Gil, joka mittaa suomalaisten vauhdin 30km:n kisassa. Lue Gilin haastattelu kisasivulta.

Varmasti myös muita ulkomaalaisia nähdään eri matkojen kärkipäässä, mutta odotamme myös uusien suomalaisjuoksijoiden esiinnousua kaikilla matkoilla.

Kärki vaihtuu naisten 134km:lla

NUTS Ylläs Pallaksen pisin matka seuraa retkipolkuja Ylläsjärveltä Yllästunturin, Kesängin ja Kukastunturin yli Äkäskerolle ja sieltä Lommoltunturin kautta Pallaksen keroille. Pallakselta matka jatkuu Suomen suosituimipiin kuuluvaa vaellusreittiä Hettaan.

Viime vuoden pitkän matkan kärkikolmikon ja muutaman muun kärkinimen puuttuessa lähtölistalta nähdään tänä vuonna kestävimpien naisten kärjessä uusia nimiä. Yksi ehdokkaista on NUTS Karhunkierroksella ensimmäisellä pitkällä ultrallaan toiseksi sijoittunut Mira Hämäläinen-Iho, joka kesäharjoittelua tosin on varjostanut flunssa.

— Ekat kaksi viikkoa Karhunkierroksen jälkeen en tehnyt mitään. Sitten hiljalleen aloitin treenit ylläkselle ja sain pari hyvää viikkoa tehtyä, mutta väsyin edelleen treeneistä ja töistä ja sain flunssan. Sen jälkimainingeissa ollut tosi varovainen harjoittelun suhteen, tavoitteena on päästä täysin terveenä viivalle. Onneksi 134 km ei ole pikamatka. Luotan siihen, että on aikaa saada elimistö ja jalat toimimaan.

Hieman lyhyemmillä matkoilla kärkisijoja juossut Riikka Tulppo on nyt ensimmäistä kertaa mukana 134km:lla,.

— Tämä on pisin juoksumatkani ikinä. Tavoitteena on ihan retkeilymielellä päästä maaliin. Lähden rauhassa nautiskelemaan matkasta ja yöttömästä yöstä, kertoi Tulppo tulevasta seikkailusta.

Pienillä kertoimilla matkaan lähtevät myös Piia Siitonen, Sanna Viitanen ja Kaija Järvi, joilla on vahvoja näyttöjä pitkistä ultrista viime vuosilta.

Kohti Hettaa – Pyhäkerolta enää kevyttä rullailua. Kuva: Aapo Laiho

Miesten 134km:lla tutut suosikit

Ylläs-Pallas-Hetta -reitillä nähdään Karhunkierroksen uusinta, kun viivalla on Kuusamon kärkikaksikko Antti Itkonen ja Jaakko Eskelinen. Heitä haastavat kesän aikana hyvin treenannut Tomi Mikkola, kestävyysekspertti Juha Lehtonen ja monet muut kokeneet ultraajat.

Viime vuonna pitkällä matkalla kolmanneksi sijoittunut Itkonen valitteli kisan alla harjoittelun jääneen vähiin, mutta lähtee silti toiveikkaana matkaan.
— Karhunkierroksen jälkeen erinäiset juoksuun liittymättömät sattumat veivät ajan. Juoksu kyllä tuntuu muutamien lyhyiden lenkkien perusteella kulkevan ihan mukavasti, ja kilpailua odotan todella innolla. Yhtä helppoa juoksua tuskin kuitenkaan tulee kuin Karhunkierroksella. Voitosta lähdetään juoksemaan, nöyrillä mielin toki. Pitkällä matkalla voi sattua mitä vain.

Eskelinen lähti heti Karhunkierroksen jälkeen kuukaudeksi Yhdysvaltoihin juoksemaan poluille ja vuorille.
— Polkuja on nyt tullut painettua enemmän kuin koskaan, joten se puoli pitäisi olla paremmassa kunnossa kuin Karhunkierroksella. Tavoitteena on taas päästä maaliin. Katsotaan jos löytyisi itselle sopiva letka, toivoi Eskelinen. — Se helpottaa aina matkantekoa.

Mikkolalla Pallaksen pitkä matka on pyörinyt mielessä jo pidemmän aikaa, ja nyt mies pääsee toteuttamaan haavettaan hyvistä lähtökohdista.
— Fiilis on erittäin innostunut, kun lähtö viimein lähestyy kohti yötöntä yötä. Toukokuisten MM-kisojen jälkeen olen treenannut hyvin ilman ongelmia. Juoksun alkupuoliskolla pyrin keskittymään omaan tekemiseen. Kisa alkaa kunnolla vasta Pallaksen huollosta. Sen jälkeen on syytä olla hyvin jalkoja, jotta kykenee kamppailemaan kärkisijoista.

Pallas-Hetta petaa BUFF Trail Tourin asetelmia

Miesten ykkössuosikkina 55km:n BUFF Trail Tour -matkalle lähtee Henri Ansio, jolle kyseessä on vasta kauden toinen BTTF-startti. Miehen viimeaikaiset kisatulokset kertovat huikeasta ylämäkikunnosta. Kaksi viikkoa sitten hän sijoittui upeasti 7:nneksi Mont-Blancin maratonilla ja viime viikonloppuna lohkaisi peräti viisi minuuttia omasta Hunnarin Hapotuksen reittiennätyksestä. Veikkaammekin Ansion lähtevän omille teilleen heti ensimmäisessä nousussa.

— Palautuminen Mont-Blancin maralta on mennyt hyvin, kuten Hunnarin reittienkka kertoo. Määrääkin on tässä välissä tullut tehtyä, joten ihan tuoreimmalla jalalla ei ehkä olla liikkeellä. Tavoitteena on lähteä hakemaan lisää Trail tourin pisteitä ja tietysti voitosta lähdetään kamppailemaan. Uskon, että viime vuoden kärjen aikoihin juostaan, arvioi Ansio lauantain urakkaa.

Tourin kokonaiskisan kannalta pisteet ovatkin Ansiolle tarpeen, sillä Pyhä Tunturimaratonin aikaan hän on kisaamassa ulkomailla. Bodom Trailin lisäksi Ansion on siis kerättävä hyvät pisteet nyt ja Nuuksio Classicilla, jotta pysyy mukana kamppailussa kauden herruudesta.

Vahva ehdokas kärkikolmikkoon ja uudeksi Tourin johtajan Buff-lippiksen omistajaksi on Jussi Nokelainen, jolla on alla hyvät pisteet Aulanko Tower Traililta ja Bodom Traililta. Nokelainen hoiti alkuverryttelyn polkaisemalla torstaina pyörällä Rovaniemen junalta Ylläkselle, mutta lähtee muuten hyvin palautuneena kisaan.

— Treenaaminen ollut kevyttä ja vähäistä Aulangon jälkeen, osin tarkoituksella ja osin työkiireiden vuoksi, kuvasi Nokelainen heinäkuun ohjelmaansa. — Meininki on hyvä, ja odotan kisaa innolla. Pallakselta heti vauhdilla matkaan ja katsotaan mihin asti kunto riittää!

Muita kärkikandidaatteja ovat Pekka Itävuo ja Janne Hietala. Hietala on arvuutellut osallistumista flunssan takia, mutta pystyy näillä näkymin starttaamaan. Tässä tilanteessa Hietala ottaa juoksun kuitenkin vain treenin kannalta. Itävuon kesätreenit taas ovat sujuneet hyvin, ja mies viimeisteli Pallas-kuntoa vuoristoleirillä Italiassa.

— Käytiin Dolomiiteillä syömässä 10 päivää pizzaa, jottei leipä lopu loppukilometreillä, totesi Itävuo hymy ja pizzanmurut suupielessä. — Tavoitteena on olla best-of-the-rest Ansion ja Nokelaisen jälkeen, linjasi Itävuo.

Mielenkiintoinen naisten 55km

Naisten BTTF-matka näyttäisi olevan Maija Oravamäen heiniä, mutta seuraavilla sijoilla nähdään todennäköisesti uusia nimiä. Seurantaan kannattaa laittaa ainakin Aulangolla väläyttänyt Oona Hilkamo ja Bodomin 23-vuotiaiden sarja voittanut Julia Silvennoinen, molemmat ensimmäisellä ultramatkallaan. Myös Irina Nousiainen ehtinee mukaan kärkitaistoon.

Oravamäki tulee Pallakselle lähes suoraan treenireissulta Livignosta, jossa löysi oivallisen juoksukunnon vuorilta.
—  Palasin keskiviikkoyönä kotiin kolmen viikon reissusta. Tuli ulkoiltua paljon ja monipuolisesti: juoksua, vaellusta, pyöräilyä ja uintia. Juoksin vertikaalin ja 16km polkujuoksukisan leirin päätteeksi, ja ne sujuivat hyvin. Hyvillä mielin siis NUTS-kisaan, ja ihana päästä käymään Lapissa!

Julia Silvennoisen mietteitä ennen kisaa löytyy tästä erillisestä artikkelista.

Ylläksen ympäri 30km:lla

NUTS Ylläs Pallaksen ”pikamatka”, perjantai-iltapäivän 30km:n kierros Ylläksen ja Kesängin rinteillä on kasvanut kovatasoiseksi kisaksi, jonka kärkikahinoissa nähdään vuosittain mm. monia huippusuunnistajia.

Tällä kertaa miesten kisassa katseet kohdistuvat erityisesti Eugeni Gilin ja Jere Pajusen mittelöön. Gilillä on kovia meriittejä isoista kisoista maailmalta, mutta miesten ainoan keskinäisen kohtaamisen viime syksynä Limone Skyracessa vei Pajunen noin 15 minuutin erolla.

—  Lähden hyvillä mielin ja luottavaisena kohti ekaa kisaa Lapissa. Edessä on vuoden pisin kisa tähän mennessä, joka palvelee hyvänä välipalana kohti syksyn pitempiä kisoja. Tavoitteena on tehdä nousujohteinen kisa niin, että maalissa on voimia jäljellä vielä 12km:lle. Viime viikot olen yrittänyt treenailla, enkä ole erityisesti valmistautunut kisaa varten. Toki nesteytyksestä täytyy huolehtia, kun ennuste lupaa lämmintä iltapuhdetta, tuumi Pajunen kisaviikolla.

Muita tarjokkaita palkintopallille ovat ainakin Hannu-Pekka Pukema ja Leo Laakkonen.

Naisten 30km:lla viime vuoden kärkikympistä paikalla on vain Minna Ahola, joten tilaa kärjessä on runsaasti. Kuntoa löytyy ainakin Tsekin maajoukkuehiihtosuunnistaja Johanka Šimkoválta, joka on asunut Rovaniemellä, ja on siten Lapin maisemissa kuin kotonaan. Toinen hiihtosuunnistusurien kiituri on Milka Reponen, ja kesärasteilta vauhdinpitoon lähtee Sonja Kyrölä.

Buff Trail Tour Finland -pistetilanne

Kisan nettisivut

Tuleeko Henri Ansiolle yksinäinen lenkki? Taustalla 55km:n lähtöpaikka Hotelli Pallas. Kuva: Aapo Laiho